Tidur 5 jam atau kurang boleh menyebabkan anda berisiko mendapat pelbagai penyakit kronik, kajian mendapati

Mendapatkan hanya lima jam tidur atau kurang setiap malam dikaitkan dengan kemungkinan lebih tinggi untuk didiagnosis dengan pelbagai penyakit kronik, satu kajian baru ditemui. (penyair cahaya, Shutterstock)

Anggaran masa membaca: 4-5 minit

TORONTO, Kanada – Satu kajian baru menggunakan data yang menjangkau 25 tahun mendapati bahawa tidur hanya lima jam atau kurang setiap malam dikaitkan dengan kemungkinan lebih tinggi untuk didiagnosis dengan pelbagai penyakit kronik.

Kajian itu, yang melihat tempoh tidur lebih daripada 7,000 peserta pada usia 50, 60 dan 70 tahun, diterbitkan pada hari Selasa dalam jurnal yang disemak rakan sebaya. Perubatan PLOS.

Mereka yang melaporkan kerap tidur lima jam atau kurang pada usia 50 tahun adalah 40% lebih berkemungkinan telah didiagnosis dengan dua atau lebih penyakit kronik sejak 25 tahun lalu, berbanding orang yang tidur sekitar tujuh jam semalam, kajian itu mendapati.

Severine Sabia dari Institut Epidemiologi dan Kesihatan Universiti College London dan pengarang utama kajian itu, berkata dalam kenyataan akhbar bahawa “apabila orang semakin tua, tabiat tidur dan struktur tidur mereka berubah.”

Tetapi mendapatkan tujuh hingga lapan jam setiap malam masih disyorkan, tanpa mengira umur.

Kajian terdahulu telah mencadangkan bahawa tempoh tidur di atas atau di bawah paras yang disyorkan ini mungkin dikaitkan dengan penyakit kronik individu, kata Sabia.

Kajian berasingan AS yang diterbitkan minggu lalu mendapati bahawa orang yang tidur kurang daripada tujuh jam mempunyai prevalens faktor risiko penyakit jantung yang lebih tinggidan tidur yang kurang baik adalah perkara biasa di kalangan rakyat Amerika.

Sabia dan pasukannya mula menyiasat sama ada terdapat kaitan dengan kurang tidur dan risiko mengembangkan pelbagai keadaan kronik, dan penyelidik mengatakan itulah yang mereka dapati.

“Penemuan kami menunjukkan bahawa tempoh tidur pendek juga dikaitkan dengan pelbagai morbiditi, ” kata Sabia.

Multimorbiditi hanya bermaksud kejadian bersama dua atau lebih keadaan kronik. Ia adalah sesuatu yang menjadi lebih berkemungkinan apabila kita meningkat, tetapi penyelidik menyatakan kebimbangan kerana ia nampaknya semakin meningkat di beberapa wilayah.

“Multimorbiditi semakin meningkat di negara berpendapatan tinggi, dan lebih separuh daripada orang dewasa yang lebih tua kini mempunyai sekurang-kurangnya dua penyakit kronik,” kata Sabia. “Ini terbukti menjadi cabaran utama untuk kesihatan awam, kerana multimorbiditi dikaitkan dengan penggunaan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang tinggi, kemasukan ke hospital dan hilang upaya.”

Untuk kajian ini, penyelidik melihat data daripada kajian kohort Whitehall II, pangkalan data lebih daripada 10,000 orang yang bekerja di pejabat Perkhidmatan Awam British di London pada awal fasa pengumpulan data pada tahun 1985.

Peserta kemudian melaporkan untuk susulan untuk menjejaki kesihatan mereka apabila mereka berumur.

Mereka melaporkan sendiri tempoh tidur mereka sekitar enam kali antara 1985 dan 2016. Penyelidik melihat data ini dan data tempoh tidur terpencil yang diberikan daripada peserta ketika mereka berumur 50, 60 dan 70 tahun, melihat kira-kira 7,000 peserta secara keseluruhan.

Mereka kemudian melihat sama ada peserta ini mempunyai sebarang keadaan kronik, dan, jika ya, apabila mereka berkembang.

Takrifan penyakit kronik mereka termasuk diabetes, kanser, penyakit jantung koronari, strok, kegagalan jantung, penyakit buah pinggang kronik, penyakit hati, kemurungan, demensia, penyakit Parkinson, penyakit pulmonari obstruktif kronik dan arthritis.

Menyokong penyelidikan terdahulu mengenai risiko penyakit kronik individu, tidur selama lima jam atau kurang pada umur 50 tahun dikaitkan dengan risiko 20% untuk didiagnosis dengan penyakit kronik tunggal, berbanding mereka yang mendapat jam yang disyorkan.

Mereka mendapati bahawa mereka yang melaporkan kerap tidur selama lima jam atau kurang pada usia 50, 60 dan 70 mempunyai 30%-40% peningkatan risiko multimorbiditi berbanding orang yang tidur selama sekitar tujuh jam semalam.

Mereka juga mendapati bahawa mereka yang melaporkan lima jam tidur pada usia 50 tahun adalah 25 peratus lebih berkemungkinan meninggal dunia pada satu ketika sepanjang tempoh susulan 25 tahun – persatuan yang mungkin ada kaitan dengan peningkatan risiko penyakit kronik yang boleh bertanggungjawab untuk kematian, jelas penyelidik.

Tetapi adakah tidur lebih lama daripada yang dinasihatkan mempunyai kaitan dengan penyakit kronik?

Menurut penyelidikan, ia mungkin apabila kita mencapai usia 60-an dan 70-an, tetapi mungkin tidak sebelum ini.

Apabila penyelidik melihat sama ada tidur selama sembilan jam atau lebih mempunyai sebarang hasil kesihatan yang negatif, terdapat kaitan antara kejadian multimorbiditi pada umur 60 dan umur 70 tahun.

Walau bagaimanapun, mereka tidak menemui hubungan yang jelas antara tempoh tidur yang panjang pada usia 50 tahun pada orang yang sihat dan multimorbiditi.

Sekiranya peserta sudah mempunyai satu penyakit kronik pada usia 50 tahun, orang yang tidur lama mempunyai peningkatan risiko 35% untuk mendapat penyakit lain, mungkin disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari, penyelidik mencadangkan.


Penyelidikan ini menambah badan penyelidikan yang semakin meningkat yang menonjolkan kepentingan mendapatkan tidur malam yang nyenyak.

–Jo Whitmore, Yayasan Jantung British


Jo Whitmore, seorang jururawat jantung kanan di Yayasan Jantung British yang tidak terlibat dalam penyelidikan, berkata dalam siaran itu bahawa “Tidur yang cukup membolehkan badan anda berehat.

“Terdapat pelbagai cara lain bahawa tidur yang kurang baik boleh meningkatkan risiko penyakit jantung atau strok, termasuk dengan meningkatkan keradangan dan meningkatkan tekanan darah,” tambahnya.

“Penyelidikan ini menambah badan penyelidikan yang semakin meningkat yang menonjolkan kepentingan mendapatkan tidur malam yang nyenyak.”

Sabia berkata untuk mendapatkan tidur yang nyenyak memerlukan “kebersihan tidur yang baik, seperti memastikan bilik tidur sunyi, gelap dan suhu yang selesa sebelum tidur.

“Ia juga dinasihatkan untuk mengeluarkan peranti elektronik dan mengelakkan makan besar sebelum tidur. Aktiviti fizikal dan pendedahan kepada cahaya pada waktu siang juga mungkin menggalakkan tidur yang lena.”

Cerita berkaitan

Kisah Kesihatan terkini

Alexandra Mae Jones, CTVNews.ca

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We would love to say thanks to the author of this short article for this outstanding material

Tidur 5 jam atau kurang boleh menyebabkan anda berisiko mendapat pelbagai penyakit kronik, kajian mendapati


You can find our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/