Temui kentang sofa yang aktif: Bagaimana duduk sepanjang hari boleh memadamkan senaman

Adakah anda seorang kentang sofa yang aktif? Ambil kuiz dua soalan ini untuk mengetahui:

Adakah anda bersenam selama 30 minit hari ini?

Adakah anda menghabiskan sepanjang hari dengan menatap komputer anda dan kemudian duduk di hadapan televisyen pada waktu malam?

Jika anda menjawab ya kepada kedua-dua soalan, maka anda memenuhi definisi yang dipanggil oleh saintis sebagai “kentang sofa yang aktif.” Ini bermakna, walaupun komitmen anda untuk bersenam, anda mungkin berisiko untuk pelbagai masalah kesihatan, menurut berita baru yang meluas mengkaji cara orang bergerak — atau tidak bergerak — sepanjang hari.

Kajian itu, yang melibatkan lebih daripada 3,700 lelaki dan wanita di Finland, mendapati ramai yang bersenam dengan patuh selama setengah jam, tetapi kemudian duduk, hampir tanpa henti, selama 10, 11 atau bahkan 12 jam sehari lagi. Ini adalah kentang sofa aktif kajian, dan gula darah, kolesterol dan lemak badan mereka semuanya dinaikkan.

Tetapi kajian itu juga mendapati bahawa lelaki dan wanita yang bangun dan bergerak lebih kerap, sama ada dengan bersiar-siar dengan perlahan atau melakukan lebih banyak senaman, adalah jauh lebih sihat daripada kentang sofa yang aktif.

Hasilnya memberitahu kami bahawa satu latihan harian selama 30 minit “mungkin tidak mencukupi” untuk mengurangkan kelemahan duduk berpanjangan, kata Vahid Farrahi, seorang saintis pasca doktoral di Universiti Oulu dan pengarang utama kajian baharu itu.

Dalam kata lain, jika kita bersenam tetapi juga duduk sepanjang hari, ia hampir seolah-olah kita tidak bersenam langsung.

Berita baiknya ialah beberapa langkah mudah — literal dan sebaliknya — harus melindungi kita daripada menjadi spud sofa yang aktif.

Daftar untuk surat berita Well+Being, sumber nasihat pakar anda dan petua mudah untuk membantu anda hidup dengan baik setiap hari

Bahaya menjadi tidak aktif

Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan pakar lain menasihati kami untuk bersenam secara sederhana selama sekurang-kurangnya 30 minit pada kebanyakan hari dalam seminggu. Berjalan pantas dikira sebagai senaman sederhana.

Bukti saintifik yang besar menunjukkan setengah jam melakukan senaman ini meningkatkan kesihatan, semangat dan jangka hayat kita. Masalahnya ialah bagaimana kita menghabiskan baki 23½ jam sehari.

“Hanya dalam tempoh lima tahun kebelakangan ini kami mula memahami bahawa aktiviti fizikal bukanlah keseluruhan cerita,” kata Raija Korpelainen, seorang profesor senaman kesihatan di Universiti Oulu di Finland dan pengarang bersama kajian baru.

Latihan super pendek boleh sangat berkesan

Pada masa lalu, kebanyakan penyelidikan meneliti duduk dan bersenam secara berasingan, dan cenderung mengabaikan atau mengecilkan aktiviti ringan seperti berjalan ke peti mel atau mengambil secawan kopi lagi.

Oleh itu, untuk kajian baharu itu, yang diterbitkan pada bulan Julai dalam Perubatan & Sains dalam Sukan & Latihan, Korpelainen dan pengarang bersamanya beralih kepada sekumpulan besar data tentang hampir setiap kanak-kanak yang dilahirkan di Finland Utara beberapa dekad yang lalu. Semasa mereka berkembang, penyelidik menjejaki kehidupan dan kesihatan mereka dan, selepas kumpulan itu menjadi dewasa, meminta 3,702 daripada mereka memakai penjejak aktiviti gred saintifik selama sekurang-kurangnya seminggu.

Para penyelidik dapat melihat, dalam kenaikan enam saat, sama ada seseorang sedang duduk, berjalan-jalan ringan atau secara rasmi bersenam sepanjang hari. Kerana penjejak sedang mengukur pergerakan, berdiri dikira sebagai tidak aktif, seperti duduk. Dengan data itu, mereka mencirikan orang, secara terang-terangan, dengan cara mereka bergerak.

Kentang sofa yang aktif, yang menyumbang hampir satu pertiga daripada kumpulan itu, paling banyak duduk, berehat selama lebih daripada 10 jam sehari. Mereka memenuhi garis panduan senaman yang disyorkan – mendapat kira-kira 30 minit harian senaman sederhana. Tetapi selepas itu, mereka jarang bangun, terkumpul kurang daripada 220 minit sehari pergerakan ringan.

Kumpulan lain juga bersenam selama 30 minit dan duduk berjam-jam. Tetapi, di antaranya, mereka sering bangkit dan berjalan-jalan. Berbanding dengan kentang sofa yang aktif, mereka menghabiskan kira-kira 40 peratus lebih banyak masa – hampir 90 minit tambahan setiap hari – dalam apa yang dipanggil oleh penyelidik “aktiviti ringan.”

Kumpulan ketiga duduk, tanpa gangguan, sehingga 10 jam, tetapi juga mengumpulkan kira-kira satu jam senaman hampir setiap hari.

Kumpulan terakhir, yang penyelidik betul-betul digelar sebagai “penggerak,” melakukan perkara itu, bersenam kira-kira sejam hampir setiap hari, sambil juga bergerak ringan selama kira-kira dua jam lebih banyak daripada kumpulan kentang sofa yang aktif.

Apabila penyelidik menyemak silang kumpulan ini terhadap data kesihatan semasa orang ramai, kentang sofa aktif mempunyai kawalan gula darah, peratusan lemak badan dan profil kolesterol yang paling teruk.

Kumpulan lain semuanya lebih baik dan pada tahap yang sama, dengan kawalan gula darah dan paras kolesterol yang lebih baik dan kira-kira 8 peratus kurang lemak badan daripada kentang sofa aktif, walaupun ketika penyelidik mengawal pendapatan, merokok, tabiat tidur dan lain-lain. faktor.

Pengajaran daripada penyelidikan ialah sebagai tambahan kepada senaman yang pantas, kita perlu bergerak ringan dan kerap, membersihkan, menaiki tangga, bersiar-siar di dewan atau sebaliknya tidak berdiam diri. Titik manis dalam kajian ini melibatkan kira-kira 80 atau 90 minit tambahan aktiviti ringan, “tetapi sebarang pergerakan tambahan harus bermanfaat,” kata Farrahi.

Anda juga boleh cuba memerah dalam lebih sedikit senaman. Dalam kajian ini, orang ramai mendapat manfaat jika mereka menggandakan senaman mereka kepada 60 minit, jumlahnya. Tetapi, sekali lagi, “buat apa yang anda boleh,” kata Korpelainen. Hanya menambah 10 atau 15 minit tambahan untuk berjalan kaki setiap hari adalah penting, katanya, walaupun anda tidak cukup menguruskan satu jam senaman.

“Matlamatnya adalah untuk kurang duduk,” kata Matthew Buman, seorang profesor di Arizona State University di Tempe, yang mengkaji pergerakan dan metabolisme tetapi bukan sebahagian daripada kajian baru itu. “Kami masing-masing boleh memutuskan cara terbaik untuk sampai ke sana.”

Senaman meningkatkan otak – dan kesihatan mental

Kajian ini mempunyai batasan. Ia hanya melihat kehidupan orang pada satu masa. Ia juga melibatkan orang Finland, kebanyakannya orang Kaukasia dan semuanya agak aktif, yang mungkin tidak mewakili kita yang lain, dan tidak termasuk kumpulan perbandingan yang tidak aktif sepenuhnya.

Walaupun begitu, “ia sepatutnya mendorong kita untuk berfikir tentang cara kita menghabiskan masa kita,” kata Buman, dan mungkin mengkonfigurasi semula kehidupan dan ruang kita supaya kita bergerak lebih banyak. “Cuba letakkan pencetak dan tong kitar semula di bilik lain,” dia mencadangkan, “jadi anda perlu bangun dan berjalan ke sana.”

“Saya suka mengingatkan diri saya untuk pergi dan melihat ke luar tingkap dengan kerap,” kata Farrahi. “Penyelesaian tidak perlu menakutkan,” sambungnya. “Bersederhanalah. Cuba bergerak lebih banyak, walau bagaimanapun anda boleh, bila-bila masa anda boleh dan dengan cara yang anda nikmati.”

Adakah anda mempunyai soalan kecergasan? E-mel YourMove@washpost.com dan kami mungkin menjawab soalan anda dalam lajur akan datang.

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this incredible web content

Temui kentang sofa yang aktif: Bagaimana duduk sepanjang hari boleh memadamkan senaman


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/