Terbaik untuk mendapatkan penggalak baharu sebelum Halloween, kata penyelaras COVID White House Dr. Jha

Untuk mengoptimumkan perlindungan menjelang musim sejuk pandemik yang lain, penyelaras COVID White House Dr. Ashish Jha berkata pada hari Jumaat orang ramai harus mempertimbangkan untuk mendapatkan penggalak COVID-19 yang baharu dikemas kini sebelum Halloween.

Lebih cepat lebih baik, kata Jha, menggesa orang ramai untuk mendapatkan penggalak antara pertengahan September dan pertengahan Oktober, “tetapi tidak lewat daripada akhir Oktober untuk perlindungan maksimum” menjelang cuti, katanya dalam temu bual dengan ABC News berikutan vaksinasinya sendiri.

Bagi orang yang baru-baru ini menghidap COVID, Jha mencadangkan supaya mengikut panduan daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit dan menunggu sekurang-kurangnya 90 hari, atau tiga bulan, sebelum mendapatkan vaksin yang dikemas kini. Pakar lain telah mencadangkan bahawa menunggu empat hingga enam bulan akan membolehkan orang ramai meningkatkan tindak balas imun yang lebih kuat terhadap vaksin.

Menunggu lebih lama, kata Jha, meningkatkan peluang untuk dijangkiti semula — dan akhirnya, “sangat sukar untuk menentukan masa pasaran,” katanya.

Jha, yang mendapat suntikan terkininya pada pagi Jumaat di sebuah klinik di Washington, DC, bersama lelaki kedua Doug Emhoff, menyifatkan vaksin baharu itu sebagai tuil penting dalam ramalan untuk penyebaran COVID musim sejuk ini.

Walaupun sesetengah pemodelan menunjukkan potensi lonjakan besar pada musim sejuk ini, Jha berkata, yang lain hanya menunjukkan “benjolan sederhana” — dan perbezaannya boleh ditentukan oleh bilangan orang yang mendapat vaksin yang dikemas kini menjelang musim sejuk yang lebih sejuk, masa apabila virus itu telah muncul sejak dua tahun lalu.

“Jika anda pergi mendapatkan vaksin ini, anda sebenarnya boleh mempengaruhi apa yang berlaku,” kata Jha.

“Tiada apa-apa yang ditakdirkan tentang apa yang akan berlaku. Jika sebahagian besar rakyat Amerika keluar dan mendapatkan vaksin ini, ia akan memberi kesan berfaedah yang ketara dalam mengekalkan jangkitan yang rendah.”

Penyelaras COVID White House Ashish Jha mendapat suntikan penggalak yang dikemas kini bersama Second Gentleman Doug Emhoff, 16 September, di Pusat COVID di Washington, DC

Cheyenne Haslett/ABC News

Setakat ini, kerajaan telah menyediakan 30 juta vaksin kepada negeri untuk diedarkan, daripada keseluruhan pesanan sekitar 170 juta vaksin antara kedua-dua syarikat Pfizer dan Moderna.

Dua puluh lima juta vaksin telah dihantar keluar pada hari Jumaat, menurut Rumah Putih, dan Jha berkata dia gembira melihat bahawa negeri sudah menyerahkan pesanan semula.

Tetapi angka terkini mengenai bilangan orang yang benar-benar telah menyingsing lengan mereka untuk pukulan tidak dijangka sehingga minggu depan, kata Jha. Dan sementara kempen penggalak dijangka meningkat dalam beberapa minggu akan datang, metrik yang lalu menunjukkan rakyat Amerika keletihan penggalak: kurang daripada separuh orang yang divaksinasi telah mendapat suntikan penggalak pertama, manakala satu pertiga daripada orang yang berumur lebih 50 tahun telah mendapat penggalak kedua ditembak selepas layak pada musim bunga lalu.

Pukulan terbaharu, yang menyasarkan kedua-dua varian paling dominan, BA.4/BA.5 dan strain COVID yang asal, membawa potensi untuk menjadi satu-satunya suntikan yang diperlukan oleh rakyat Amerika tahun ini, serupa dengan suntikan selesema tahunan dan menawarkan perlindungan yang lebih baik. melawan COVID kerana ia sepadan dengan virus yang beredar sekarang.

Walaupun pakar memberi amaran bahawa satu lagi varian baharu sentiasa boleh mengatasi rancangan itu, memperkenalkan faktor baharu seperti peningkatan penyebaran atau pengelakan perlindungan imun, Jha berkata negara itu sudah berada dalam kedudukan untuk memberi orang muda, sihat satu suntikan setahun dan tidak fikir walaupun varian baharu akan mengubahnya.

Bagi mereka yang berumur di bawah 50 tahun, kali terakhir mereka layak untuk penggalak pada musim luruh tahun 2021, sama seperti omicron yang semakin meningkat. Orang tersebut baru sahaja layak untuk satu lagi pukulan penggalak dengan pengenalan penggalak bivalen yang dikemas kini pada musim gugur ini — setahun kemudian.

“Saya berasa sangat yakin berdasarkan semua yang kami ada untuk orang berisiko biasa, walaupun varian seperti Omicron tidak mungkin membawa kami untuk mencadangkan bahawa [young, healthy] orang ramai akan mendapat manfaat daripada pukulan kedua dalam tempoh setahun,” kata Jha. “Saya rasa itu tidak realistik dan tidak perlu.”

Yang berkata, orang tua mungkin melihat penurunan perlindungan yang lebih cepat daripada vaksin mereka, seperti yang berlaku sepanjang wabak, memerlukan satu lagi suntikan untuk meningkatkan semula perlindungan pada musim bunga, kata Jha.

Walaupun masih belum ada bukti daripada percubaan klinikal berskala besar untuk menunjukkan sejauh mana perlindungan yang lebih baik daripada penggalak bivalen, Jha berkata beliau percaya terdapat “konsensus kukuh” bahawa mereka akan menjadi lebih baik.

Beliau merujuk kepada bukti tentang keselamatan dan keberkesanan mengenai berjuta-juta vaksin yang telah diedarkan, serta percubaan klinikal ke atas vaksin bivalen yang menyasarkan BA.1, subvarian omikron yang lebih awal, yang syarikat vaksin kemudiannya tidak memihak kepada strain yang lebih baru. , BA.4 dan BA.5.

“Jika anda melihat keseluruhan bukti, semua yang kita tahu tentang pukulan awal, jika anda melihat cara ujian klinikal bivalen BA.1, apa yang mereka tunjukkan kepada kami tentang bagaimana ia menjana tindak balas imun, semuanya menunjukkan bahawa BA.5 bivalen harus memberikan tahap perlindungan yang lebih tinggi,” kata Jha.

CDC telah menandatangani tangkapan penggalak bivalen pada awal September dan pelancaran bermula dengan bersungguh-sungguh selepas hujung minggu Hari Pekerja. Penggalak bivalen Pfizer tersedia untuk semua orang yang berumur lebih dari 12 tahun, manakala penggalak bivalen Moderna tersedia untuk semua orang yang berumur lebih dari 18 tahun.

Tangkapan untuk orang di bawah 12 tahun dijangka pada musim luruh ini, walaupun syarikat vaksin mesti terlebih dahulu menyerahkan data kumpulan umur yang lebih muda kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah, yang kemudiannya akan menyemak data untuk kebenaran dan cadangan akhirnya daripada CDC.

We wish to thank the writer of this post for this awesome material

Terbaik untuk mendapatkan penggalak baharu sebelum Halloween, kata penyelaras COVID White House Dr. Jha


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/