Tinjauan besar mendapati siapa yang mungkin berisiko tinggi untuk COVID yang lama

Ini adalah soalan yang semua orang mahu dijawab: Siapa yang lebih berkemungkinan untuk berkembang lama COVID-19gejala melemahkan yang boleh berlarutan selama beberapa minggu, bulan atau lebih lama lagi, selepas jangkitan?

A kajian baru yang tidak diterbitkan daripada 23andMe adalah sebahagian daripada badan penyelidikan yang semakin berkembang yang memberi penerangan tentang siapa yang mengalami keadaan pasca COVID dan sebabnya. Tinjauan itu, yang secara sukarela dan bergantung pada orang yang melaporkan gejala sendiri, mempunyai beberapa penemuan utama, termasuk bahawa wanita lebih berkemungkinan mengalami gejala jangka panjang, seperti orang yang mempunyai diagnosis awal kemurungan atau kebimbangan. Lebih separuh daripada orang yang melaporkan diagnosis COVID yang lama mempunyai sejarah penyakit kardiometabolik, seperti serangan jantung atau diabetes.

Tinjauan 23andMe termasuk 100,000 orang yang melaporkan diagnosis COVID. Daripada jumlah itu, 26,000 menggambarkan mengalami gejala COVID sekurang-kurangnya sebulan selepas dijangkiti. Selain itu, lebih 7,000 peserta melaporkan diagnosis rasmi COVID yang lama. Peserta tinjauan ditanya tentang gejala mereka pada 3, 6 dan 12 bulan. Menurut anggaran Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, kira-kira 13.3% orang yang mempunyai COVID akan mengalami simptom selama sekurang-kurangnya sebulan, dan 2.5% orang akan mengalami gejala selama lebih daripada tiga bulan.

Dr. Stella Aslibekyan, ahli epidemiologi genetik untuk syarikat genetik pengguna, yang berpangkalan di San Francisco Selatan, memberitahu SFGATE bahawa kajian 23andMe adalah unik kerana ia sangat besar dan meninjau orang secara langsung tentang gejala mereka. Banyak kajian lain mengenai gejala jangka panjang adalah lebih kecil, dan berdasarkan data daripada rekod perubatan, berbanding pengalaman yang dilaporkan sendiri.

“Kami dapat melukiskan gambaran yang lebih lengkap tentang pengalaman COVID daripada yang mungkin hanya dengan menggunakan rekod perubatan,” kata Aslibekyan.


Terdapat batasan untuk pendekatan ini juga. Mengambil bahagian dalam kajian itu adalah secara sukarela, berbanding dengan sampel rawak pesakit dalam sistem kesihatan. Demografi dan ciri orang yang diwakili dalam jenis kajian “memilih sendiri” ini sering terpesong, berdasarkan siapa yang mempunyai masa dan minat yang mencukupi untuk mengisi tinjauan.

Kajian itu, yang belum disemak atau diterbitkan dalam jurnal perubatan, adalah sebahagian daripada usaha untuk menyelesaikan misteri mengapa ramai orang mengalami gejala seperti sesak nafas, batuk, demam, keletihan, kabus otak atau sakit dada. selama beberapa minggu hingga beberapa bulan selepas jangkitan COVID. Kebanyakan simptom ini sejajar dengan simptom sindrom keletihan kronik, keadaan yang kurang difahami yang sering dikaitkan dengan jangkitan virus lain, termasuk selesema dan Epstein-Barr.

“Satu hipotesis meletakkan COVID lama sebagai keadaan autoimun, di mana sistem imun menyerang tisu badan sendiri,” kata Aslibekyan.

Banyak kajian mendapati bahawa simptom jangka panjang lebih berkemungkinan berlaku dalam kes COVID yang paling teruk, tetapi Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS. mengatakan bahawa “Sesiapa sahaja yang dijangkiti virus itu boleh mengalami keadaan selepas COVID-19, walaupun mereka yang mempunyai penyakit ringan atau tiada simptom daripada COVID-19.”

“Penyelidik mendapati bahawa individu dengan COVID yang memerlukan kemasukan ke hospital mempunyai risiko lebih sepuluh kali ganda untuk didiagnosis dengan COVID yang lama berbanding mereka yang tidak dimasukkan ke hospital apabila mengawal umur, jantina dan etnik,” kata 23andMe.

Kemurungan dan kebimbangan juga nampaknya menjadi faktor risiko.

Kepada Aslibekyan, salah satu penemuan paling mencerahkan dalam tinjauan itu ialah orang yang didiagnosis dengan COVID yang lama berkemungkinan dua kali lebih mungkin melaporkan mengalami kemurungan atau kebimbangan sebelum mereka dijangkiti.

Terdapat penyelidikan yang meluas ke dalam hubungan antara kemurungan dan sistem imun. Orang yang mempunyai penyakit yang menyebabkan pengaktifan berlebihan sistem imun lebih berkemungkinan untuk didiagnosis dengan kemurungan, dan sebaliknya.

“Bila [depressed people] terkena jangkitan COVID-19 yang akut itu, gejala jangka panjang itu juga mewakili kerosakan sistem imun yang tidak sesuai, jadi masuk akal bahawa mereka lebih terdedah kepada disfungsi jangka panjang sistem imun itu,” kata Aslibekyan.

Wanita lebih berkemungkinan daripada lelaki menghidap COVID yang lama

Penyelidik juga mendapati bahawa individu yang mempunyai dua kromosom X lebih dua kali lebih berkemungkinan untuk didiagnosis dengan COVID yang panjang berbanding lelaki. Penemuan ini konsisten dengan kajian lain.

Aslibekyan berkata keadaan autoimun, seperti multiple sclerosis dan sindrom Sjogren, juga lebih banyak berlaku pada wanita berbanding lelaki.

“Kelaziman pada wanita sebenarnya berkaitan dengan biologi di sini, kerana kromosom X mengandungi banyak gen yang berkaitan dengan imun, ” kata Aslibekyan.

Dos berganda gen tersebut mungkin mendorong tindak balas imun yang lebih kuat – sama ada tindak balas yang sesuai terhadap penyakit, atau proses keradangan di luar kawalan.

Kabus otak adalah simptom yang paling kerap dilaporkan sendiri

Gejala yang paling biasa dilaporkan oleh orang yang menjawab tinjauan adalah kabus otak, istilah untuk pemikiran yang lembap, diikuti dengan keletihan, sesak nafas dan kehilangan bau. Antara orang yang menerima diagnosis COVID yang lama, kira-kira 19% melaporkan kabus otak setahun selepas jangkitan.

Antara peserta yang menerima vaksin selepas dijangkiti COVID, lebih separuh (55%) melaporkan tiada perubahan dalam simptom mereka, 25% melaporkan peningkatan dalam simptom, dan kira-kira 13% melaporkan bahawa simptom mereka menjadi lebih teruk. Selebihnya tidak tahu, tidak pasti atau tidak menjawab.

23andMe mula mengumpul data pada April 2020. Ini bermakna ramai orang dalam tinjauan itu dijangkiti COVID-19 sebelum vaksin itu tersedia.

“Jadi, apa yang dikatakan kepada kita?” Aslibekyan berkata. “Vaksin itu mungkin bukan ubat untuk COVID yang lama. Sekarang apa yang kita tahu ialah vaksin itu sangat baik untuk mencegah kedua-dua jangkitan awal dan kemasukan ke hospital, ya. Dan kemasukan ke hospital dikaitkan dengan peningkatan sepuluh kali ganda dalam risiko COVID yang berpanjangan. Jadi vaksin itu bagus untuk pencegahan.”

We would love to give thanks to the author of this write-up for this awesome content

Tinjauan besar mendapati siapa yang mungkin berisiko tinggi untuk COVID yang lama


Our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/