Tidur adalah baik untuk otak. Tetapi bagaimana dengan tidur siang? Penyelidikan menimbulkan persoalan yang membingungkan. – The Boston Globe

Satu kajian baru-baru ini melihat hubungan antara tidur siang dan penyakit Alzheimer selama 14 tahun. Penyelidik di Brigham and Women’s Hospital, Rush Alzheimer’s Disease Center, dan University of California San Francisco, mendapati bahawa perkembangan penyakit Alzheimer membawa kepada lebih banyak tidur siang, dan juga orang yang banyak tidur siang berisiko lebih tinggi untuk menghidap Alzheimer.

Di antara peserta yang tidak mempunyai gejala gangguan kognitif pada awal kajian, mereka yang mengambil lebih lama atau lebih kerap tidur siang lebih berkemungkinan kemudiannya didiagnosis dengan Alzheimer.

Penyelidik telah lama memerhatikan hubungan antara tidur dan demensia. Orang yang menghidap penyakit Alzheimer kurang tidur, mengambil masa yang lama untuk tertidur dan sering terjaga pada waktu malam. Sehingga beberapa dekad yang lalu, ia dianggap bahawa proses itu pergi ke satu arah – bahawa Alzheimer menyebabkan gangguan tidur, kata Adam P. Spira, seorang profesor dan penyelidik tidur di Sekolah Kesihatan Awam Johns Hopkins Bloomberg.

Tetapi kajian baru-baru ini mencadangkan interaksi yang lebih kompleks. Tidur yang kurang baik membawa kepada prestasi kognitif yang lebih teruk dan risiko demensia yang lebih tinggi. Jadi bukan sahaja bangkai Alzheimer tidur. Kurang tidur sering mendahului Alzheimer, dan mungkin menyumbang kepada perkembangannya.

Pada tahun 2009, a kajian menunjukkan bahawa tikus yang kurang tidur mempunyai lebih banyak protein yang dipanggil amiloid dalam otak mereka berbanding rakan sebaya mereka yang berehat dengan baik. Tahap amiloid menurun semasa tidur, tetapi kekal tinggi semasa terjaga. Apabila amiloid bergumpal menjadi plak, ia menjadi ciri khas penyakit Alzheimer.

“Itulah saat keadaan berubah,” kata Spira. Penyelidik, katanya, mula berfikir: “Mungkin tidur yang kurang baik membawa kepada gangguan kognitif.”

Tanggapan itu dirangsang apabila kajian pada orang mendapati bahawa mereka yang melaporkan tempoh tidur yang lebih pendek dan kualiti tidur yang lebih teruk mempunyai lebih banyak amiloid dalam otak mereka.

“Tidur pada setiap malam mungkin membuang toksin berbahaya ini dan berpotensi mengurangkan risiko demensia,” kata Rebecca Robbins, seorang saintis tidur di Brigham and Women’s, yang menerbitkan kajian tahun lepas menunjukkan bahawa orang yang tidur kurang daripada enam jam semalam dan mereka yang mengambil masa lebih daripada 30 minit untuk tidur lebih berkemungkinan mengalami demensia.

Ini semua terdengar seperti berita baik untuk mereka yang banyak tidur siang, bukan? Jika terlalu sedikit tidur membawa kepada demensia, bukankah banyak tidur akan menghalangnya?

Malangnya – tidur siang juga telah dikaitkan dengan hasil kesihatan yang buruk, termasuk demensia.

“Ia berlawanan dengan intuisi. Anda fikir tidur itu baik,” kata Dr David Holtzman, pengarah saintifik Pusat Harapan untuk Gangguan Neurologi di Sekolah Perubatan Universiti Washington di St. Louis. “Itu benar – jika ia tidak dihasut oleh bahagian tertentu otak yang rosak.”

Dalam erti kata lain, orang tua yang mengangguk sahaja di ruang tamu mereka mungkin mengalami sesuatu yang agak berbeza daripada tidur lena.

Selalunya orang tidur lebih banyak kerana mereka sakit dan perlu sembuh. Atau mereka tidur pada waktu siang kerana mereka berjaga separuh malam. Dalam kes tersebut, tidur siang adalah simptom sesuatu yang tidak kena.

Tetapi orang dalam kajian tidur siang baru-baru ini tidak sakit dan tidak tidur terlalu sedikit, dan mereka yang banyak tidur siang masih menghadapi risiko Alzheimer yang lebih tinggi.

Ada kemungkinan bahawa tidur siang entah bagaimana menggalakkan Alzheimer, tetapi tidak ada bukti langsung untuk hubungan sebab akibat. Sebaliknya, ramai pakar percaya, kemungkinan besar tidur siang adalah petanda awal kemerosotan otak yang bermula sebelum gejala muncul.

“Apabila anda mula mengembangkan perubahan jenis Alzheimer dalam otak, perubahan tersebut mungkin membawa kepada kerosakan pada bahagian otak yang mengawal keupayaan anda untuk terus terjaga,” kata Holtzman. “Ia seperti gejala patologi dalam otak yang berlaku sebelum anda menunjukkan gangguan ingatan.”

Didalam belajar diterbitkan pada tahun 2013, pasukan Holtzman mengukur tahap amiloid orang yang secara kognitif normal. Mereka yang mempunyai plak amiloid, tanda Alzheimer, tidur siang lagi katanya.

Tidur siang juga boleh mengganggu irama harian semula jadi badan, yang dikenali sebagai jam sirkadian.

Tidur siang merosakkan tidur malam, terutamanya jika ia berlaku pada lewat hari, kata Robbins. Ini membawa kepada keperluan untuk tidur siang lebih banyak, dalam kitaran ganas malam tanpa tidur dan hari mengantuk.

Dalam kajian tidur siang baru-baru ini dari Brigham, para peserta memakai peranti pada pergelangan tangan mereka untuk mengesan pergerakan mereka. Peranti ini sering digunakan untuk mengesan apabila orang kelihatan sedang tidur. Walaupun orang dalam kajian itu tidur cukup jam, kajian itu tidak mendedahkan apa-apa tentang kualiti tidur mereka.

“Kami benar-benar tidak tahu apa yang berlaku pada waktu malam. Kami tidak tahu struktur tidur. Kami tidak tahu sama ada mereka mempunyai kualiti tidur malam yang baik,” kata Peng Li dari Bahagian Tidur dan Gangguan Sirkadian Brigham dan salah seorang pengarang kajian.

Mungkin penunda siang hari sedang tidur lena pada waktu malam dan hanya membayar hutang tidur mereka pada siang hari. Dan mungkin, seperti yang diakui oleh penyelidik, mereka tidak tidur siang sama sekali. Peranti mengukur gerakan sahaja; kemungkinan peserta warga emas ini berada dalam masa rehat yang berpanjangan tetapi tidak tidur.

Li memberi amaran supaya tidak terlalu menafsirkan penemuan itu, berkata penyelidikannya menunjukkan keperluan untuk lebih banyak kajian dengan kaedah yang lebih tepat untuk mengesan tidur.

“Kami ingin tahu sama ada terdapat hubungan sebab akibat” antara tidur siang yang berlebihan dan demensia, katanya. Tetapi kemungkinan besar, mungkin terdapat mekanisme biasa yang mendorong kedua-dua tidur siang dan perkembangan demensia.

Jadi, anda mungkin tertanya-tanya, jika saudara tua yang sering tidur siang, patutkah anda membangunkan mereka?

Kebanyakan pakar yang dirujuk berkata ya.

“Apabila anda banyak tidur pada waktu siang, lebih sukar untuk mendapatkan tidur malam yang nyenyak,” kata Holtzman. “Kami mengesyorkan agar orang ramai terjaga pada waktu siang.” Dia juga mengesyorkan menyalakan lampu, membuka tingkap dan melibatkan orang itu dalam aktiviti.

“Jangan hanya berfikir tentang tidur sebagai satu perkara yang ingin anda perbaiki,” kata Sara Mednick, profesor sains kognitif di University of California, Irvine, yang menulis sebuah buku tentang tidur siang. “Fikirkan tentang orang yang semakin tua sebagai keseluruhan orang. Semua perkara yang mereka lakukan pada siang hari memberi kesan kepada tahap pemulihan tidur mereka.”

Bagaimana pula dengan orang yang lebih muda dan lebih sihat? Adakah tidur siang baik untuk mereka?

Maklum balas yang konsisten dari semua penjuru ialah: Ya. Diikuti dengan proviso: asalkan tidur siang itu disengajakan, tepat pada masanya, dan tidak terlalu lama.

Robbins, dari Brigham, mengesyorkan untuk menjadualkan tidur siang anda antara jam 2 petang dan 4 petang, masa dalam sehari apabila ramai berasa mengantuk dan suhu badan cenderung menurun.

“Jangan takut tidur siang,” kata Mednick. “Tidur sepatutnya dalam pertarungan yang disatukan. Jika anda akan tidur siang, jadikan ia sebagai tidur siang yang disengajakan, bukan tidur lena.”

Mednick berkata manusia dibahagikan sama rata antara mereka yang suka tidur siang dan mereka yang tidak. Mereka yang suka tidur siang mendapati ia pulih secara automatik. Mereka yang tidak menikmatinya mendapat sedikit faedah.

Jadi apabila anda menghadapi soalan: tidur atau tidak tidur? Jawapannya, lakukan apa yang berkesan untuk anda, tetapi lakukan dengan sengaja.


Felice J. Freyer boleh dihubungi di felice.freyer@globe.com. Ikuti dia di Twitter @happyjfreyer.We want to give thanks to the author of this article for this remarkable web content

Tidur adalah baik untuk otak. Tetapi bagaimana dengan tidur siang? Penyelidikan menimbulkan persoalan yang membingungkan. – The Boston Globe


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/