Terapi Ruang Tekanan Berkesan dalam Peningkatan Fungsi Autisme – Berita Neurosains

Ringkasan: Terapi ruang tekanan meningkatkan kemahiran sosial dengan ketara dan mengurangkan keradangan dalam model haiwan autisme.

Sumber: Universiti Tel Aviv

Kajian baru Universiti Tel Aviv berjaya meningkatkan kemahiran sosial dan keadaan otak autistik dengan ketara melalui terapi ruang tekanan.

Kajian ini dijalankan ke atas model haiwan autisme. Di dalamnya, para penyelidik mengenal pasti perubahan dalam otak, termasuk pengurangan neuroinflammation, yang diketahui dikaitkan dengan autisme.

Selain itu, peningkatan yang ketara didapati dalam fungsi sosial model haiwan yang dirawat di dalam ruang tekanan. Kejayaan kajian mempunyai banyak implikasi mengenai kebolehgunaan dan pemahaman merawat autisme menggunakan terapi ruang tekanan.

Kejayaan itu dibuat di bawah kepimpinan pelajar kedoktoran Inbar Fischer, dari makmal Dr. Boaz Barak dari Pusat Pengajian Neurosains Sagol dan Pusat Pengajian Sains Psikologi Universiti Tel Aviv. Penyelidikan itu diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Sains Molekul.

Fischer dan Barak menjelaskan bahawa ubat hiperbarik adalah satu bentuk terapi di mana pesakit dirawat di dalam bilik khas di mana tekanan atmosfera lebih tinggi daripada tekanan yang kita alami di paras laut, dan di samping itu dihantar 100% oksigen untuk bernafas.

Perubatan hiperbarik dianggap selamat, dan sudah digunakan untuk merawat senarai panjang keadaan perubatan, termasuk di sini di Israel.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bukti saintifik telah terkumpul bahawa protokol unik rawatan hiperbarik meningkatkan bekalan darah dan oksigen ke otak, dengan itu meningkatkan fungsi otak.

Dr. Barak berkata bahawa “punca perubatan autisme adalah banyak dan pelbagai, dan akhirnya mewujudkan spektrum autistik yang pelbagai yang kita kenali. Kira-kira 20% kes autistik hari ini dijelaskan oleh punca genetik, iaitu, yang melibatkan kecacatan genetik, tetapi tidak semestinya yang diwarisi daripada ibu bapa.”

“Walaupun pelbagai sumber autisme, keseluruhan spektrum masalah tingkah laku yang berkaitan dengannya masih termasuk di bawah satu tajuk luas ‘autisme’ dan rawatan serta ubat-ubatan yang ditawarkan tidak semestinya sepadan secara langsung dengan sebab mengapa autisme berkembang. ”

Dalam fasa awal kajian, seorang gadis yang membawa mutasi dalam gen SHANK3, yang diketahui membawa kepada autisme, telah dirawat oleh Prof. Shai Efrati, pengarah Pusat Perubatan Hiperbarik Sagol di Perubatan Shamir “Assaf Harofeh”. Pusat, ahli fakulti di Sagol School of Neuroscience, dan rakan kongsi dalam kajian itu. Setelah menyelesaikan beberapa siri rawatan di ruang tekanan, ternyata kebolehan sosial dan fungsi otak gadis itu telah bertambah baik dengan ketara.

Pada peringkat seterusnya, dan untuk memahami kejayaan rawatan dengan lebih mendalam, pasukan penyelidik di makmal Dr. Barak berusaha untuk memahami apa yang dilakukan di dalam ruang bertekanan kepada otak.

Untuk tujuan ini, para penyelidik menggunakan model haiwan dewasa yang membawa mutasi genetik yang sama dalam gen SHANK3 seperti yang dibawa oleh gadis yang telah dirawat. Eksperimen itu terdiri daripada protokol 40 rawatan satu jam dalam ruang tekanan, yang berlangsung beberapa minggu.

Dr Barak mengatakan bahawa mereka “menemui bahawa rawatan dalam ruang tekanan yang diperkaya dengan oksigen mengurangkan keradangan di otak dan membawa kepada peningkatan dalam ekspresi bahan yang bertanggungjawab untuk meningkatkan bekalan darah dan oksigen ke otak, dan oleh itu fungsi otak. Di samping itu, kami melihat penurunan dalam bilangan sel mikroglial, sel sistem imun yang menunjukkan keradangan, yang dikaitkan dengan autisme.

Kejayaan kajian mempunyai banyak implikasi mengenai kebolehgunaan dan pemahaman merawat autisme menggunakan terapi ruang tekanan. Imej berada dalam domain awam

“Selain penemuan neurologi yang kami temui, apa yang menarik minat kami lebih daripada segala-galanya adalah untuk melihat sama ada peningkatan dalam otak ini juga membawa kepada peningkatan dalam tingkah laku sosial, yang diketahui terjejas dalam individu autistik,” tambah Dr Barak.

“Apa yang mengejutkan kami, penemuan menunjukkan peningkatan ketara dalam tingkah laku sosial model haiwan autisme yang menjalani rawatan di ruang tekanan berbanding mereka dalam kumpulan kawalan, yang terdedah kepada udara pada tekanan normal, dan tanpa pengayaan oksigen. ”

“Model haiwan yang menjalani rawatan menunjukkan minat sosial yang meningkat, lebih suka menghabiskan lebih banyak masa bersama haiwan baru yang mereka terdedah berbanding model haiwan dari kumpulan kawalan.”

Inbar Fischer menyimpulkan bahawa “mutasi dalam model haiwan adalah sama dengan mutasi yang wujud pada manusia. Oleh itu, penyelidikan kami berkemungkinan mempunyai implikasi klinikal untuk memperbaiki keadaan patologi autisme akibat mutasi genetik ini, dan kemungkinan juga autisme berpunca daripada sebab lain.”

Lihat juga

Ini menunjukkan pasangan yang tidak bahagia

“Oleh kerana rawatan kebuk tekanan tidak mengganggu dan didapati selamat, penemuan kami menggalakkan dan menunjukkan bahawa rawatan ini boleh meningkatkan aspek tingkah laku dan neurologi pada manusia juga, selain menawarkan penjelasan saintifik tentang bagaimana ia berlaku. dalam otak.”

Mengenai berita penyelidikan autisme ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Tel Aviv
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Tel Aviv
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Terapi Oksigen Hiperbarik Mengurangkan Disfungsi Tingkah Laku Sosial dan Neuroinflammation dalam Model Tetikus untuk Gangguan Spektrum Autisme” oleh Inbar Fischer et al. Jurnal Antarabangsa Sains Molekul


Abstrak

Terapi Oksigen Hiperbarik Mengurangkan Disfungsi Tingkah Laku Sosial dan Neuroinflammation dalam Model Tetikus untuk Gangguan Spektrum Autisme

Gangguan spektrum autisme (ASD) ialah gangguan perkembangan saraf berbilang faktor (NDD) yang dicirikan oleh gangguan komunikasi sosial dan tingkah laku berulang, antara gejala lain. ASD sangat boleh diwarisi, dengan SHANK3 menjadi salah satu gen berisiko tinggi untuk ASD.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengetahuan telah berkembang mengenai kesan neuroplastisitas yang disebabkan oleh terapi oksigen hiperbarik (HBOT) dan potensi penggunaannya untuk ASD. Di sini, kami mencirikan kesan HBOT pada model tetikus untuk ASD dengan keadaan genetik manusia mutasi InsG3680 dalam Shank3 gen. Berbanding dengan plasebo, HBOT meningkatkan tingkah laku sosial dan mengurangkan keradangan saraf dalam korteks InsG3680(+/+) tikus.

Khususnya, HBOT mendorong peningkatan faktor pertumbuhan seperti Insulin 1 (Igf1) tahap ekspresi dan mengurangkan bilangan sel positif Iba1 dalam model tetikus untuk ASD berbanding kawalan plasebo.

Bersama-sama, penyelidikan kami mencadangkan bahawa HBOT mempunyai potensi untuk meningkatkan hasil klinikal ASD dengan memperbaiki beberapa proses patofisiologi teras yang bertanggungjawab untuk perkembangan gangguan itu.

We would love to say thanks to the writer of this post for this amazing web content

Terapi Ruang Tekanan Berkesan dalam Peningkatan Fungsi Autisme – Berita Neurosains


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/