Titik Mata Baharu Memperbaiki Penglihatan Penuaan Tanpa Cermin Mata. Begini Cara Mereka Berfungsi

Apabila orang mencapai usia 40-an dan seterusnya, penglihatan dekat mereka mula menjadi lebih teruk. Bagi kebanyakan orang, menaikkan saiz fon pada telefon atau memaksimumkan kecerahan pada komputer adalah satu-satunya cara untuk dapat membaca beberapa teks.

Keadaan ini dikenali sebagai presbiopiadan ia menjejaskan sekeliling 128 juta orang di AS dan lebih daripada a bilion orang di seluruh dunia.

Pada akhir 2021, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS meluluskan ubat titisan mata baharu untuk merawat presbiopia. Sebagai sebuah optometristsaya pada mulanya ragu-ragu.

Sebelum pelepasan titisan mata ini – dipanggil Vuity – orang ramai sama ada memerlukan cermin mata, sentuhan atau pembedahan mata untuk mengurangkan presbiopia. Tetapi selepas mengetahui cara ubat titis mata ini berfungsi, saya menyedari bahawa bagi ramai orang, mereka boleh menawarkan cara yang lebih mudah dan selamat untuk melihat dengan jelas semula.

Pupil dan kanta adalah bahagian penting mata yang terlibat dalam memfokus pada objek. (ttsz/iStock/Getty Images)Pupil dan kanta adalah bahagian penting mata yang terlibat dalam memfokus pada objek. (ttsz/iStock/Getty Images)

Bagaimana mata fokus

Banyak bahagian mata manusia berinteraksi dengan cahaya yang masuk untuk menghasilkan imej yang jelas.

Perkara pertama yang terkena cahaya ialah kornea, lapisan luar yang jelas yang pada mulanya membengkokkan cahaya. Kemudian cahaya melalui iris dan pupil, yang boleh mengecut atau membesar untuk membiarkan lebih atau kurang cahaya masuk ke dalam mata. Ia kemudian bergerak melalui kanta, yang seterusnya membengkokkan cahaya dan memfokuskannya dengan tepat ke tengah retina. Akhir sekali, isyarat cahaya dipindahkan ke saraf optik di bahagian belakang mata, untuk ditafsirkan oleh otak sebagai imej.

Untuk menghasilkan imej yang jelas, mata anda perlu menyesuaikan sejauh mana objek itu. Mata anda mengambil tiga langkah utama untuk fokus pada objek dekat dengan muka anda: mata anda menghala ke arah objek yang anda ingin lihat, kanta anda berubah bentuk dan anak mata anda mengecut.

Sebaik sahaja anda menghalakan pandangan anda pada perkara yang anda minati, otot kecil di mata mengecut, yang mengubah bentuk kanta untuk menjadikannya lebih tebal. Lebih tebal kanta itu, lebih banyak cahaya membengkok semasa ia melaluinya. Pada masa yang sama, murid anda mengecut untuk menghalang sebahagian cahaya yang masuk dari objek lain di kejauhan.

Apabila cahaya melantun dari objek dan memasuki mata anda, sinaran cahaya di tengah adalah yang memberikan imej yang jelas. Menyekat cahaya hamburan dengan mengecutkan murid membantu menajamkan imej objek rapat.

Anda boleh mensimulasikan proses ini menggunakan kamera pada telefon bimbit anda. Mula-mula, halakan kamera pada sesuatu di kejauhan. Kemudian, gerakkan ibu jari anda ke dalam imej, memegangnya kira-kira 6 inci jauhnya. Ibu jari anda akan mula kabur, tetapi apabila lensa kamera berubah bentuk, ibu jari anda akan menjadi fokus.

DiagramShowingLightMeetsBeyondBackOfEyeInPresbyopia(BruceBlaus/WikimediaCommons/CC BY-SA)

IMEJ: Presbiopia mengeraskan kanta di mata, dan apabila seseorang tidak dapat membengkokkan kantanya dengan mudah, mereka tidak dapat memfokuskan cahaya masuk pada bahagian retina yang betul dan imej kelihatan kabur.

Apakah presbiopia?

Presbiopia adalah ketidakupayaan mata untuk fokus pada objek dekat, yang mengakibatkan imej kabur. Ia bermula apabila orang berumur 40-an dan berkembang sehingga ia menjadi dataran tinggi sekitar umur 60 tahun.

Penyelidik tahu itu umur adalah pemacu utama presbiopiatetapi terdapat perdebatan berterusan mengenai punca mekanikal pada akarnya.

Satu teori mencadangkan bahawa apabila kanta semakin tua, mereka bertambah berat dan tidak boleh menukar bentuk dengan mudah. Teori lain mencadangkan bahawa otot yang menarik kanta menjadi lemah dengan umur. Saya mengesyaki presbiopia mungkin berlaku disebabkan gabungan kedua-duanya.

Terlepas dari puncanya, hasilnya ialah apabila melihat objek dekat, mata orang tidak lagi dapat membengkokkan cahaya yang masuk cukup untuk mengarahkannya ke pusat retina. Sebaliknya, cahaya difokuskan pada tempat di belakang retina, mengakibatkan penglihatan kabur.

Bagaimana ubat titis mata berfungsi

Ingat, terdapat dua perkara utama yang dilakukan oleh mata untuk memfokus pada objek dekat: kanta berubah bentuk dan murid menjadi lebih kecil. Oleh kerana presbiopia mengehadkan keupayaan kanta untuk menukar bentuk, titisan mata ini mengimbangi dengan menyebabkan murid menjadi lebih kecil.

Mengecutkan murid mengurangkan jumlah serakan cahaya. Ini menjadikannya supaya cahaya yang masuk ke mata lebih tertumpu pada retina, sekali gus mewujudkan julat jarak yang lebih luas di mana objek berada dalam fokus dan membolehkan orang ramai melihat objek dekat dan jauh dengan jelas.

Sebaik sahaja anda meletakkan titisan di mata anda, ia mengambil masa kira-kira 15 minit untuk bahan aktif, pilocarpine, mula bekerja. Pilocarpine adalah ubat yang pertama kali ditemui pada akhir 1800-an, dan boleh merawat keadaan seperti glaukoma dan hipertensi okular. Kesan pada murid berlangsung selama kira-kira enam jam.

Pupil yang lebih kecil bermakna kurang cahaya yang masuk ke dalam mata. Walaupun ini bukan masalah pada siang hari apabila terdapat banyak matahari, ia boleh menyebabkan kesukaran melihat dalam keadaan pencahayaan malap. Selain daripada kelemahan ini, kesan sampingan yang paling biasa daripada titisan adalah sakit kepala dan mata merah.

DiagramOfViewAsSeenThroughSmallLightOpeningInCameraVersesLarger(MikeRun/WikimediaCommons/CC BY-SA)

IMEJ: Menjadikan murid lebih kecil dan membenarkan kurang cahaya masuk ke mata meningkatkan kedalaman medan, menjadikan objek yang lebih dekat kelihatan dalam fokus – seperti yang dilihat dalam rajah a di atas – berbanding dengan murid yang lebih besar dan kedalaman medan yang lebih sempit seperti yang dilihat dalam rajah b.

Presbiopia pada masa hadapan

Vuity sedang diluluskan untuk penggunaan sekali sehari dalam setiap mata. Sebotol berharga sekitar AS$80, memerlukan preskripsi dan akan bertahan hampir sebulan jika digunakan setiap hari. Bagi sesetengah orang, ia boleh menjadi alternatif yang bagus atau tambahan kepada cermin mata atau pembedahan.

Walaupun Vuity mungkin ubat titis mata pertama yang diluluskan oleh FDA untuk merawat presbiopia, penyelidik sedang mengkaji bilangan pendekatan lain. Ada yang membangunkan ubat titis mata yang termasuk ubat anti-radang bukan steroid untuk membantu mengecutkan murid – sama seperti Vuity.

Pasukan lain sedang mengkaji titisan itu melembutkan dan mengurangkan berat kanta untuk menggalakkan pemfokusan yang lebih mudah. Akhir sekali, beberapa kajian awal telah menunjukkan bahawa elektrostimulasi denyutan otot mata boleh membantu menguatkannya dan meningkatkan keupayaan orang untuk membengkokkan kanta mereka. Perbualan

Masa depan rawatan presbiopia adalah menarik kerana para penyelidik mengusahakan banyak cara yang berpotensi untuk mengatasi keadaan sejagat usia tua ini. Buat masa ini, Vuity – walaupun bukan penawar ajaib untuk semua orang yang menghidap presbiopia – ialah pilihan yang inovatif dan mungkin berbaloi untuk bertanya kepada doktor mata anda.

Robert BittnerPenolong Profesor Oftalmologi, Universiti Sains Kesihatan Pittsburgh

Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan di bawah lesen Creative Commons. Membaca artikel asal.

We wish to say thanks to the writer of this article for this awesome content

Titik Mata Baharu Memperbaiki Penglihatan Penuaan Tanpa Cermin Mata. Begini Cara Mereka Berfungsi


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/