Terapi gen eksperimen nampaknya telah membantu seorang pesakit dengan kanser pankreas lanjutan

Rawatan eksperimen nampaknya telah berjaya menghentikan perkembangan kanser pankreas lanjutan seorang wanita, lapor doktor pada hari Rabu di Jurnal Perubatan New England.

Kejayaan terapi yang jelas – yang melibatkan pengubahsuaian gen sel imun supaya mereka menyerang sel tumor – boleh menjadi langkah besar ke hadapan dalam rawatan bukan sahaja barah pankreastetapi juga kanser lain.

“Saya sangat teruja dengan perkara ini,” kata Dr. Carl June, yang lebih sedekad lalu mempelopori jenis terapi imun yang berbeza untuk kanser darah tertentu. Jun tidak terlibat dengan laporan baharu itu.

Kathy Wilkes, 71, dari Pantai Ormond, Florida, telah didiagnosis dengan kanser pankreas pada awal 2018. Dia pada mulanya menjalani sekurang-kurangnya lapan pusingan kemoterapi, serta radiasi dan pembedahan yang dipanggil prosedur Whipple untuk membuang sebahagian daripada pankreasnya.

Walau bagaimanapun, dalam tempoh setahun, kanser telah merebak ke paru-parunya.

“Apabila saya bercakap dengan pakar onkologi kampung halaman saya dan bertanya kepadanya apa yang perlu dilakukan, dia hanya mempunyai satu jawapan, iaitu kemoterapi. Dan saya berkata, ‘Itu bukan jawapan saya,’” Wilkes memberitahu NBC News.

Dia menemui laporan kes 2016, juga diterbitkan dalam Jurnal Perubatan New Englandyang memperincikan cara seseorang yang menghidap kanser kolon lanjutan telah dibantu oleh jenis terapi gen eksperimen yang menyasarkan mutasi kanser yang dipanggil KRAS G12D.

“Saya fikir, ‘Itulah perbicaraan yang saya mahukan.’ Saya tahu bahawa itu adalah percubaan yang akan menyelamatkan saya, menyelamatkan nyawa saya. Saya hanya mempunyai perasaan itu, “kata Wilkes.

Dengan pemikiran itu, dia menghubungi pengarang laporan itu, Eric Tran. Tran berada di Institut Kesihatan Nasional ketika dia merawat pesakit kanser kolon, tetapi sejak itu berpindah ke Institut Kanser Providence di Portland, Oregon. Di situlah Wilkes menemuinya dan bertanya tentang menjalani jenis terapi yang sama.

Ternyata Wilkes mempunyai mutasi genetik yang sama dengan pesakit kanser kolon, walaupun mempunyai bentuk kanser yang berbeza. Tran, yang terlibat dengan terapinya, juga merupakan pengarang laporan New England Journal yang terkini.

Pendekatan eksperimen melibatkan pengambilan sampel sel T Wilkes, sejenis sel imun yang menyerang penceroboh dalam badan. Para saintis kemudian mengubahsuai secara genetik sel-sel ini, memprogram semula mereka untuk mengenali dan menyerang sel-sel tumor.

Sel T kemudiannya didarabkan berbilion kali dalam makmal, sebelum dihantar semula ke dalam badan Wilkes melalui satu infusi intravena.

Pendekatan itu mengingatkan Terapi CAR-Tbentuk rawatan yang dibangunkan oleh Jun di Universiti Pennsylvania.

“Ini berpotensi sebagai rawatan sekali sahaja,” kata Dr. Rom Leidner, pengarang bersama laporan baharu dan pengarah bersama program terapi kanser kepala dan leher di Institut Kanser Providence, mengenai terapi baharu itu.

Kathy Wilkes bersama suaminya.Dengan hormat Kathy Wilkes

Penyerapan Wilkes dibuat pada 14 Jun 2021. Dalam masa sebulan, tumor dalam paru-parunya mengecut lebih separuh, menurut laporan itu. Enam bulan kemudian, tumor telah dikurangkan sebanyak 72 peratus daripada saiz asalnya.

Walau bagaimanapun, tidak jelas berapa lama rawatan itu boleh bertahan.

Tetapi terapi baru adalah “ubat hidup, ” kata Leidner, yang merawat Wilkes, bermakna bahawa sel T yang diubah suai harus terus berkembang dan membiak dalam sistem imun, dan mereka harus berjaga-jaga sekiranya kanser kembali.

Wilkes berkata kansernya kekal stabil, tetapi dia akan menjalani ujian dan imbasan tambahan bulan ini sebagai sebahagian daripada kemas kini tahunan.

Kanser pankreas adalah salah satu bentuk penyakit yang paling mematikan. Ia jarang ditemui sebelum ia merebak dan oleh itu lebih sukar untuk dirawat. Hanya kira-kira 11 peratus pesakit dijangka bertahan lima tahun selepas diagnosis, menurut American Cancer Society.

Seorang lagi pesakit kanser pankreas yang menerima rawatan yang sama di Institut Kanser Providence tidak terselamat. Tidak jelas mengapa rawatan itu nampaknya berjaya pada seseorang tetapi gagal pada orang lain.

“Kami sedang berusaha keras untuk cuba menjawab soalan itu,” kata Tran. “Jika kami memahami mekanisme itu, itu boleh membantu kami membangunkan terapi yang lebih baik.”

‘Hasil yang memberangsangkan’

Doktor Wilkes dapat menyasarkan tumornya berkat mutasi yang dipanggil KRAS. Walaupun majoriti kanser pankreas mempunyai mutasi KRAS, Tran berkata bahawa hanya kira-kira 4 peratus pesakit kanser pankreas mempunyai subjenis mutasi tertentu yang akan bertindak balas terhadap terapi khusus ini.

Tetapi mutasi itu tidak terhad kepada kanser pankreas sahaja, kata Dr Eric Rubin, ketua pengarang New England Journal of Medicine. Terapi itu, katanya, oleh itu berpotensi untuk digunakan melawan pelbagai jenis kanser.

“Mutasi tertentu ini adalah perkara biasa dalam tumor yang timbul daripada sel epitelium, seperti paru-paru, ovari dan kanser pankreas,” kata Rubin semasa taklimat media hari Rabu. “Kami buat pertama kalinya mempunyai pendekatan yang boleh membenarkan rawatan pelbagai jenis tumor melebihi bilangan kecil tumor yang sel CAR-T boleh digunakan dalam jenis imunoterapi yang sangat spesifik.”

Namun, Rubin menekankan berhati-hati. “Ia adalah keputusan yang memberangsangkan, tetapi ia pastinya jauh dari penawar,” katanya.

Lebih banyak penyelidikan pasti diperlukan, pakar bersetuju. Tran dan Leidner kini merekrut pesakit untuk a Percubaan klinikal fasa 1 untuk terus menyiasat terapi.

Satu faktor berpotensi yang boleh menjelaskan keputusan positif Wilkes ialah kanser pankreasnya telah merebak ke paru-parunya dan bukannya hatinya, kata Dr Ryan Carr, pakar kanser pankreas di Mayo Clinic di Rochester, Minnesota. Carr, yang tidak terlibat dengan rawatan Wilkes, berkata bahawa dalam pengalamannya pesakit yang tumornya merebak ke paru-paru cenderung mempunyai hasil yang lebih baik daripada pesakit yang kansernya merebak ke hati, tapak metastasis yang lebih biasa.

“Dalam kebanyakan situasi, apabila kita mempunyai metastasis paru-paru ini, mereka tidak benar-benar menyebabkan gejala pada pesakit, ” kata Carr. “Ia masih merupakan prognosis yang buruk, tetapi kami tahu ada sesuatu yang berbeza tentang mereka, dan mereka lebih baik sedikit daripada yang merebak ke hati.”

June cakap dia pun ada pengalaman yang sama.

Memandangkan butiran sedemikian diusahakan, kedua-dua Jun dan Carr mengekalkan bahawa terapi baharu nampaknya merupakan satu langkah besar ke hadapan dalam rawatan kanser pankreas.

“Saya fikir penyelidikan kanser akan meningkat semula dan akan membina ini,” kata Jun, yang merupakan pengarah Institut Parker untuk Imunoterapi Kanser di Universiti Pennsylvania. “Persoalan sebenar bukanlah jika tetapi apabila terapi sebegini menjadi realiti menyembuhkan pesakit dengan kanser yang boleh membawa maut sekarang.”

ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.We would love to say thanks to the author of this post for this incredible web content

Terapi gen eksperimen nampaknya telah membantu seorang pesakit dengan kanser pankreas lanjutan


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/