Tidur dengan cahaya sedikit pun tidak baik untuk kesihatan anda, kajian menunjukkan

Imej Klaus Vedfelt/Getty

Hanya tidur satu malam dengan aliran cahaya buatan ke dalam bilik tidur anda — daripada TV, lampu jalan atau salah satu daripada banyak elektronik — boleh memberi kesan kepada kesihatan kardiovaskular dan metabolik, menurut penyelidikan baharu.

Imej Klaus Vedfelt/Getty

Mematikan lampu dan menutup langsir bukanlah cara yang menarik dan baru untuk menggodam kebersihan tidur, tetapi nasihat akal ini semakin meningkatkan kredibiliti saintifik.

Ramai rakyat Amerika tidur di dalam bilik yang diselingi dengan beberapa bentuk cahaya buatan — sama ada ia datang daripada TV, peralatan elektronik atau lampu jalan yang mengganggu.

Penyelidikan baru mencadangkan bahawa satu malam tidur dengan hanya jumlah cahaya yang sederhana mungkin mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan kardiovaskular dan metabolik.

“Saya terkejut bahawa walaupun ini secara adil, saya akan katakan, sedikit cahaya yang masuk melalui mata ke otak masih mempunyai kesan yang ketara,” kata Dr Phyllis Zeepengarang kanan kajian baru dan pengarah Pusat Perubatan Circadian dan Tidur di Northwestern University.

Penemuan itu terikat dengan bukti yang lebih luas yang menunjukkan terdedah kepada cahaya pada waktu malam mungkin memudaratkan dalam pelbagai cara dan boleh menyebabkan orang ramai terdedah kepada penyakit kronik.

Kesan fisiologi cahaya

Yang kecil, 20 orang belajar yang dikendalikan oleh Zee dan pasukannya di Northwestern direka untuk mengukur kesan fisiologi 100 lux cahaya buatan pada orang dewasa yang sihat semasa mereka sedang tidur.

“Ini mengenai cahaya yang cukup yang mungkin anda boleh lihat, tetapi ia tidak cukup cahaya untuk benar-benar membaca dengan selesa,” kata Zee. Untuk kajian itu, semua peserta menghabiskan malam pertama mereka tidur di dalam bilik yang kebanyakannya gelap. Malam berikutnya, separuh daripada mereka tidur di dalam bilik yang lebih terang (lampu diletakkan di atas kepala).

Sementara itu, para penyelidik menjalankan ujian ke atas orang yang tidur: mereka merekodkan gelombang otak mereka, mengukur kadar jantung mereka dan menarik darah mereka setiap beberapa jam, antara lain. Pada waktu pagi, mereka akan memberikan kedua-dua kumpulan dos gula yang besar untuk melihat sejauh mana sistem mereka bertindak balas terhadap lonjakan itu.

Keputusan yang diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan bulan ini, menunjukkan beberapa perbezaan yang jelas antara kedua-dua kumpulan.

Tidak seperti mereka yang menghabiskan kedua-dua malam dalam gelap, kumpulan yang terdedah kepada cahaya telah meningkatkan kadar denyutan jantung sepanjang malam. Mereka juga mengalami peningkatan rintangan insulin pada waktu pagi, bermakna mereka menghadapi lebih banyak masalah untuk mendapatkan gula darah mereka ke julat normal.

Cahaya boleh mengganggu metabolisme

Zee berkata terdapat pelbagai cara berpotensi yang terdedah kepada cahaya pada waktu malam boleh mengganggu metabolisme kita.

Satu kemungkinan — disokong oleh penyelidikan — ialah menyalakan lampu mengganggu kualiti tidur, tetapi yang menghairankan kajian ini tidak menemui hasil itu semasa memantau orang di dalam bilik bercahaya. Malah, para peserta secara amnya melaporkan bahawa mereka fikir mereka tidur dengan baik.

Para penyelidik juga mengukur tahap melatonin, hormon yang membantu dengan masa irama sirkadian dan menggalakkan tidur. Melatonin biasanya disekat pada waktu siang dan meningkat pada waktu malam.

Kajian menunjukkan cahaya buatan pada waktu malam boleh menekan tahap melatonin, dan saintis telah menemui hubungan antara gangguan melatonin dan beberapa penyakit, termasuk kanser dan diabetes. Walaupun di sini juga, kajian itu tidak menemui bukti bahawa paras melatonin lebih rendah di kalangan orang yang tidur dengan lampu menyala.

“Itu mungkin bermakna tahap cahaya yang melalui mata tidak cukup terang untuk menekan melatonin, ” kata Zee.

Walau bagaimanapun, Zee dan pasukannya percaya bahawa jumlah cahaya yang kecil ini sudah cukup untuk mengaktifkan lengan simpatik sistem saraf autonomi — perkara yang bertanggungjawab terhadap tindak balas melawan atau lari badan. Ini sepatutnya menjadi sejuk semasa tidur kerana badan bergerak ke dalam keadaan parasimpatetik, apabila degupan jantung dan pernafasan badan berkurangan.

Perubahan dalam fungsi kardiovaskular mencadangkan jumlah cahaya yang kecil sudah cukup untuk mengalihkan sistem saraf kepada keadaan yang lebih aktif dan berjaga-jaga.

“Ia hampir seperti otak dan hati tahu bahawa lampu menyala, walaupun individu itu sedang tidur, ” kata Zee.

Kajian itu merupakan contoh penting bagaimana pendedahan cahaya yang agak malap sekalipun boleh mengganggu kitaran tidur-bangun kita, kata Dr Chris Colwellyang makmalnya di UCLA mengkaji mekanisme yang mendasari irama sirkadian.

Beliau berkata penemuan itu masuk akal kerana sistem saraf autonomi mempunyai irama harian yang mantap.

“Terdapat banyak tindakan yang diselaraskan yang perlu berlaku agar kita mendapat tidur malam yang nyenyak dan keseimbangan sistem saraf autonomi mengawalnya,” kata Colwell.

Kesan pada sistem saraf ini tidak “dramatik” – bukan seolah-olah orang ramai terjaga – tetapi Colwell berkata ia masih membimbangkan: “Anda tidak mahu perkara itu berlaku apabila anda cuba mendapatkan tidur malam yang nyenyak.”

Peningkatan risiko penyakit kronik

Penemuan kajian bahawa kesihatan metabolik yang dialami tidaklah mengejutkan sepenuhnya.

Colwell menyatakan bahawa sudah ada kumpulan penyelidikan yang kukuhserta kajian populasi yang besar, menunjukkan bahawa mengganggu irama sirkadian menjadikannya lebih sukar untuk mengawal tahap glukosa darah.

Sebahagian daripada kajian manusia ini telah menggunakan keamatan cahaya yang lebih terang — dan bukan semasa orang sedang tidur. Dan sementara penemuan kajian ini sahaja tidak dapat meramalkan apa yang akan berlaku dalam jangka masa panjang, Colwell mengesyaki kesan berbahaya akan menjadi kumulatif: “Ini hanya satu malam, jadi bayangkan jika anda hidup seperti itu secara berterusan?”

“Jam induk” badan itu dipanggil nukleus supraciasmatic, terdapat di dalam otak, tetapi organ dan tisu di seluruh badan mempunyai peranti penentu masa selular mereka sendiri. Sel-sel dalam pankreas yang merembeskan insulin adalah satu contoh. Mengganggu kitaran tidur-bangun boleh menjejaskan keupayaan mereka untuk merembeskan insulin dengan sewajarnya, yang seterusnya mengawal gula darah.

“Itu akan meningkatkan risiko penyakit kronik seperti rintangan insulin, diabetes dan masalah kardiometabolik lain,” kata Dr Charles Czeislerketua Bahagian Tidur dan Gangguan Sirkadian di Hospital Brigham dan Wanita di Boston dan seorang profesor di Sekolah Perubatan Harvard.

Contohnya, a kajian pemerhatian yang besar daripada lebih daripada 40,000 wanita mendapati bahawa tidur dengan TV atau lampu menyala dikaitkan dengan peningkatan risiko sebanyak 17% untuk mendapat 11 paun dalam tempoh lima tahun.

Penyelidikan Cseizler sendiri telah melihat akibat metabolik gangguan dalam irama sirkadian lebih lama daripada hanya satu malam.

Didalam kajian yang diterbitkan baru-baru inidia dan rakan-rakannya menyimpulkan bahawa kesan negatif terhadap metabolisme yang diperhatikan dalam peserta kajian mereka selama tiga minggu adalah terutamanya kerana gangguan pada irama sirkadian – tidak semestinya kerana kekurangan tidur.

“Apabila kami tidak meningkatkan pendedahan mereka kepada cahaya buatan pada waktu malam, kami tidak melihat kesan buruk kekurangan tidur kronik pada metabolisme glukosa,” katanya.

Ini bukan untuk mengatakan bahawa kekurangan tidur tidak juga mempunyai kesan buruk yang besar terhadap kesihatan – ia berlaku – tetapi dia mengatakan ia hanya menekankan akibat yang meluas jika terdedah kepada cahaya pada waktu malam.

“Orang ramai berfikir bahawa selagi mereka tertidur dan tidak sedarkan diri, ia tidak mempunyai kesan fisiologi, tetapi itu tidak benar, ” kata Cseizler.

We would like to say thanks to the author of this post for this awesome material

Tidur dengan cahaya sedikit pun tidak baik untuk kesihatan anda, kajian menunjukkan


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/