Terdapat wabak penyakit anjing berjangkit di Florida. Sekiranya pemilik haiwan peliharaan bimbang?

Dengan COVID-19 masih dalam fikiran ramai rakyat Amerika, terdapat satu lagi virus yang merebak di sekitar Florida Selatan yang menjejaskan segmen populasi yang berbeza: anjing.

Kompleks Penyakit Pernafasan Berjangkit Anjing, juga dikenali sebagai “batuk anjing” atau “batuk anjing,” disebabkan oleh sekumpulan virus dan bakteria, termasuk selesema, yang menjejaskan saluran pernafasan anjing. Ia juga boleh merebak dengan mudah, sama ada anjing tinggal di rumah atau sedang menunggu anak angkat.

Walaupun wabak baru-baru ini terhad kepada Florida Selatan, penyakit itu boleh ditemui di seluruh negara pada bila-bila masa, menurut José Arce, presiden Persatuan Perubatan Veterinar Amerika.

“Kami akan melihat satu kes di sana sini, tetapi kemudian ada masa di mana wabak akan berlaku di kawasan yang berbeza di negara ini pada saat yang berbeza,” kata Arce kepada USA TODAY.

Berikut adalah semua yang anda perlu tahu tentang CIRDC:

Kitaira Stotler, pemilik Kitaira Walks Your Dog, berjalan 15 ekor anjing di sekitar Highland Park, Rabu, 23 Mac 2022, di Pittsburgh.

Anjing anda tercekik?: Inilah yang perlu dilakukan apabila sesuatu tersangkut di kerongkong anak anda

kecemasan coklat: Jadi anjing anda hanya makan coklat. Inilah perkara yang perlu anda lakukan dahulu.

Bagaimanakah CIRDC merebak?

Sama seperti cara COVID-19 merebak, CIRDC merebak apabila anjing berada dalam hubungan rapat, seperti di taman anjing, tarikh bermain, tukang rias dan tempat perlindungan. Arce berkata cara lain virus itu boleh merebak adalah jika seekor anjing bermain dengan mainan dan kemudian anjing lain menggunakan mainan yang sama.

Maria Serrano, ketua doktor haiwan di Perkhidmatan Haiwan Miami-Dade County, berkata wabak di Florida Selatan mungkin berpunca daripada seekor anjing yang memasuki tempat perlindungan.

“Penyakit pernafasan yang disebarkan melalui titisan aerosol adalah sangat, sangat menular,” kata Serrano.

Penyakit ini tidak menjejaskan manusia.

Apakah simptom CIRDC?

Gejala biasa termasuk batuk dan bersin, serta keluarnya cairan dari hidung. Apabila penyakit itu berkembang, anjing mungkin mengalami kesukaran bernafas dan mungkin mempunyai rembesan yang keluar dari hidung dan mata mereka, kata Arce.

Gejala biasanya muncul sekitar lima hari selepas pendedahan, dan kes ringan biasanya berlangsung sehingga 10 hari. Anjing boleh diuji oleh doktor haiwan untuk mengetahui sama ada mereka mempunyai penyakit itu.

Sesetengah anjing mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala, tetapi mereka masih boleh membawa dan menyebarkan penyakit itu.

Penyelamatan anjing: Anjing dihanyutkan di sungai LA mencetuskan penyelamatan huru-hara selepas orang ramai melompat masuk

Apa yang semua orang cakapkan? Daftar untuk surat berita arah aliran kami untuk mendapatkan berita terkini hari itu

Betapa sakitnya anjing dari CIRDC?

Kebanyakan kes CIRDC adalah ringan, tetapi penyakit ini boleh menjadi lebih teruk dan anjing boleh mengalami radang paru-paru jika dibiarkan tanpa pengawasan. Anak anjing, anjing yang lebih tua atau anjing yang lemah imun adalah yang paling mudah terdedah kepada virus dan gejala yang semakin teruk.

“Tidak dihadiri, malah boleh menjadi punca kematian,” kata Arce.

Anjing yang mengalami gejala yang semakin teruk boleh dimasukkan ke hospital dan dirawat dengan ubat anti-virus.

Terdapat wabak CIRDC di Florida, bolehkah ia merebak ke seluruh negara? Sejauh manakah pemilik anjing harus bimbang?

Pada bulan Mac, pegawai kesihatan Miami-Dade County mendapati terdapat peningkatan jumlah anjing yang dijangkiti CIRDC. akhirnya, perkhidmatan haiwan memutuskan pada 23 Mac untuk menangguhkan pengambilan anjing, acara pengangkatan dan klinik kesihatan yang menjalankan pembedahan spay dan neuter, microchipping dan vaksinasi selama-lamanya. Serrano berkata tindak balas pantas terhadap penyakit itu membantu membendungnya.

“Setakat ini, ia berjalan dengan baik. Kes-kes sudah semakin berkurangan. Kami masih mengasingkan populasi dan memastikan kami meninggalkan anjing itu sekurang-kurangnya 10 hari dalam pengasingan untuk memastikan bahawa kami mempunyai risiko penularan kepada anjing lain yang kurang. ,” kata Serrano. “Saya rasa kami bertindak dengan segera.”

Walaupun kes semakin berkurangan, berita mengenai wabak itu boleh menyebabkan ketakutan kepada pemilik anjing di bandar dan negeri berdekatan.

Bagaimanapun, Arce berkata pemilik anjing tidak perlu risau. Penyakit ini telah wujud selama hampir lima dekad, dan ia berlaku sepanjang tahun. Hanya apabila pegawai kesihatan mengatakan terdapat wabak virus di kawasan tertentu, pemilik anjing harus berhati-hati.

“Melainkan jika wabak itu berlaku di kawasan di mana saya biasanya membawa anjing saya berjalan-jalan atau ke taman atau sesuatu, saya tidak akan risau sangat. Ini adalah sesuatu yang sentiasa ada,” katanya. “Anda akan mendengar daripada pegawai kesihatan awam di kawasan anda.

“Apabila ia benar-benar teruk, anda akan melihat artikel di mana-mana,” kata Arce.

Bagaimanakah anda memastikan anjing anda selamat?

Serrano dan Arce berkata pemilik harus memastikan anjing mereka mendapat maklumat terkini tentang vaksin mereka. Tidak ada vaksin khusus untuk mencegah penyakit daripada CIRDC kerana ia “bukan keadaan yang boleh dicegah dengan vaksin,” menurut Sekolah Perubatan Veterinar Universiti Wisconsin-Madison.

Bagaimanapun, Serrano berkata vaksin boleh melindungi sebahagian sistem pernafasan sambil juga menguatkan sistem imun.

Namun, dia mengesyorkan jika terdapat wabak, elakkan anjing daripada bersentuhan “hidung ke hidung” antara satu sama lain.

Arce berkata sebenarnya tidak banyak musim puncak penyakit itu, tetapi bulan-bulan musim panas apabila terdapat lebih banyak anjing di luar boleh menjadi tempoh apabila penyakit itu mudah merebak. Tetapi selagi anjing itu dalam keadaan sihat, tidak perlu terlalu risau. Kebanyakan kes adalah ringan dan mengehadkan diri.

“Saya hanya akan memastikan bahawa vaksinasi anjing saya adalah terkini. Itulah kuncinya,” kata Arce.

Ikuti Jordan Mendoza di Twitter: @jordan_mendoza5.

Artikel ini mula-mula muncul di USA TODAY: Penyakit anjing CIRDC: Wabak batuk anjing di Florida menjelaskanWe would love to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding content

Terdapat wabak penyakit anjing berjangkit di Florida. Sekiranya pemilik haiwan peliharaan bimbang?


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/