‘Tripledemic’? Selesema dan Jangkitan Lain Kembali Apabila Kes COVID-19 Meningkat.

Tapak ujian COVID berjalan kaki di Pusat Esperanza Heath di Chicago pada 13 September 2022. (Jamie Kelter Davis/The New York Times)

Selama lebih daripada dua tahun, menutup sekolah dan pejabat, penjarakan sosial dan topeng memberi rakyat Amerika penangguhan selesema dan kebanyakan jangkitan pernafasan lain. Musim sejuk ini mungkin berbeza.

Dengan sedikit atau tiada sekatan di tempat dan perjalanan serta bersosial kembali dengan giat, peningkatan musim sejuk yang dijangkakan dalam kes COVID-19 nampaknya bersedia untuk bertembung dengan musim influenza yang bangkit semula, menyebabkan apa yang dipanggil twindemic” — atau bahkan tripledemic, dengan virus ketiga, virus pernafasan pernafasan, atau RSV, dalam campuran.

Kes selesema telah mula meningkat lebih awal daripada biasa dan dijangka melonjak dalam beberapa minggu akan datang. Kanak-kanak yang dijangkiti RSV (yang mempunyai simptom yang serupa dengan selesema dan COVID-19), rhinovirus dan enterovirus sudah membebankan hospital kanak-kanak di beberapa negeri.

Daftar untuk surat berita The Morning dari New York Times

“Kami melihat segala-galanya kembali dengan membalas dendam,” kata Dr. Alpana Waghmare, pakar penyakit berjangkit di Pusat Kanser Fred Hutchinson dan seorang doktor di Hospital Kanak-Kanak Seattle.

Kebanyakan kes COVID-19, selesema dan RSV berkemungkinan ringan, tetapi bersama-sama ia boleh menyebabkan berjuta-juta rakyat Amerika dan hospital paya sakit, pakar kesihatan awam memberi amaran.

“Anda mempunyai imuniti COVID yang semakin berkurangan ini, bertepatan dengan kesan selesema yang datang di sini, dan RSV,” kata Andrew Read, ahli mikrobiologi evolusi di Penn State University. “Kami berada di wilayah yang belum dipetakan di sini.”

Vaksin untuk COVID-19 dan selesema, walaupun ia mungkin tidak menghalang jangkitan, masih menawarkan perlindungan terbaik terhadap penyakit yang teruk dan kematian, kata pakar. Mereka menggesa semua orang, dan terutamanya mereka yang berisiko tinggi, untuk mendapatkan suntikan mereka secepat mungkin.

Orang dewasa yang lebih tua, orang yang lemah imun dan wanita hamil paling berisiko, dan kanak-kanak kecil sangat terdedah kepada influenza dan RSV. Ramai kanak-kanak yang dijangkiti menjadi sakit teruk kerana mereka mempunyai sedikit imuniti, sama ada kerana ia telah berkurangan atau kerana mereka tidak terdedah kepada virus ini sebelum wabak itu.

RSV menyebabkan kira-kira 14,000 kematian di kalangan orang dewasa 65 tahun ke atas dan sehingga 300 kematian di kalangan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun setiap tahun. Tiada vaksin tersedia, tetapi sekurang-kurangnya dua calon sedang dalam ujian klinikal peringkat akhir dan nampaknya sangat berkesan pada orang dewasa yang lebih tua. Pfizer juga sedang membangunkan ubat antivirus.

“Setakat hari ini, kami melihat bilangan COVID, selesema dan RSV yang sama, dan itu sangat membimbangkan kerana kami sangat awal untuk aktiviti selesema dan RSV,” kata Dr. Diego Hijano, pakar penyakit berjangkit pediatrik di St. Jude Children’s Research Hospital.

“Ia akan menjadi musim sejuk yang sukar,” katanya.

Satu lagi Gelombang COVID-19?

Kes koronavirus adalah rendah tetapi mula meningkat di beberapa bahagian negara. Beberapa negara Eropah, termasuk Perancis, Jerman dan Britain, mengalami peningkatan dalam kemasukan ke hospital dan kematian, menyebabkan pakar bimbang bahawa AS akan mengikutinya, seperti yang berlaku pada gelombang sebelumnya.

Beberapa varian coronavirus yang semakin meningkat adalah mahir mengelak imuniti dan ubat-ubatan seperti Evusheld dan Bebtelovimab, yang sangat penting untuk melindungi orang yang terjejas imun.

Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah “tetap berisiko walaupun mendapat semua dos vaksin yang disyorkan atau bahkan tambahan,” kata Waghmare.

Pakar kesihatan awam amat mengambil berat tentang konstelasi varian omicron yang nampaknya mengelak imuniti daripada vaksin dan malah daripada jangkitan baru-baru ini lebih baik daripada varian sebelumnya.

Vaksin penggalak terbaharu yang dibuat oleh Pfizer dan Moderna direka untuk varian yang mendominasi musim panas lalu tetapi bukan untuk varian baharu ini. Namun, mereka meningkatkan tahap antibodi secara keseluruhan, dan harus membantu mengelakkan gejala yang teruk dan mengurangkan tempoh penyakit, kata Aubree Gordon, seorang penyelidik kesihatan awam di Universiti Michigan.

Varian BA.5 ialah varian yang paling mengelak imun sehingga baru-baru ini, tetapi ia digantikan dengan pantas oleh yang lain, termasuk dua yang menunjukkan keupayaan yang lebih besar untuk mengelakkan imuniti.

Salah seorang daripada mereka, yang dikenali sebagai BQ.1.1, adalah calon utama yang menyebabkan gelombang musim sejuk, dan ia telah pun menghantar kes yang meningkat di Eropah. Walaupun ia dan varian berkait rapat dipanggil BQ.1 bersama-sama menyumbang hanya kira-kira 11% daripada kes di Amerika Syarikat, bahagian mereka telah berkembang pesat daripada hanya 3% dua minggu lalu.

Gabungan dua subvarian omikron yang dipanggil XBB telah menyemarakkan gelombang kes di Singapura, antara negara yang paling banyak diberi vaksin di dunia. Subvarian XBB.1nya baru sahaja tiba di Amerika Syarikat. Satu lagi varian, dipanggil BA.2.75.2, juga sangat imun mengelak dan menyebabkan penyakit yang lebih teruk, tetapi setakat ini bertanggungjawab untuk kurang daripada 2% kes di seluruh negara.

Kebanyakan varian lain nampaknya tidak menyebabkan gejala yang lebih teruk daripada versi virus yang lebih awal, tetapi trend ke arah pengelakan imun berkemungkinan berterusan, kata pakar.

“Kini keadaan telah berubah dengan tahap imuniti yang besar yang dimiliki orang terhadap varian sebelumnya,” kata Cornelius Roemer, ahli biologi pengiraan dalam kumpulan Richard Neher di Universiti Basel.

Pentadbiran Makanan dan Dadah telah membenarkan penggalak yang direka untuk BA.5 untuk semua warga Amerika 5 dan lebih tua, tetapi setakat ini, hanya sebahagian kecil daripada orang yang layak untuk suntikan telah menerima satu. Kurang daripada satu pertiga daripada kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun telah melengkapkan walaupun siri utama vaksin COVID-19.

Itu mungkin berubah apabila orang ramai melihat peningkatan pesat dalam kes, kata Gordon.

Tanda Musim Selesema Buruk

Sebelum coronavirus melanda dunia, virus selesema menyebabkan berjuta-juta orang sakit setiap musim sejuk, dan membunuh puluhan ribu rakyat Amerika. Pada musim 2018-19, selesema bertanggungjawab untuk 13 juta lawatan perubatan, 380,000 dimasukkan ke hospital dan 28,000 kematian.

Musim selesema di Hemisfera Selatan, biasanya antara Mei dan Oktober, sangat meramalkan musim sejuk di Hemisfera Utara. Tahun ini, selesema bermula beberapa minggu lebih awal daripada biasa di Australia dan New Zealand, dan bilangan kes dan kemasukan ke hospital adalah lebih tinggi.

Gordon menjejaki kadar influenza dalam kalangan kanak-kanak di Nicaragua, yang mempunyai musim selesema yang menjangkau bulan Jun dan Julai, dan yang lebih besar pada akhir musim luruh. Lebih daripada 90% penduduk dianggap telah divaksin sepenuhnya terhadap COVID-19 pada Januari lalu, dan ramai orang juga telah mendapat imuniti daripada satu atau lebih jangkitan.

Namun, negara menyaksikan kadar COVID-19 dan influenza yang tinggi pada separuh pertama tahun ini. Kadar influenza di kalangan kanak-kanak adalah lebih tinggi berbanding pada wabak selesema 2009, dan kanak-kanak secara purata lebih sakit berbanding tahun-tahun sebelumnya. “Kami melihat banyak kemasukan ke hospital,” kata Gordon.

Di Amerika Syarikat, selesema biasanya mula meningkat pada bulan Oktober dan berlangsung hingga Mac, memuncak antara Disember dan Februari. Tetapi di beberapa negeri, musim sudah pun bermula.

Kira-kira 3% daripada ujian di seluruh negara didapati positif selesema pada 8 Oktober, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, tetapi kadarnya lebih tinggi daripada 10% di beberapa negeri Tenggara dan lebih tinggi daripada 5% di wilayah Selatan Tengah . Di Texas, bahagian ujian positif selesema melonjak kepada 5.3% pada awal Oktober daripada 3.7% minggu sebelumnya.

Beberapa negeri Selatan juga melaporkan peningkatan dalam penggunaan ventilator. Di New York, pegawai kesihatan mengisytiharkan bulan ini bahawa selesema sudah merebak di negeri itu.

Pakar kesihatan awam menggesa rakyat Amerika, terutamanya mereka yang berisiko tinggi, mendapatkan suntikan selesema sebelum kes meningkat lebih tinggi. Seperti vaksin COVID-19, vaksin selesema mungkin bukan padanan yang sempurna untuk varian yang beredar, tetapi walaupun begitu, ia secara kasar mengurangkan separuh risiko kemasukan ke hospital pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Antibodi bermula kira-kira dua minggu selepas suntikan, jadi vaksin kini sebenarnya boleh memanjangkan perlindungan melalui gelombang musim sejuk lebih baik daripada yang diterima pada bulan September.

Tahun lepas, kadar vaksinasi selesema menurun sedikit dalam semua kumpulan umur berbanding tahun sebelumnya, menurut analisis oleh CDC. Kadar vaksinasi untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun, yang berisiko tinggi, menunjukkan penurunan terbesar — ​​kepada 67% daripada 75% sebelum ketibaan coronavirus.

Kadar yang lebih rendah mungkin disebabkan oleh ketidakpercayaan terhadap vaksin COVID-19 telah merebak kepada mereka yang menghidap selesema, atau hanya kerana ibu bapa telah melupakan bahaya yang ditimbulkan oleh selesema kepada anak-anak kecil. Masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada angka itu akan bertambah baik tahun ini.

Orang dewasa yang lebih tua dan orang yang lemah imun harus mendapatkan suntikan COVID-19 dan selesema, kata pakar kesihatan awam. Orang dewasa muda yang sihat juga mungkin ingin memilih kedua-dua vaksin jika mereka tidak mahu jatuh sakit atau tidak mampu untuk terlepas kerja, atau untuk melindungi orang lain di sekeliling mereka yang berisiko lebih tinggi.

Sesetengah komuniti menghadapi peningkatan risiko penyakit teruk dan dimasukkan ke hospital untuk selesema. Semasa musim selesema dari 2009-22, kadar kemasukan ke hospital adalah 80% lebih tinggi di kalangan orang dewasa kulit hitam, 30% lebih tinggi di kalangan orang dewasa India/Alaska asli Amerika dan 20% lebih tinggi di kalangan orang dewasa Hispanik berbanding dengan orang dewasa kulit putih, menurut laporan CDC yang dikeluarkan minggu lepas.

Namun, kadar vaksinasi selesema jauh lebih rendah dalam kumpulan ini. Liputan vaksin juga merosot kira-kira 9 mata peratusan daripada tahun sebelumnya pada wanita hamil merentas semua kumpulan kaum dan etnik.

Pada Februari 2020, Gordon sedang bersedia untuk bercakap dengan kelas anak perempuannya yang berusia 7 tahun tentang coronavirus apabila seorang budak lelaki dalam kelas itu meninggal dunia akibat jangkitan virus influenza B.

“Kebanyakan masa ia tidak menyebabkan anda sangat sakit, tetapi kadangkala ia boleh,” kata Gordon mengenai selesema. “Kami mempunyai vaksin yang berkesan terhadap influenza, jadi saya akan menggalakkan orang ramai untuk mendapatkan vaksin.”

© 2022 The New York Times Company

We want to say thanks to the writer of this short article for this remarkable material

‘Tripledemic’? Selesema dan Jangkitan Lain Kembali Apabila Kes COVID-19 Meningkat.


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/