Terdapat Satu Strategi Mudah untuk Mengurangkan Pengambilan Alkohol, Kata Saintis, Dan Ia Berfungsi

Penyelidik telah menemui kaedah yang berkesan untuk membuat orang ramai mengurangkan minum mereka: Serlahkan peningkatan risiko kanser yang datang bersamanya, dan pasangkan itu dengan mengira setiap minuman.

Gabungan pemesejan ‘mengapa untuk mengurangkan’ dan ‘bagaimana untuk mengurangkan’ ini boleh berguna untuk mempromosikan kesihatan yang baik dalam populasi, kata pasukan di sebalik kajian 2021.

Terlalu banyak minum tidak hanya membawa kepada barah, sudah tentu. Berlebihan pada minuman keras dikaitkan dengan pelbagai masalah, termasuk kematian pramatang, penyakit jantung, masalah pencernaan, dan peningkatan risiko demensia.

“Kami mendapati bahawa memasangkan maklumat tentang alkohol dan kanser dengan tindakan praktikal tertentu – mengira minuman mereka – mengakibatkan peminum mengurangkan jumlah alkohol yang mereka ambil,” kata ahli ekonomi dan psikologi Simone Pettigrew daripada The George Institute for Global Health.

Untuk kajian itu, tiga tinjauan telah diisi: 7,995 orang menyelesaikan yang pertama, 4,588 daripada orang tersebut menyelesaikan yang kedua tiga minggu kemudian, dan 2,687 orang menyelesaikan tinjauan terakhir tiga minggu selepas itu. Para peserta dibahagikan kepada kumpulan yang berbeza dan menunjukkan iklan dan mesej yang berbeza tentang minum.

Satu kombinasi menonjol, berbanding kumpulan kawalan: Iklan TV yang menghubungkan minuman keras dan kanser, bersama-sama dengan cadangan untuk mengira minuman anda, adalah salah satu yang paling berkesan untuk menarik orang ramai mencuba dan mengurangkan pengambilan alkohol.

Ia juga merupakan satu-satunya kombinasi di mana orang ramai benar-benar mengurangkan penggunaan alkohol mereka dengan ketara selama enam minggu.

Pendekatan lain – seperti menggalakkan orang ramai membuat keputusan tentang beberapa minuman dan kemudian mematuhinya – telah mendorong beberapa sukarelawan untuk mencuba dan mengurangkan, tetapi terdapat pemenang yang jelas berdasarkan orang yang mengambil bahagian dalam penyelidikan ini.

“Ramai orang tidak tahu bahawa alkohol adalah karsinogen,” kata Pettigrew. “Maklumat penting yang harus diakses oleh peminum. Tetapi memberitahu orang ramai bahawa alkohol menyebabkan kanser hanyalah sebahagian daripada penyelesaian – kita juga perlu memberi mereka cara untuk mengambil tindakan untuk mengurangkan risiko mereka.”

Penggunaan alkohol boleh dikaitkan dengan sebanyak 7 peratus kematian pramatang di seluruh dunia, menurut Pertubuhan Kesihatan Seduniadan membuat peminum lebih sedar tentang risiko kesihatan adalah salah satu cara untuk menangani masalah itu.

Walaupun agensi kesihatan juga telah melihat cara untuk menjadikan minuman keras kurang mudah didapati dan lebih mahal, akhirnya pilihan peribadi akan menentukan sama ada tingkah laku di sekitar alkohol akan berubah dalam jangka panjang atau tidak.

Dalam kajian khusus ini, para peserta telah dipilih untuk menjadi “wakil demografi secara meluas bagi orang awam peminum Australia”, jadi ini bukan pendekatan yang semestinya berkesan di tempat lain – tetapi nampaknya mengira minuman anda boleh menjadi satu pilihan untuk dicuba jika anda mahu mengurangkan.

“Terdapat sumber terhad yang tersedia untuk kempen pengurangan bahaya alkohol, jadi adalah penting untuk mengetahui mesej yang paling sesuai untuk memastikan ia mempunyai peluang terbaik untuk berfungsi,” kata Pettigrew.

Penyelidikan itu diterbitkan dalam Tingkah Laku Ketagihan.

Versi awal artikel ini mula-mula diterbitkan pada Jun 2021.

We wish to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Terdapat Satu Strategi Mudah untuk Mengurangkan Pengambilan Alkohol, Kata Saintis, Dan Ia Berfungsi


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/