Terapi main peranan VR membantu penghidap agoraphobia, menemui kajian

Hari yang cerah di jalan bandar kerana bas hijau berhenti di tepi jalan. Di atas kapal, segelintir penumpang duduk bermuka batu sambil anda melangkah untuk mengemukakan pas anda. Tetapi anda tidak dapat melihat badan anda – hanya sepasang tangan biru yang terapung.

Ia mungkin terdengar seperti mimpi yang pelik, tetapi senario ini adalah sebahagian daripada sistem realiti maya (VR) yang direka untuk membantu orang yang mengalami agoraphobia – mereka yang persekitaran, situasi dan interaksi tertentu boleh menyebabkan ketakutan dan kesusahan yang teruk.

Para saintis berkata pendekatan itu membolehkan peserta membina keyakinan dan meredakan ketakutan mereka, membantu mereka menjalankan tugas dalam kehidupan sebenar yang sebelum ini mereka elakkan. Kajian itu juga mendapati mereka yang mempunyai masalah psikologi yang lebih teruk mendapat manfaat paling banyak.

“Ia membawa kepada perubahan langkah sebenar dalam kehidupan orang ramai,” kata Prof Daniel Freeman, ketua penyelidik dalam kerja itu, dari jabatan psikiatri di Universiti Oxford.

Pengalaman VR bermula di pejabat ahli terapi maya sebelum beralih kepada senario seperti membuka pintu depan atau berada dalam pembedahan doktor, masing-masing dengan tahap kesukaran yang berbeza-beza. Peserta diminta menyelesaikan tugasan tertentu, seperti meminta secawan kopi, dan digalakkan untuk membuat hubungan mata atau mendekati watak lain.

GameChange: Memperbaiki kehidupan melalui terapi VR – video

Freeman berkata walaupun senario itu terasa nyata, adegan yang dijana komputer membolehkan para peserta merasai boleh mencuba sesuatu yang baharu atau mendekati situasi secara berbeza. “Ada sedikit kesedaran [of the brain] pergi: ‘OK, tidak mengapa, saya tahu ia tidak benar dan oleh itu saya boleh bertahan, mencuba sesuatu yang baharu dan melakukan sesuatu secara berbeza,’” katanya.

“Itu membolehkan orang ramai mengaplikasikannya dalam dunia sebenar. Pada asasnya, jika anda mengatasi sesuatu dalam VR, anda akan mengatasinya di dunia nyata.”

Seorang peserta mendedahkan bahawa sebelum menggunakan sistem VR dia bergelut dengan menaiki bas untuk melawat kubur bapanya. “Ia menyayat hati,” katanya. Bagaimanapun, selepas menggunakan sistem VR dia mendapat keyakinan.

“Ia membantu saya dalam setiap aspek,” katanya. “Saya telah dapat menaiki bas ke kubur ayah saya, saya dapat meletakkan bunga, meluangkan sedikit masa di sana dan mendapatkan bas kembali.”

Bas maya dengan penumpang melihat peserta.
Sesi VR sentiasa dijalankan dengan kehadiran pekerja kesihatan mental. Gambar: OCAP

Menulis dalam jurnal Lancet Psychiatry, Freeman dan rakan sekerja melaporkan bagaimana mereka secara rawak memperuntukkan 174 pesakit yang mengalami kesukaran untuk keluar dan psikosis untuk menggunakan teknologi VR “gameChange” di samping penjagaan biasa mereka. 172 pesakit lagi diperuntukkan untuk menerima rawatan biasa mereka sahaja.

Peserta dalam kumpulan VR diberi peluang untuk menggunakan teknologi untuk kira-kira enam sesi, setiap satu berlangsung selama 30 minit, sepanjang enam minggu – walaupun tidak semua mengambil bahagian atau menyelesaikan semua sesi.

Seorang pekerja kesihatan mental berada di dalam bilik manakala setiap peserta menggunakan set kepala VR, sama ada di rumah mereka atau di klinik NHS, dan bekerja dengan peserta untuk menerapkan pembelajaran, termasuk dengan menetapkan tugasan kerja rumah antara sesi.

Keputusan menunjukkan bahawa enam minggu selepas percubaan bermula, mereka yang diperuntukkan kepada terapi VR mempunyai pengurangan yang kecil tetapi ketara dalam mengelakkan situasi kehidupan sebenar kerana agoraphobia, serta kurang kesusahan, berbanding dengan mereka yang hanya menerima penjagaan biasa mereka. Walau bagaimanapun, dalam tempoh enam bulan tidak ada perbezaan antara kedua-dua kumpulan.

Tetapi analisis lanjut mendedahkan bahawa mereka yang mempunyai agoraphobia yang teruk mendapat manfaat yang paling banyak, dan bagi mereka ini kesannya dikekalkan pada enam bulan. Pesakit sedemikian dapat menyelesaikan, secara purata, dua lagi aktiviti berbanding sebelum ini – seperti pergi membeli-belah atau menaiki bas.

Walaupun kajian itu tidak dapat mengusik kesan terapi VR daripada pekerja kesihatan mental dan kerja rumah mereka, Freeman berkata ujian lain tidak menunjukkan perubahan dalam agoraphobia dalam populasi ini daripada tugasan kerja rumah tersebut sahaja.

Freeman menambah bahawa dengan set kepala VR kini berharga kira-kira £300, ia menjadi lebih mudah untuk menghantar peranti sedemikian ke rumah pesakit.

Bagi pesakit yang ingin dapat menziarahi kubur ayahnya, manfaatnya adalah lebih luas daripada sekadar menyiapkan tugasan. “Saya dapat keluar, berinteraksi dengan lebih ramai orang daripada apa yang saya jangkakan,” katanya. “Saya lebih yakin dengan diri sendiri. Saya lebih yakin dengan orang lain.”

We wish to thank the writer of this short article for this amazing web content

Terapi main peranan VR membantu penghidap agoraphobia, menemui kajian


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/