Tiada ‘saat ajaib’ untuk menarik balik sekatan Covid-19, kata penyelidik

Tetapi adakah terdapat kos untuk menarik balik sekatan dan cuba kembali kepada keadaan normal pra-pandemik?

Dalam kajian baru, penyelidik meramalkan penarikan balik sekatan topeng dan penjarakan sosial pada Mac 2022 boleh membawa kepada kebangkitan semula kematian Covid-19 di kebanyakan negeri, berdasarkan unjuran daripada model simulasi.

Kajian itu juga mendapati bahawa menangguhkan sekatan mengangkat tidak akan menghalang lonjakan kematian bagi negeri-negeri tersebut, menyimpulkan bahawa tidak ada “saat ajaib” untuk menarik balik sekatan.

Kajian itu, yang diterbitkan Jumaat dalam Journal of the American Medical Association Health Forum, mengunjurkan kematian akibat Covid-19 di setiap 50 negeri, District of Columbia dan Puerto Rico antara 1 Mac dan 31 Disember 2022. Para penyelidik mensimulasikan sekatan pengangkatan. pada masa yang berbeza dalam setahun dan meramalkan bilangan kematian yang akan mengikuti menggunakan anggaran semasa untuk jangkitan dan kadar vaksinasi, sambil mengambil kira perbezaan risiko antara kumpulan umur.

“Kemungkinan tiada jumlah masa menunggu tambahan di mana-mana negeri selepas itu dialih keluar [Covid-19 restrictions] tidak akan membawa kepada peningkatan morbiditi dan kematian,” kata kajian itu.

Di hampir setiap negeri, katanya, penarikan sekatan pada bila-bila masa pada tahun 2022 akan membawa kepada lonjakan puncak kematian Covid-19 yang dilihat semasa lonjakan Omicron disebabkan oleh kebolehtransmisian varian yang beredar yang tinggi.

Walau bagaimanapun, apabila penyelidik mengulangi analisis menggunakan kebolehtransmisikan varian Alpha dan Delta yang kurang berjangkit, mereka tidak melihat lonjakan yang sama dalam kematian.

“Jika kami tidak mempunyai Omicron, kami tidak akan menghadapi masalah ini,” kata Dr Benjamin Linas, pengarang utama kajian dan profesor perubatan di Sekolah Perubatan Universiti Boston.

Menangguhkan lif mempunyai kesan berbeza pada kematian Covid-19 bergantung pada negeri.

Di California, Montana, North Carolina dan Oregon, memanjangkan sekatan hanya sebulan membantu meratakan keluk kematian, walaupun lonjakan kadar kematian tidak dapat dihalang. Namun begitu, menangguhkan penarikan sekatan boleh membantu meringankan beban hospital yang besar di negeri-negeri ini, tulis penulis.

Kajian itu mendapati bahawa memanjangkan sekatan Covid-19 menyebabkan kematian insiden puncak yang lebih tinggi apabila sekatan itu dihapuskan di Massachusetts, New Jersey, New York dan Ohio. Linas berkata bahawa ini mungkin disebabkan oleh penurunan imuniti di negeri yang mempunyai tahap imuniti semula jadi yang lebih rendah, yang merupakan jenis yang diperoleh selepas jangkitan.

Lonjakan Covid-19 seperti yang berlaku di China tidak mungkin berlaku di AS, kata pakar. Inilah sebabnya

Sementara itu, di Florida, Illinois, Michigan, Tennessee dan Washington, ramalan puncak kematian kekal secara relatifnya sama walaupun model kelewatan dalam menarik balik sekatan. Di negeri-negeri ini, memanjangkan sekatan tidak akan mengubah beban penyakit dalam masyarakat.

Bagi negeri tersebut, “perkara yang perlu diubah ialah latar belakang vaksinasi dan imuniti, dan itulah jalan keluarnya,” kata Linas.

Memutuskan masa untuk menghapuskan mandat dengan itu memerlukan analisis kos-faedah, katanya. Di satu pihak, sesetengah negeri perlu mempertimbangkan untuk menangguhkan lonjakan kematian, dan di sisi lain adalah kembali kepada keadaan normal.

“Saya ingin pembuat dasar mengambil kajian dan cuba mengetuai perbincangan jujur ​​yang kita perlukan sekarang, iaitu, apakah matlamat dasar mitigasi kita?” Linas berkata.

Kajian itu menggunakan model simulasi di mana beberapa andaian perlu dibuat, dan ia tidak dapat meramalkan kebolehtransmisian dan keterukan mana-mana varian Covid-19 pada masa hadapan. Model itu juga tidak mengambil kira perjalanan antara negeri dan peranan yang mungkin dimainkannya dalam penghantaran jangkitan.

Selain itu, ada kemungkinan orang ramai akan terus memakai topeng dan jarak sosial walaupun sekatan negeri ditarik balik, yang berpotensi mengurangkan kemuncak kematian.

We would like to thank the author of this article for this incredible material

Tiada ‘saat ajaib’ untuk menarik balik sekatan Covid-19, kata penyelidik


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/