Tingkah Laku Ibu Bapa Yang Tidak Diramal Boleh Menjejaskan Pembentukan Litar Otak Optimum – Berita Neurosains

Ringkasan: Tingkah laku ibu bapa yang tidak dapat diramalkan dan persekitaran yang tidak dapat diramalkan mengganggu perkembangan optimum litar otak emosi semasa perkembangan kanak-kanak, meningkatkan risiko gangguan kesihatan mental dan penyalahgunaan bahan di kemudian hari.

Sumber: UC Irvine

Penyelidik di University of California, Irvine sedang menjalankan penyelidikan perintis tentang konsep bahawa tingkah laku ibu bapa yang tidak dapat diramalkan, bersama-sama dengan persekitaran yang tidak dapat diramalkan, seperti kekurangan rutin dan bencana yang kerap, mengganggu perkembangan litar otak emosi yang optimum pada kanak-kanak, meningkatkan kerentanan mereka kepada penyakit mental dan penyalahgunaan bahan.

Dalam artikel yang diterbitkan dalam talian hari ini di sains, Dr. Tallie Z. Baram, pengarang yang sepadan dan profesor terkenal UCI di Jabatan Anatomi & Neurobiologi, Pediatrik, Neurologi, dan Fisiologi & Biofizik; dan Matthew T. Birnie, pengarang pertama, penyelidik pasca doktoral UCI, menerangkan prinsip pembentukan litar otak emosi yang diperoleh daripada kajian haiwan, dan kesannya terhadap perkembangan kognitif dan kesihatan mental kanak-kanak.

“Perspektif ini bermula daripada prinsip asas bagaimana deria otak—audio dan visual—dan litar motor diwujudkan dan diperhalusi, dan kami menerapkannya pada litar emosi yang mengawal tingkah laku berkaitan ganjaran, tekanan dan ketakutan.

Ia bukan sahaja isyarat ibu bapa yang positif atau negatif, tetapi juga corak tingkah laku ini dan terutamanya kebolehramalan atau ketidakpastian mereka, yang dikaitkan dengan hasil buruk seperti kawalan emosi yang lemah di kemudian hari. Yang terakhir adalah penunjuk risiko yang lebih tinggi untuk penyakit mental, gangguan tekanan selepas trauma dan penyalahgunaan bahan,” kata Baram.

Pembentukan litar otak deria melibatkan fasa awal tindakan didorong secara genetik dan molekul, termasuk penghijrahan neuron dan penubuhan sinaps.

Tingkah laku manusia emosi dan kognitif yang kompleks melibatkan banyak keputusan dan tindakan dan juga dilaksanakan oleh litar otak.

Litar peringkat tinggi ini termasuk interaksi kawasan kortikal prefrontal, nukleus thalamic, hippocampus, amygdala dan nukleus hipotalamus, dan kawasan subkortikal otak.

Mereka menerima banyak aliran maklumat yang menggalakkan aktiviti neuron dalam litar. Aktiviti ini diperlukan untuk kematangan komponen dan penghalusan sambungan integratif.

Dalam kehidupan awal, ketika litar emosi ini berkembang, ibu bapa adalah persekitaran utama yang terdekat: Mereka adalah sumber maklumat yang mempengaruhi kematangan otak kanak-kanak.

Kajian terhadap tikus yang diternak oleh empangan yang memaparkan urutan tingkah laku yang tidak dapat diramalkan (tetapi jumlah penjagaan yang sama) semasa tempoh awal selepas bersalin menunjukkan bahawa tingkah laku ibu mempengaruhi ketersambungan sinaptik dalam nod otak utama, termasuk yang menyumbang kepada tekanan.

Penyelidikan yang melibatkan bayi dan kanak-kanak menunjukkan bahawa corak tingkah laku ibu yang tidak dapat diramalkan dikaitkan dengan defisit kemudiannya dalam kawalan emosi dan tingkah laku.

Visualisasi abstrak corak huru-hara yang tidak dapat diramalkan bagi isyarat deria daripada ibu bapa dan persekitaran. Kajian UCI mencadangkan bahawa corak sedemikian tidak optimum untuk pembangunan sambungan yang stabil dan halus di antara sel-sel otak, yang diperlukan untuk kesihatan mental dan kognitif. Kredit: Pusat Pengajian Perubatan / UCI

Kesan ini berterusan walaupun selepas pembetulan untuk pembolehubah awal kehidupan yang lain seperti kepekaan ibu terhadap keperluan bayi, status sosioekonomi dan gejala kemurungan ibu.

“Apa yang penting tentang penyelidikan ini ialah ia mengenal pasti sasaran baharu untuk campur tangan dan membantu kami memikirkan langkah yang boleh kami lakukan untuk menyokong perkembangan kanak-kanak yang sihat dari segi mental dan kognitif,” kata Baram.

“Ketidakpastian boleh diambil tindakan, kerana kami boleh menyasarkan untuk memaklumkan dan mendidik ibu bapa, penjaga dan orang lain tentang kepentingan isyarat dan persekitaran yang boleh diramal kepada kematangan otak bayi dan kanak-kanak.”

Lihat juga

Ini menunjukkan bayi yang gembira

Baram dan pasukannya terus membina penyelidikan mereka di Pusat UCI Conte. “Kami sedang menjalankan kajian mekanistik dalam tikus eksperimen dan memantau bayi, kanak-kanak dan remaja di pusat itu. Kami kini bersedia untuk menguji penemuan kami dalam skala besar, penyelidikan ‘dunia nyata’,” katanya.

Mengenai perkembangan saraf dan berita penyelidikan neurosains tingkah laku ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: UC Irvine
Hubungi: Pejabat Akhbar – UC Irvine
Imej: Imej itu dikreditkan ke Sekolah Perubatan / UCI

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Prinsip pematangan litar otak emosi” oleh Tallie Z. Baram et al. Sains


abstrak

Prinsip pematangan litar otak emosi

Otak mamalia tersusun dalam litar bertindih, berselang-seli, dan badan maklumat yang luas telah memberi tumpuan kepada kematangan litar deria (visual, pendengaran) dan motor. Namun, lebih kurang diketahui tentang prinsip kematangan litar otak “emosi”, termasuk yang mengawal tingkah laku berkaitan ganjaran, tekanan dan ketakutan.

Bukti menunjukkan bahawa input deria dari persekitaran semasa tempoh sensitif dalam kehidupan awal selepas bersalin mempunyai kesan penting ke atas perkembangan litar emosi, sama seperti imej, bau dan bunyi yang buruk atau positif mempengaruhi perasaan dan tindakan pada masa dewasa.

Operasi litar emosi yang terganggu menjadi punca penyakit mental dan gangguan penggunaan bahan. Oleh itu, peningkatan pengiktirafan prinsip yang membimbing pembangunan litar ini adalah penting untuk memahami kesihatan manusia.

We wish to thank the writer of this article for this amazing web content

Tingkah Laku Ibu Bapa Yang Tidak Diramal Boleh Menjejaskan Pembentukan Litar Otak Optimum – Berita Neurosains


Our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/