Tidak Berkesan? Rawatan Anti-Penuaan Popular Ditunjukkan Mempunyai Kesan Terhad terhadap Penuaan

Para penyelidik menguji rawatan biasa untuk penuaan, termasuk puasa sekejap yang mengurangkan penggunaan kalori, menyasarkan nod pusat metabolisme sel (mTOR), dan mengganggu pembebasan hormon pertumbuhan.

Satu kajian baru telah mengkaji keberkesanan tiga pendekatan rawatan yang sebelum ini dianggap melambatkan proses penuaan. Walau bagaimanapun, apabila diuji pada tikus, para penyelidik mendapati bahawa rawatan ini mempunyai kesan terhad kepada penuaan.

“Tiada jam penuaan dalaman yang anda boleh kawal dengan suis mudah – sekurang-kurangnya bukan dalam bentuk rawatan yang dikaji di sini,” kata Dr. Dan Ehninger dari DZNE, pemula kajian. Pasukan ini telah membangunkan pendekatan analitikal baharu untuk menjadikan pengaruh pada proses penuaan boleh diukur.

Kajian itu, yang dijalankan oleh penyelidik dari DZNE, Helmholtz Munich, dan Pusat Diabetes Jerman (DZD) telah diterbitkan dalam jurnal Komunikasi Alam Semula Jadi.

“Kami memilih tiga pengawal selia untuk campur tangan kami yang dipercayai ramai pakar untuk melambatkan penuaan,” jelas Prof. Dr. Martin Hrabě de Angelis, ketua Institut Genetik Eksperimen dan pengarah Klinik Tetikus Jerman di Helmholtz Munich, yang juga memandu projek bersama pasukannya.

Salah satunya adalah puasa berselang, di mana kalori yang diambil berkurangan. Nombor dua menyasarkan nod pusat metabolisme sel (mTOR), yang juga merupakan sasaran rapamycin “ubat anti-penuaan” yang sepatutnya. Nombor tiga, seterusnya, mengganggu pembebasan hormon pertumbuhan. Rawatan yang serupa juga digunakan oleh manusia, walaupun keberkesanannya berkaitan dengan penuaan belum cukup terbukti.

Untuk penilaian pada tikus, saintis membangunkan jawapan baru kepada persoalan bagaimana mengukur penuaan. “Ramai penyelidik dalam dekad kebelakangan ini telah menggunakan jangka hayat sebagai ukuran penuaan tidak langsung,” jelas Dan Ehninger, yang merupakan saintis kanan di DZNE. Jadi, sebagai contoh, berapa umur tikus – dan bagaimanakah jangka hayat itu boleh dilanjutkan?

“Selalunya diandaikan bahawa jika mereka hanya hidup lebih lama, mereka juga akan menjadi lebih perlahan. Tetapi masalahnya ialah tikus, seperti kebanyakan organisma lain, tidak mati akibat usia tua umum, tetapi akibat penyakit yang sangat spesifik, “kata Ehninger. Sebagai contoh, sehingga 90 peratus tikus mati akibat tumor yang terbentuk dalam badan mereka pada usia lanjut.

“Jadi, jika anda melihat keseluruhan genom untuk faktor-faktor yang menjadikan tikus berumur panjang, anda ingin mencari banyak gen yang menyekat perkembangan tumor – dan tidak semestinya gen yang memainkan peranan umum dalam penuaan.”

Untuk kajian mereka, para saintis, oleh itu, memilih pendekatan yang tidak menekankan jangka hayat tetapi lebih tertumpu pada penyiasatan menyeluruh tentang perubahan berkaitan usia dalam pelbagai fungsi badan.

“Anda boleh menganggapnya sebagai tinjauan status kesihatan yang lengkap,” kata Martin Hrabě de Angelis: “Pemeriksaan kesihatan menghasilkan ringkasan ratusan faktor yang meliputi banyak bidang fisiologi” – penerangan tepat tentang keadaan haiwan di detik peperiksaan.

Itulah pendekatan yang digunakan oleh penyelidik kepada haiwan yang tertakluk kepada salah satu daripada tiga pendekatan rawatan yang kononnya melambatkan penuaan. Merentasi peringkat kehidupan yang berbeza, mereka dianalisis dan dibandingkan: Berapa banyakkah setiap parameter biasanya berubah pada peringkat kehidupan tertentu? Dan, adakah parameter berubah dengan lebih perlahan apabila tikus diberi salah satu daripada tiga rawatan? Reka bentuk kajian ini memungkinkan untuk menentukan dengan tepat sama ada proses penuaan semula jadi boleh diperlahankan dan dengan itu kemerosotan fungsi fisiologi yang penting.

Hasilnya tidak jelas: Walaupun penyelidik dapat mengenal pasti kes individu di mana tikus tua kelihatan lebih muda daripada yang sebenarnya, adalah jelas bahawa “kesan ini bukan disebabkan oleh melambatkan penuaan, tetapi disebabkan oleh faktor yang tidak bergantung pada usia,” kata Dan Ehninger. “Hakikat bahawa rawatan sudah mempunyai kesannya pada tikus muda – sebelum kemunculan perubahan bergantung pada usia dalam langkah kesihatan – membuktikan bahawa ini adalah pampasan, kesan menggalakkan kesihatan umum, bukan menyasarkan mekanisme penuaan.”

Pasukan DZNE dan Pusat Diabetes Helmholtz kini telah menetapkan sasaran mereka pada matlamat seterusnya: Mereka ingin menyiasat pendekatan rawatan lain yang pakar percaya boleh melambatkan penuaan. Para penyelidik berharap kaedah penyelidikan baru akan memberikan gambaran yang lebih komprehensif tentang pendekatan rawatan yang mungkin dan keberkesanannya.

Rujukan: “Penotipan mendalam dan trajektori seumur hidup mendedahkan kesan terhad pengawal selia umur panjang pada proses penuaan dalam tikus C57BL/6J” oleh Kan Xie, Helmut Fuchs, Enzo Scifo, Dan Liu, Ahmad Aziz, Juan Antonio Aguilar-Pimentel, Oana Veronica Amarie, Lore Becker, Patricia da Silva-Buttkus, Julia Calzada-Wack, Yi-Li Cho, Yushuang Deng, A. Cole Edwards, Lillian Garrett, Christina Georgopoulou, Raffaele Gerlini, Sabine M. Hölter, Tanja Klein-Rodewald, Michael Kramer, Stefanie Leuchtenberger, Dimitra Lountzi, Phillip Mayer-Kuckuk, Lena L. Nover, Manuela A. Oestereicher, Clemens Overkott, Brandon L. Pearson, Birgit Rathkolb, Jan Rozman, Jenny Russ, Kristina Schaaf, Nadine Spielmann, Adrián Sanz-Moreno, Claudia Stoeger , Irina Treise, Daniele Bano, Dirk H. Busch, Jochen Graw, Martin Klingenspor, Thomas Klopstock, Beverly A. Mock, Paolo Salomoni, Carsten Schmidt-Weber, Marco Weiergräber, Eckhard Wolf, Wolfgang Wurst, Valérie Gailus-Durner, Monique MB Breteler, Martin Hrabě de Angelis dan Dan Ehninger, 11 November 2022, Komunikasi Alam Semula Jadi.
DOI: 10.1038/s41467-022-34515-y

We want to give thanks to the writer of this write-up for this remarkable material

Tidak Berkesan? Rawatan Anti-Penuaan Popular Ditunjukkan Mempunyai Kesan Terhad terhadap Penuaan


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/