Texas mengesahkan kematian pesakit monkeypox, tetapi punca kematian masih dalam siasatan

Seorang penduduk dewasa Harris County, Texas, yang telah didiagnosis dengan cacar monyet, telah meninggal dunia, pegawai kesihatan negeri mengumumkan pada hari Selasa.

Pesakit itu mengalami gangguan imun yang teruk, menurut Jabatan Perkhidmatan Kesihatan Negeri Texas, dan meninggal dunia di hospital Harris County.

Punca rasmi kematian masih belum diketahui. Walaupun orang ini adalah anggapan positif untuk monkeypox, masih tidak diketahui sama ada kematian orang itu disebabkan atau berkaitan dengan monkeypox, kata pegawai.

“Apa yang kami cari untuk dapat menentukan adalah punca kematian khusus. Kami tahu bahawa pesakit ini menghidap cacar monyet sebagai diagnosis, apa yang kami tidak pasti adalah pesakit itu meninggal dunia akibat cacar monyet,” kata pegawai daerah semasa sidang media pada hari Selasa.

Kes itu kini dalam siasatan untuk “menentukan peranan monkeypox [have] bermain dalam kematian,” menurut pegawai negeri. Bedah siasat sedang dijalankan, dan laporan akhir akan tersedia dalam beberapa minggu akan datang, menurut Jabatan Kesihatan Daerah Harris.

“Monkeypox adalah penyakit serius, terutamanya bagi mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah,” kata Dr. John Hellerstedt, pesuruhjaya DSHS, dalam satu kenyataan. “Kami terus menggesa orang ramai untuk mendapatkan rawatan jika mereka telah terdedah kepada cacar monyet atau mempunyai simptom yang konsisten dengan penyakit itu.”

Pegawai tempatan di Harris County melaporkan bahawa mereka telah bekerjasama dengan pegawai kesihatan negeri dan persekutuan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), untuk menyiasat kes itu.

Mikrograf elektron penghantaran berwarna menunjukkan zarah monkeypox (merah) yang ditemui dalam sel yang dijangkiti (biru), dibiakkan di makmal yang ditangkap dan dipertingkatkan warna di Kemudahan Penyelidikan Bersepadu NIAID di Fort Detrick, Md.

NIAID melalui AP

“Kami berkongsi maklumat ini untuk tersilap di sisi ketelusan dan untuk mengelakkan kemungkinan maklumat salah mengenai kes ini,” tulis Hakim Daerah Harris Lina Hidalgo dalam satu kenyataan. “Cara terbaik untuk kita melawan virus ini adalah melalui vaksin. Matlamat kita masih untuk mendapatkan seberapa ramai orang yang layak diberi vaksin secepat mungkin — saya sentiasa merasakan bahawa vaksin adalah kunci untuk mengurangkan penyebaran.”

Pegawai menggesa sesiapa sahaja yang mengalami gangguan imuniti untuk mempertimbangkan untuk mendapatkan vaksin, kerana mereka berisiko tinggi mendapat penyakit yang teruk.

“Cacar monyet boleh memberi kesan kepada mereka yang lemah imun, dan kerana itu, kami pastinya akan menggalakkan sesiapa sahaja yang memenuhi kriteria, termasuk imunokompromi, untuk mendapatkan vaksinasi,” tambah pegawai.

Dalam satu kenyataan kepada ABC News, wakil dari CDC menulis bahawa agensi itu mengetahui tentang kematian yang dilaporkan dan bekerjasama dengan pegawai Texas untuk menyiasat.

“Fikiran kami bersama keluarga pada masa yang menyayat hati ini,” kata wakil itu.

Pegawai dari CDC memberi amaran bahawa jenis monkeypox yang bertanggungjawab terhadap wabak semasa adalah “jarang membawa maut,” dan kebanyakan orang yang dijangkiti bentuk penyakit ini mungkin akan bertahan.

Walau bagaimanapun, pegawai menulis bahawa orang yang mempunyai sistem imun yang lemah berisiko lebih tinggi untuk menjadi sakit teruk atau mati.

Semasa taklimat akhbar pada hari Selasa, pegawai dari Pasukan Tindak Balas Cacar Monyet Rumah Putih selanjutnya menekankan bahawa “hanya segelintir” kematian monkeypox telah dilaporkan di seluruh dunia sepanjang wabak semasa.

“Ia serius dan hati kami pastinya menyayangi keluarga ini yang telah kehilangan orang tersayang, dan semasa kami melakukan siasatan lanjut untuk mengetahui peranan monkeypox mungkin telah dimainkan, adalah penting untuk memberi tumpuan bahawa kami mempunyai langkah-langkah mitigasi untuk mencegah monkeypox,” kata Dr Jennifer McQuiston, pengurus insiden tindak balas monkeypox CDC.

Setakat ini, majoriti kes dalam wabak monkeypox semasa telah dikesan pada gay, biseksual atau lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki. Bagaimanapun, pegawai menegaskan bahawa sesiapa yang terdedah kepada virus itu boleh dijangkiti cacar monyet.

Di seluruh dunia, hampir 49,000 kes cacar monyet kini telah dilaporkan, termasuk 18,100 kes di AS — paling banyak daripada mana-mana negara, menurut CDC.

Monkeypox terutamanya merebak melalui sentuhan kulit ke kulit yang berpanjangan dengan luka atau cecair badan orang yang dijangkiti, menurut CDC. Virus ini juga boleh merebak melalui peralatan tempat tidur dan tuala yang tercemar oleh luka yang dijangkiti.

Selain lesi, yang boleh muncul seperti jerawat atau lepuh, simptom yang paling biasa dikaitkan dengan cacar monyet ialah pembengkakan kelenjar getah bening, demam, sakit kepala, keletihan dan sakit otot.

Sony Salzman dan Justin Gomez dari ABC News menyumbang kepada laporan ini.

We wish to say thanks to the writer of this article for this awesome material

Texas mengesahkan kematian pesakit monkeypox, tetapi punca kematian masih dalam siasatan


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/