Terobosan mengenai keadaan Covid menyebabkan penghidapnya mengalami simptom yang serupa dengan ‘kecederaan otak traumatik’

Penyelidikan terobosan Australia telah menemui punca utama di sebalik salah satu gejala misteri yang dialami oleh penghidap Covid yang lama – gangguan mental yang disebabkan oleh ‘kabus otak’.

Dengan mengenal pasti toksin saraf yang bertanggungjawab untuk kekaburan di otak yang dialami oleh penghidap Covid yang lama, doktor berkata mereka akan dapat mencuba rawatan yang berpotensi untuk keadaan itu dan mungkin menemui rawatan baharu untuk kecederaan kognitif yang lain.

Walau bagaimanapun, penyelidikan baru juga menunjukkan beberapa realiti suram bagi mereka yang sudah mengalami kabus otak sehingga rawatan tersedia.

Long Covid ialah huraian luas untuk pelbagai keadaan jangka panjang yang dialami oleh sesetengah orang yang telah dijangkiti virus Covid-19 dan termasuk keletihan, demam, sakit sendi, batuk, sakit kepala dan kesukaran menumpukan perhatian atau berfikir dengan jelas.

Penyelidik telah membuktikan kabus otak adalah penyakit sebenar dan telah menemui apa yang mereka percaya sebagai sumbernya dalam badan semasa kajian pesakit Covid yang lama.

Bruce Brew, pakar neurologi di Hospital St Vincent dan Universiti New South Wales, membuat penemuan itu bersama rakan sekerja sambil mengkaji kesan Covid yang lama.

Kerja mereka membuktikan kabus otak adalah keadaan sebenar.

‘Ia mengesahkan bahawa terdapat asas organik untuk gangguan kognitif dan memberikan kita sasaran itu – pada masa lalu terdapat beberapa kontroversi tentang Covid yang lama dan gangguan kognitif yang berkaitan dengannya,’ kata Dr Brew kepada Daily Mail Australia.

‘Ia memberi kita penjelasan tentang asas kemerosotan kognitif dan ia memberi kita sasaran.’

Kabus otak merujuk kepada masalah dengan ingatan, perhatian dan fungsi eksekutif yang berkaitan dengan gejala Covid lama yang lain.

Doktor Bruce Brew (gambar) menemui toksin saraf di sebalik kabus otak dan berkata proses panjang percubaan untuk rawatan kini boleh bermula

Doktor Bruce Brew (gambar) menemui toksin saraf di sebalik kabus otak dan berkata proses panjang percubaan untuk rawatan kini boleh bermula

‘Terdapat beberapa ubat yang sedang dibangunkan dan diuji ke atas penyakit lain yang boleh memberi kesan kepada laluan ini. Ia memberi kita peluang untuk melihatnya dengan lebih teliti dan mungkin meneroka pilihan terapeutik lain.

‘Perkara ini (mencuba penawar) sentiasa mengecewakan perlahan tetapi mempunyai sasaran, mudah-mudahan kami akan dapat menjejaki ini dengan pantas dengan sokongan penyelidik lain di seluruh dunia…

Dalam kajian St Vincent terhadap 128 pesakit selama 12 bulan, penyelidik mendapati kesan kognitif Covid yang lama boleh bertahan lebih lama daripada setahun, dan untuk sesetengahnya mungkin kekal.

Kajian itu mendapati satu daripada lima pesakit mempunyai masalah kognitif yang boleh dikesan kembali ke satu laluan tertentu dalam badan.

Apabila dijangkiti, laluan Kynurenine – bertanggungjawab untuk keseimbangan tenaga, mood dan sistem imun – boleh meningkatkan tahap dua bahan kimia untuk memberi kesan yang memudaratkan.

Jangkitan pada sistem berpotensi mengakibatkan peningkatan dalam asid quinolinic dan 3 Hydroxyanthranilic Acid.

Toksin saraf berasal selepas beberapa 'sedikit' virus menghalang tindak balas sistem imun yang penting, dengan peningkatan bahan kimia yang merosakkan sel-sel saraf dan kemudiannya, sel-sel otak

Toksin saraf berasal selepas beberapa ‘sedikit’ virus menghalang tindak balas sistem imun yang penting, dengan peningkatan bahan kimia yang merosakkan sel-sel saraf dan kemudiannya, sel-sel otak

Doktor Brew berkata ‘bit’ virus yang sepatutnya dibersihkan selepas pesakit pulih daripada Covid boleh terus merangsang laluan itu dalam sistem imun dan menyebabkan masalah yang berkaitan dengan kabus otak.

Laluan ini direka untuk memperlahankan sistem imun kembali ke bawah sebaik sahaja ia telah menyelesaikan kerja.

‘Seolah-olah seseorang sedang berada di tempat letak kereta dan mereka telah menaiki pemecut – itulah sistem imun yang menjadi terlalu pandu – dan laluan ini telah menyebabkan kaki di brek, dan kereta itu melaju ke hadapan, tetapi ia melakukan banyak kerosakan pada brek dan kereta itu sendiri,’ kata Dr Brew.

Latihan fizikal dan mental digunakan di klinik Covid yang panjang untuk membantu pesakit mendapatkan semula kekuatan mereka secara progresif (gambar, klinik baharu Sydney di Hospital St Vincent)

Latihan fizikal dan mental digunakan di klinik Covid yang panjang untuk membantu pesakit mendapatkan semula kekuatan mereka secara progresif (gambar, klinik baharu Sydney di Hospital St Vincent)

Proses ini boleh menyebabkan kerosakan saraf yang memudaratkan dan berpotensi tidak dapat dipulihkan.

‘Ia mencederakan sel-sel saraf dan pendedahan yang cukup lama akan membunuh beberapa sel otak,’ katanya, yang boleh membawa kepada kerosakan otak jangka panjang yang menyerupai ‘kecederaan otak traumatik’.

‘Kami tidak tahu sejauh mana pesakit yang menghidap Covid lama telah membetulkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan berbanding sesuatu yang berada dalam fasa pembaikan terhadap kerosakan yang berterusan.’

Daily Mail Australia sebelum ini telah melaporkan pendedahan daripada rakan sebaya Dr Brew, dengan seorang doktor terkemuka di hospital St Vincent mengatakan dia menyedari mereka yang mempunyai lebih daripada lima gejala semasa dijangkiti Covid lebih berkemungkinan mengalami gejala Covid yang berpanjangan.

Dr Anthony Byrne juga berkata walaupun yang muda dan cergas tidak terlepas daripada keadaan ‘sangat berubah-ubah dan agak melemahkan’.

“Saya melihat seorang individu muda yang berfungsi tinggi, dia bekerja tinggi, yang mendapat Covid pada Disember dan dia tidak dapat bekerja sejak itu,” katanya.

Hospital St Vincent (gambar) membuka klinik di New South Wales untuk merawat pesakit Covid yang lama dan telah memantau perkembangan pesakit

Hospital St Vincent (gambar) membuka klinik di New South Wales untuk merawat pesakit Covid yang lama dan telah memantau perkembangan pesakit

Pesakit itu, kata Dr Byrne, tidak dapat bekerja kerana dia mengalami masalah tidur, keletihan yang melumpuhkan dan otaknya ‘tidak berfungsi dengan baik’.

Ia menyebabkan dia tidak dapat menyelesaikan tugas yang rumit dan, beberapa hari, malah mencari perkataan.

Kedua-dua Dr Byrne dan Dr Brew telah menegaskan bahawa walaupun sekatan yang ditarik balik dan sekatan yang dilonggarkan, Covid masih belum berakhir, dengan impak sebenar yang datang melangkaui kemasukan ke hospital.

‘Saya fikir adalah satu kesilapan untuk menilai kesan Covid kepada masyarakat hanya pada jumlah kemasukan ICU,’ kata Dr Byrne.

‘Long Covid mempunyai impak yang besar kepada komuniti dan individu, dan orang ramai perlu mendapatkan vaksin – ia nampaknya dapat mengurangkan isu kehadiran dan keterukan Covid yang lama – dan pada masa yang sama menyedari ia bukan perkara terakhir yang kita boleh lakukan sama ada. Kami perlu kekal waras,’ kata Dr Brew.

APA ITU COVID PANJANG?

Long Covid digunakan untuk merujuk kepada gejala coronavirus yang berterusan selama berbulan-bulan selepas jangkitan asal.

Seseorang itu dianggap menghidap Covid yang lama jika simptomnya berterusan lebih lama daripada empat minggu selepas jangkitan awal.

Penghidap boleh mengalami pelbagai gejala termasuk keletihan yang melampau, sakit dada, sesak nafas, kabus otak, kehilangan ingatan dan perubahan rasa dan bau, antara penyakit lain.

Sumber: Healthdirect.gov.au

Iklan

We wish to say thanks to the author of this short article for this awesome material

Terobosan mengenai keadaan Covid menyebabkan penghidapnya mengalami simptom yang serupa dengan ‘kecederaan otak traumatik’


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/