Terdapat Aktiviti Yang Memperbaiki Mood Dengan Kesan Berkekalan pada Orang Yang Mengalami Kemurungan

Tidak ada keraguan lagi bahawa senaman boleh menjadi a penguat mood yang serius untuk orang yang mengalami gangguan kemurungan utama. Malah satu jam aktiviti fizikal seminggu boleh mencukupi untuk mengurangkan risiko episod akan datang.

Anehnya, sedikit yang diketahui tentang kesan senaman yang lebih segera terhadap ciri-ciri khusus kedua-dua mood dan minda di kalangan orang yang mempunyai kemurungansemasa sesi senaman dan selepas itu.

“Banyak penyelidikan terdahulu mengenai kesan senaman terhadap kesihatan mental, secara amnya, telah menggunakan ukuran kesejahteraan yang sangat luas,” berkata Pakar kinesiologi Iowa State University Jacob Meyer.

“Apa yang kami minati, khususnya, ialah: bagaimana senaman akut – iaitu satu sesi senaman dalam sehari – mempengaruhi gejala utama kemurungan.”

Bentuk kemurungan kronik terdiri daripada pelbagai perubahan mental yang menjadikannya lebih daripada sekadar perasaan murung. Bagi kebanyakan orang, terdapat kehilangan keseronokan dan keseronokan yang datang dengan episod kemurungan – satu gejala yang dirujuk sebagai anhedonia.

Kemudian terdapat hubungan gangguan dengan cacat fungsi kognitiftermasuk kehilangan ingatan dan kelajuan pemprosesan, yang mungkin juga mendapat manfaat daripada senaman.

Untuk menambah perincian kepada pengetahuan kami tentang cara senaman mempengaruhi perubahan dalam kedua-dua mood dan kemahiran mental, Meyer dan rakan sekerja menganalisis pelbagai markah ujian 30 sukarelawan sebelum, semasa dan selepas sama ada sesi berbasikal selama setengah jam yang sederhana sengit, atau sesi tenang. berehat.

Ujian termasuk soal selidik untuk menilai mood dan perasaan semasa, skala untuk mengukur anhedonia, dan beberapa penilaian kognitif, termasuk sesuatu yang dipanggil Ujian warna dan perkataan Stroop.

Secara keseluruhan, penilaian itu bertujuan untuk membentuk profil yang lebih jelas tentang bagaimana keadaan mental seseorang berkembang sepanjang sesi senaman semasa mereka menghadapi kemurungan.

Pertengahan kitaran, peserta biasanya mengalami peningkatan dalam mood mereka, yang berterusan selama sekurang-kurangnya 75 minit selepas senaman tamat.

Perasaan anhedonia juga telah terangkat, walaupun mula merayap kembali 75 minit selepas bersenam. Walau bagaimanapun, berbanding mereka yang berehat secara senyap-senyap, ia masih merupakan keputusan yang positif.

Mungkin lebih mengejutkan ialah variasi dalam keupayaan kognitif. Berbeza dengan penemuan sebelumnya mengenai individu yang sihat, yang meramalkan masa tindak balas keseluruhan yang lebih baik, keputusan dalam sampel ini bercampur-campur.

Semasa latihan, keputusan ujian Stroop peserta adalah lebih cepat sedikit. Namun ini menurun 25 dan 50 minit selepas mereka berhenti, menjadi lebih perlahan daripada mereka yang tidak bersenam.

Tidak jelas mengapa ini mungkin berlaku, atau sama ada ia dikaitkan dengan gejala gangguan kemurungan utama yang lain sama sekali.

Fakta terdapat peningkatan serta-merta pada mood dan keseronokan umum selepas aktiviti fizikal membantu membina kes untuk orang yang mengalami kemurungan yang mungkin menggalakkan mereka untuk bersenam lebih banyak.

Yang berkata, ia juga mungkin tidak semudah itu. Kemurungan melemahkan motivasi, bermakna walaupun menjangkakan buzz yang datang dengan keluar dari rumah dan berpindah mungkin tidak mencukupi untuk mendorong perubahan dalam tabiat.

Namun, bagi mereka yang berjaya mengambil langkah kritikal, mengetahui terdapat tetingkap sekurang-kurangnya sejam di mana awan gelap terangkat boleh membantu merancang hari dengan lebih baik.

“Perkara yang menarik ialah faedah ini kepada keadaan mood tertekan dan anhedonia boleh bertahan melebihi 75 minit,” berkata Meyer.

“Kami perlu melakukan kajian yang lebih lama untuk menentukan bila mereka mula berkurangan, tetapi keputusannya mencadangkan tempoh masa selepas bersenam apabila mungkin lebih mudah atau lebih berkesan bagi seseorang yang mengalami kemurungan untuk melakukan sesuatu yang menuntut secara psikologi atau kognitif.”

Penyelidikan ini diterbitkan dalam Psikologi Sukan dan Senaman.

We would love to thank the writer of this write-up for this remarkable web content

Terdapat Aktiviti Yang Memperbaiki Mood Dengan Kesan Berkekalan pada Orang Yang Mengalami Kemurungan


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/