Topeng dalaman ‘sangat disyorkan’ tetapi masih menjadi pilihan di Chicago dan di sekolah apabila bilangan COVID-19 meningkat

Pegawai kesihatan Chicago mengumumkan pada hari Jumaat bahawa topeng dalam ruangan sekali lagi “sangat disyorkan” – tetapi tidak diperlukan – di bandar kerana risiko dijangkiti COVID-19 di Cook County telah meningkat.

Pesuruhjaya kesihatan awam Chicago Dr. Allison Arwady membuat nasihat itu selepas Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menganggap Cook County kini berada dalam tahap risiko “sederhana” untuk penularan komuniti. Metrik adalah berdasarkan gabungan kes baharu dan kemasukan ke hospital, tetapi kategori sederhana dicapai secara automatik jika kes mingguan melepasi 200 ujian positif bagi setiap 100,000 penduduk.

Arwady menegaskan bahawa walaupun daerah itu berada dalam kategori berisiko sederhana, bandar itu tidak hampir mengembalikan mandat mengenai topeng dalaman atau bukti vaksinasi, walaupun Sekolah Awam Chicago dan Pihak Berkuasa Transit Chicago juga “menggalakkan” penutupan dalaman.

“Chicago bergerak ke tahap sederhana tidak bermaksud mandat topeng di seluruh bandar, sekatan ke atas perhimpunan awam, atau pengembalian semula keperluan vaksinasi pada masa ini,” kata Arwady dalam satu kenyataan. “Dengan cara varian COVID semasa berkelakuan, itu adalah langkah yang akan kami pertimbangkan jika kami mencapai tahap komuniti COVID-19 yang tinggi — yang kami tidak hampir capai di Chicago sekarang.”

Di CPS, pekerja dan ibu bapa menerima surat daripada Ketua Pegawai Eksekutif CPS Pedro Martinez yang menyatakan bahawa daerah itu akan “terus menggalakkan penggunaan topeng di sekolah kami,” terutamanya dalam kalangan pelajar yang tidak divaksinasi, tetapi ia tidak akan memulihkan mandat topeng yang digugurkan pada bulan Mac. Martinez berkata dalam surat itu bahawa CPS akan mengikuti cadangan Jabatan Kesihatan Awam Chicago.

Martinez menyatakan kadar positif program ujian COVID-19 di sekolah daerah ialah 0.68% manakala kadar positif bandar ialah 3.9%. Kadar kepositifan 0.68% adalah yang tertinggi untuk program ujian daerah sejak Januari, berhampiran penghujung varian omicron yang sangat menular. Bilangan kes CPS telah meningkat sejak pelajar pulang dari cuti musim bunga bulan lalu.

Bulan lalu, Arwady mencadangkan penetapan tahap sederhana boleh membawa kepada mandat topeng dipulihkan di CPS, tetapi minggu ini dia berkata hanya berisiko tinggi akan sebarang bentuk keperluan topeng diletakkan.

Secara teknikal minggu lalu, bandar Chicago mencapai 195 kes baharu bagi setiap 100,000 penduduk — hanya di bawah ambang 200 kes. Tetapi Arwady berkata bandar itu akan mengikuti Cook County jika daerah itu memecahkan 200 kes setiap 100,000 dahulu. Cook County berada pada 259 kes bagi setiap 100,000 penduduk, menurut data CDC. Namun, kemasukan ke hospital COVID-19 dan kapasiti ICU kekal rendah untuk kedua-dua bandar dan daerah.

Perkembangan itu berlaku seminggu selepas kawasan Pinggir Bandar Cook County mencapai tahap risiko sederhana, mendorong pegawai untuk turut mengesyorkan topeng dalam ruangan, dan apabila bilangan COVID-19 meningkat di seluruh Illinois.

Di seluruh negeri, pegawai kesihatan pada hari Jumaat melaporkan 7,709 kes baharu COVID-19 yang disahkan dan berkemungkinan, tahap yang tidak dilihat sejak awal Februari. Sepanjang minggu lalu, negeri ini mempunyai purata 4,376 kes baharu sehari, meningkat daripada purata 1,426 kes harian hanya sebulan lalu.

Walaupun CDC hanya menjejaki tahap komunitinya berdasarkan daerah demi daerah, Illinois secara keseluruhan mempunyai kadar kes mingguan sebanyak 240 setiap 100,000 penduduk. Selain Cook County, semua lima daerah kolar dan lapan yang lain di utara dan tengah Illinois kini berada pada tahap sederhana, di mana penduduk yang lebih tua dan mereka yang mempunyai sistem imun terjejas digalakkan memakai topeng di dalam rumah.

Namun, Amaal Tokars, pemangku pengarah Jabatan Kesihatan Awam Illinois, berkata dalam kenyataan hari Jumaat bahawa agensi itu “akan menekankan ini (bukan) sebab untuk mencemaskan.”

Mereka yang berisiko lebih besar untuk kesan yang teruk daripada COVID harus “berhati-hati,” dan semua orang harus memastikan mereka mendapat maklumat terkini tentang vaksinasi mereka, katanya.

Bilangan pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan COVID-19, walaupun masih rendah, juga meningkat di seluruh negeri.

Sehingga Khamis malam, terdapat 808 pesakit COVID-19 di hospital di seluruh negeri, meningkat daripada 515 sebulan sebelumnya. Kemasukan hospital untuk COVID-19 mencecah paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 7,380 pada 12 Januari, ketinggian lonjakan musim sejuk yang didorong oleh lonjakan omicron.

Kematian kekal rendah, dengan purata negeri tujuh hari sepanjang minggu lalu, termasuk tujuh dilaporkan pada hari Jumaat. Secara keseluruhan, jumlah kematian di seluruh negeri berjumlah 33,660 sejak wabak itu bermula.

ayin@chicagotribune.com

tswartz@chicagotribune.com

Wartawan Tribune Dan Petrella menyumbang.

We would like to thank the author of this short article for this outstanding content

Topeng dalaman ‘sangat disyorkan’ tetapi masih menjadi pilihan di Chicago dan di sekolah apabila bilangan COVID-19 meningkat


Take a look at our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/