Tiada Lagi Binge Eating: Laluan Isyarat dalam Otak Yang Mengawal Pengambilan Makanan Ditemui – Berita Neurosains

Ringkasan: Neuron AgRP dalam hipotalamus mengawal pembebasan lysophospholipid endogen, membantu mengawal keceriaan neuron korteks serebrum dan merangsang keinginan untuk pengambilan makanan.

Sumber: Universiti Cologne

Sekumpulan penyelidik telah membangunkan pendekatan baru sepenuhnya untuk merawat gangguan makan.

Para saintis menunjukkan bahawa sekumpulan sel saraf dalam hipotalamus (yang dipanggil AgRP, neuron peptida yang berkaitan dengan agouti) mengawal pembebasan lysophospholipid endogen, yang seterusnya mengawal keceriaan sel saraf dalam korteks serebrum, yang merangsang pengambilan makanan.

Dalam proses ini, langkah penting bagi laluan isyarat dikawal oleh enzim autotaxin, yang bertanggungjawab untuk penghasilan asid lysophosphatidic (LPA) dalam otak sebagai modulator aktiviti rangkaian.

Pentadbiran perencat autotaxin dengan itu boleh mengurangkan dengan ketara kedua-dua pengambilan makanan yang berlebihan selepas berpuasa dan obesiti dalam model haiwan.

Artikel ‘neuron AgRP mengawal tingkah laku pengambilan makanan pada sinaps kortikal melalui lisophospholipid yang berasal dari periferal’ kini telah muncul dalam Metabolisme Alam Semulajadi.

Gangguan pemakanan dan terutamanya obesiti adalah salah satu punca paling biasa kepada pelbagai penyakit dalam masyarakat perindustrian di seluruh dunia, terutamanya penyakit kardiovaskular dengan hilang upaya kekal atau akibat yang membawa maut seperti serangan jantung, diabetes atau strok.

Institut Robert Koch melaporkan pada 2021 bahawa 67 peratus lelaki dan 53 peratus wanita di Jerman mempunyai berat badan berlebihan. 23 peratus orang dewasa mengalami berat badan berlebihan (obes). Percubaan untuk mempengaruhi tingkah laku makan dengan ubat setakat ini terbukti tidak berkesan.

Terapi baru yang memodulasi keceriaan rangkaian yang mengawal tingkah laku makan akan menjadi langkah penentu ke arah mengawal obesiti yang meluas ini.

Pasukan penyelidik mendapati peningkatan kadar obesiti dan diabetes jenis II atendan pada orang yang mengalami gangguan isyarat LPA sinaptik.

Kumpulan yang diketuai oleh Profesor Johannes Vogt (Fakulti Perubatan, Universiti Cologne), Profesor Robert Nitsch (Fakulti Perubatan, Universiti Münster) dan Profesor Thomas Horvath (Sekolah Perubatan Yale, New Haven, Amerika Syarikat) kini telah menunjukkan bahawa kawalan terhadap keterujaan neuron dalam korteks serebrum oleh LPA memainkan peranan penting dalam mengawal tingkah laku makan: Neuron AgRP mengawal jumlah lysophosphatidylcholine (LPC) dalam darah.

Melalui pengangkutan aktif, LPC sampai ke otak, di mana ia ditukar oleh enzim autotaxin (ATX) kepada LPA, yang aktif pada sinaps. Isyarat LPA sinaptik merangsang rangkaian tertentu dalam otak, dengan itu membawa kepada peningkatan pengambilan makanan.

Dalam model tetikus, selepas tempoh berpuasa peningkatan LPC dalam darah membawa kepada peningkatan dalam merangsang LPA dalam otak. Tikus-tikus ini menunjukkan tingkah laku mencari makanan yang tipikal. Kedua-duanya boleh dinormalisasi dengan menggunakan perencat autotaxin. Tikus obes, sebaliknya, kehilangan berat badan apabila perencat ini diberikan secara berterusan.

Sel saraf otak tikus (hijau) dan protein PRG-1 (merah). Jika sel-sel saraf mengandungi PRG-1, sel-sel kelihatan dalam warna kuning. Kredit: Johannes Vogt

Johannes Vogt menjelaskan: ‘Kami melihat pengurangan ketara dalam pengambilan makanan yang berlebihan dan obesiti melalui mutasi gen dan perencatan farmakologi ATX. Penemuan asas kami tentang keceriaan otak yang dikawal LPA, yang telah kami usahakan selama bertahun-tahun, oleh itu juga memainkan peranan penting untuk tingkah laku makan.’

Robert Nitsch melihat penemuan itu sebagai langkah penting ke arah pembangunan ubat baharu: ‘Data menunjukkan bahawa orang yang mempunyai laluan isyarat LPA sinaptik yang terganggu lebih berkemungkinan mengalami berat badan berlebihan dan mengalami diabetes jenis II. Ini adalah petunjuk kukuh kemungkinan kejayaan terapeutik perencat ATX, yang sedang kami bangunkan bersama-sama dengan Institut Hans Knöll di Jena untuk digunakan pada manusia.’

Penemuan ini mengenai kawalan pengujaan rangkaian neuron dalam tingkah laku makan melalui lysophospholipids dan kemungkinan terapeutik baru yang mereka cadangkan boleh menyumbang pada masa hadapan bukan sahaja untuk merawat gangguan makan, tetapi juga penyakit neurologi dan psikiatri.

Mengenai berita penyelidikan neurosains ini

Pengarang: Eva Schissler
Sumber: Universiti Cologne
Hubungi: Eva Schissler – Universiti Cologne
Imej: Imej itu dikreditkan kepada Johannes Vogt

Lihat juga

Ini adalah kartun seseorang yang sedang bermeditasi

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Neuron AgRP mengawal tingkah laku pemakanan pada sinaps kortikal melalui lisophospholipid terbitan periferal” oleh Johannes Vogt. Metabolisme Alam Semulajadi


Abstrak

Neuron AgRP mengawal tingkah laku pemakanan pada sinaps kortikal melalui lisophospholipid terbitan periferal

Tahap fosfolipid dipengaruhi oleh metabolisme periferi. Di dalam sistem saraf pusat, fosfolipid sinaptik mengawal penghantaran glutamatergik dan keterujaan kortikal. Sama ada perubahan dalam metabolisme periferi menjejaskan tahap lipid otak dan keceriaan kortikal masih tidak diketahui.

Di sini, kami menunjukkan bahawa tahap spesies asid lysophosphatidic (LPA) dalam darah dan cecair serebrospinal dinaikkan selepas berpuasa semalaman dan membawa kepada keceriaan kortikal yang lebih tinggi. Keceriaan kortikal berkaitan LPA meningkatkan hiperfagia akibat puasa, dan berkurangan berikutan perencatan sintesis LPA.

Tikus yang menyatakan mutasi manusia (Prg-1R346T) yang membawa kepada paparan keceriaan kortikal pengantara lipid sinaptik yang lebih tinggi meningkatkan hiperfagia yang disebabkan oleh puasa. Sehubungan itu, subjek manusia dengan mutasi ini mempunyai indeks jisim badan yang lebih tinggi dan prevalens diabetes jenis 2.

Kami selanjutnya menunjukkan bahawa kesan LPA selepas berpuasa adalah di bawah kawalan neuron peptida berkaitan agouti hipotalamus (AgRP). Pengurangan sel pengekspresi AgRP dalam tikus dewasa mengurangkan ketinggian yang disebabkan oleh puasa LPA yang beredar, serta keceriaan kortikal, sambil menumpulkan hiperfagia.

Penemuan ini mendedahkan pengaruh langsung LPA yang beredar di bawah kawalan neuron AgRP hipotalamus pada keterujaan kortikal, membuka topeng laluan bukan neuron alternatif yang mana hipotalamus boleh memberi kesan yang kuat pada korteks dan dengan itu menjejaskan pengambilan makanan.

We want to thank the author of this article for this amazing content

Tiada Lagi Binge Eating: Laluan Isyarat dalam Otak Yang Mengawal Pengambilan Makanan Ditemui – Berita Neurosains


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/