Tidak cukup tidur boleh membahayakan sistem imun anda dan mencetuskan keradangan | CNNCNN

Kekurangan tidur kronik dalam sekumpulan kecil orang dewasa yang sihat meningkatkan pengeluaran sel imun yang dikaitkan dengan keradangan sementara juga mengubah DNA sel imun, satu kajian baru ditemui.

“Bukan sahaja bilangan sel imun meningkat, tetapi ia mungkin disambungkan dan diprogramkan dengan cara yang berbeza pada penghujung enam minggu sekatan tidur,” kata pengarang kajian Cameron McAlpine, penolong profesor kardiologi dan neurosains di Icahn. Sekolah Perubatan di Gunung Sinai di New York City.

“Bersama-sama, kedua-dua faktor ini berpotensi menyebabkan seseorang terdedah kepada penyakit seperti penyakit kardiovaskular.”

Sejumlah keradangan sistem imun diperlukan untuk tubuh melawan jangkitan dan menyembuhkan luka, tetapi sistem imun yang terlalu aktif boleh membahayakan dan meningkatkan risiko gangguan autoimun dan penyakit kronik, kata pakar.

Kajian itu adalah diterbitkan pada 21 September dalam Journal of Experimental Medicine.

“Kerja ini sejajar dengan pandangan dalam bidang bahawa sekatan tidur boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2 dan hipertensi,” kata Steven Malin, seorang profesor bersekutu di jabatan kinesiologi dan kesihatan di Universiti Rutgers di New Jersey.

“Secara praktikal, penemuan ini menyokong idea untuk membangunkan tabiat tidur yang baik supaya kebanyakan masa anda mendapat tidur yang mencukupi,” tambah Malin, yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Untuk menjadi sihat, badan perlu bergerak melalui empat peringkat tidur beberapa kali setiap malam. Semasa peringkat pertama dan kedua, badan mula mengurangkan iramanya. Melakukannya menyediakan kita untuk peringkat ketiga – tidur yang nyenyak dan perlahan di mana badan benar-benar memulihkan dirinya pada tahap selular – membetulkan kerosakan akibat haus dan lusuh hari itu dan menyatukan kenangan ke dalam simpanan jangka panjang.

Tidur pergerakan mata pantas, dipanggil REM, adalah peringkat akhir di mana kita bermimpi. Kajian telah menunjukkan bahawa hilang tidur REM boleh menyebabkan defisit ingatan dan hasil kognitif yang lemah serta jantung dan penyakit kronik lain dan an kematian awal.

Di sisi lain, tahun penyelidikan telah menemui tidur, terutamanya jenis yang paling dalam, paling menyembuhkan, meningkatkan fungsi imun.

Memandangkan setiap kitaran tidur adalah kira-kira 90 minit, kebanyakan orang dewasa memerlukan tujuh hingga lapan jam tidur yang agak tidak terganggu untuk mencapai tidur yang pulih, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

Kajian itu kecil, melibatkan 14 orang muda, sihat tanpa masalah tidur. Tetapi tempoh kajian juga agak lama, yang memberikannya kekuatan, kata McAlpine.

“Banyak kajian tidur adalah satu hari, dua hari, mungkin seminggu atau dua,” katanya. “Tetapi terdapat sangat sedikit yang melihat pengaruh tidur dalam tempoh enam minggu yang begitu lama, itulah yang kami lakukan.”

Semua mereka dalam kajian memakai pecutan pergelangan tangan, yang membolehkan penyelidik menjejaki kualiti dan tempoh tidur mereka dalam setiap tempoh 24 jam. Dalam tempoh enam minggu pertama, setiap peserta kajian tidur selama tujuh hingga lapan jam yang disyorkan oleh CDC untuk orang dewasa. Untuk enam minggu berikutnya, mereka mengurangkan tidur mereka sebanyak 90 minit setiap malam.

Pada akhir setiap kitaran enam minggu, darah diambil pada waktu pagi dan petang dan dianalisis untuk kereaktifan sel imun. Tiada perubahan negatif ditemui pada orang yang mendapat jumlah tidur yang mencukupi. Walau bagaimanapun, selepas peserta kajian menghabiskan enam minggu dengan sekatan tidur, ujian darah mendapati peningkatan dalam jenis sel imun tertentu apabila darah diambil pada waktu petang.

“Kecacatan sekatan tidur ini sangat khusus untuk satu jenis sel imun yang dipanggil monosit, manakala sel imun lain tidak bertindak balas,” kata McAlpine. “Ini adalah tanda keradangan.”

Ujian darah juga mendapati perubahan epigenetik di dalam sel imun monosit selepas tempoh kurang tidur yang lama. Epigenes adalah protein dan bahan kimia yang duduk seperti bintik-bintik pada setiap gen, menunggu untuk memberitahu gen “apa yang perlu dilakukan, di mana untuk melakukannya, dan bila untuk melakukannya,” menurut Institut Penyelidikan Genom Manusia Kebangsaan. Epigenome benar-benar menghidupkan dan mematikan gen, selalunya berdasarkan pencetus persekitaran dan tingkah laku manusia seperti merokok, makan diet radang atau mengalami kekurangan tidur yang kronik.

“Hasilnya menunjukkan bahawa faktor yang boleh mengubah suai ekspresi gen protein yang berkaitan dengan keradangan, yang dikenali sebagai epi-genom, diubah suai oleh sekatan tidur, ” kata Malin. “Pengubahsuaian ini menimbulkan risiko sel imun menjadi lebih bersifat radang. Kajian itu tidak melakukan langkah-langkah fungsional atau klinikal untuk mengesahkan risiko penyakit, tetapi ia meletakkan asas untuk kajian masa depan untuk mempertimbangkan mekanisme ini.

Epigenes boleh dihidupkan dan dimatikan, jadi adakah perubahan dalam fungsi imun kekal selepas subjek kajian kembali tidur semalaman? Kajian itu tidak dapat menyiasat hasil itu pada manusia. Tetapi penyelidik melakukan kajian tambahan pada tikus yang menghasilkan hasil yang menarik.

Aktiviti imun pada tikus yang kurang tidur mencerminkan manusia – pengeluaran sel imun meningkat, dan perubahan epigenetik dilihat dalam DNA sel imun. Dalam kajian ini, tikus dibenarkan mendapat tidur yang nyenyak selama 10 minggu sebelum diuji semula.

Walaupun mendapat tidur yang cukup untuk jangka masa yang panjang, para penyelidik mendapati perubahan DNA kekal dan sistem imun meneruskan pengeluaran berlebihan, menjadikan tikus lebih mudah terdedah kepada keradangan dan penyakit.

“Penemuan kami menunjukkan bahawa pemulihan tidur tidak dapat membalikkan sepenuhnya kesan tidur yang tidak berkualiti, dalam tikus, “kata McAlpine, sambil menambah bahawa makmalnya terus bekerja dengan orang ramai untuk melihat sama ada keputusan itu akan diterjemahkan kepada manusia. (Nota: Kajian tikus selalunya tidak terjemah.)

“Kajian ini mula mengenal pasti mekanisme biologi yang menghubungkan tidur dan kesihatan imunologi dalam jangka panjang. Ini penting kerana ia adalah satu lagi pemerhatian penting bahawa tidur mengurangkan keradangan dan, sebaliknya, gangguan tidur meningkatkan keradangan, “kata pengarang utama Filip Swirski, pengarah Institut Penyelidikan Kardiovaskular di Icahn Mount Sinai, dalam satu kenyataan.

“Kerja ini menekankan kepentingan orang dewasa secara konsisten tidur tujuh hingga lapan jam sehari untuk membantu mencegah keradangan dan penyakit, terutama bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang mendasari.”

We want to give thanks to the author of this article for this outstanding web content

Tidak cukup tidur boleh membahayakan sistem imun anda dan mencetuskan keradangan | CNN


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/