Tukar Kerusi untuk Udara Segar: Kajian Meneroka Pautan Antara Masa Duduk dan Kesihatan Kardio – Berita Neurosains

Ringkasan: Mereka yang duduk selama enam jam atau lebih sehari berada pada risiko yang meningkat dengan ketara untuk penyakit jantung dan kematian awal.

Sumber: Universiti Simon Fraser

Penyelidikan baru menambah berat lagi kepada hujah bahawa duduk berpanjangan mungkin berbahaya kepada kesihatan anda.

Kajian antarabangsa yang meninjau lebih daripada 100,000 individu di 21 negara mendapati bahawa orang yang duduk selama enam hingga lapan jam sehari mempunyai 12-13 peratus peningkatan risiko untuk kematian awal dan penyakit jantung, manakala mereka yang duduk lebih daripada lapan jam setiap hari meningkat itu. kepada 20 peratus yang menyedihkan.

Kajian yang diketuai bersama oleh profesor sains kesihatan Universiti Simon Fraser Scott Lear dan Wei Li dari Akademi Sains Perubatan Cina Beijing, diterbitkan hari ini dalam jurnal JAMA Kardiologi.

Penyelidikan mereka mengikuti individu selama purata 11 tahun dan menentukan bahawa jumlah masa duduk yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian awal dan penyakit kardiovaskular. Walaupun duduk adalah bermasalah di semua negara, ia berlaku terutamanya di negara berpendapatan rendah dan berpendapatan sederhana rendah.

“Mesej menyeluruh di sini adalah untuk meminimumkan berapa banyak anda duduk,” kata Lear. “Jika anda mesti duduk, melakukan lebih banyak senaman pada masa lain dalam sehari akan mengimbangi risiko itu.”

Tidak menghairankan, mereka yang duduk paling banyak dan paling kurang aktif mempunyai risiko tertinggi—sehingga 50 peratus—manakala mereka yang duduk paling banyak tetapi juga paling aktif mempunyai risiko yang jauh lebih rendah iaitu kira-kira 17 peratus.

Tidak menghairankan, mereka yang duduk paling banyak dan paling kurang aktif mempunyai risiko tertinggi—sehingga 50 peratus—manakala mereka yang duduk paling banyak tetapi juga paling aktif mempunyai risiko yang jauh lebih rendah iaitu kira-kira 17 peratus. Imej berada dalam domain awam

“Bagi mereka yang duduk lebih daripada empat jam sehari, menggantikan setengah jam duduk dengan senaman mengurangkan risiko sebanyak dua peratus,” kata Lear. “Dengan hanya satu daripada empat warga Kanada yang memenuhi garis panduan aktiviti, terdapat peluang sebenar di sini untuk orang ramai meningkatkan aktiviti mereka dan mengurangkan peluang kematian awal dan penyakit jantung.”

Kajian itu mendapati persatuan tertentu di negara berpendapatan rendah, menyebabkan penyelidik membuat spekulasi bahawa ia mungkin kerana duduk di negara berpendapatan tinggi biasanya dikaitkan dengan status sosio-ekonomi yang lebih tinggi dan pekerjaan dengan gaji yang lebih baik.

Pakar klinik harus memberi tumpuan kepada kurang duduk dan lebih banyak aktiviti kerana ia merupakan campur tangan kos rendah yang boleh memberi manfaat yang besar, nota Lear.

Tetapi sementara doktor perlu menyampaikan mesej tentang menentang duduk dengan aktiviti, individu perlu menilai gaya hidup mereka dengan lebih baik dan mengambil kesihatan mereka dengan serius, tambah Lear. “Kajian kami mendapati bahawa gabungan duduk dan tidak aktif menyumbang 8.8 peratus daripada semua kematian, yang hampir dengan sumbangan merokok” (10.6 peratus dalam kajian Lear dan Li). “Ia adalah masalah global yang mempunyai penyelesaian yang sangat mudah. Menjadualkan masa untuk keluar dari kerusi itu adalah permulaan yang baik.”

Mengenai berita penyelidikan penyakit kardiovaskular ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Simon Fraser
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Simon Fraser
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Persatuan Masa Duduk Dengan Kematian dan Peristiwa Kardiovaskular di Negara Berpendapatan Tinggi, Berpendapatan Sederhana dan Berpendapatan Rendah” oleh Sidong Li et al. JAMA Kardiologi


abstrak

Persatuan Masa Duduk Dengan Kematian dan Peristiwa Kardiovaskular di Negara Berpendapatan Tinggi, Berpendapatan Sederhana dan Berpendapatan Rendah

Kepentingan

Jumlah masa duduk yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular (CVD) dan kematian di negara berpendapatan tinggi, tetapi tidak diketahui sama ada risiko juga meningkat di negara berpendapatan rendah dan sederhana.

Objektif

Untuk menyiasat perkaitan masa duduk dengan kematian dan CVD utama di negara-negara pada tahap ekonomi yang berbeza menggunakan data daripada kajian Epidemiologi Luar Bandar Prospektif.

Reka Bentuk, Tetapan, dan Peserta

Lihat juga

Ini menunjukkan otak dalam mentol lampu dan jam penggera

Kajian kohort berasaskan populasi ini termasuk peserta berumur 35 hingga 70 tahun yang diambil dari 1 Januari 2003, dan disusuli sehingga 31 Ogos 2021, di 21 negara berpendapatan tinggi, berpendapatan sederhana dan berpendapatan rendah dengan median susulan selama 11.1 tahun.

Pendedahan

Masa duduk harian diukur menggunakan Soal Selidik Aktiviti Fizikal Antarabangsa.

Hasil dan Langkah Utama

Komposit kematian semua sebab dan CVD utama (ditakrifkan sebagai kematian kardiovaskular, infarksi miokardium, strok, atau kegagalan jantung).

Keputusan

Daripada 105 677 peserta, 61 925 (58.6%) adalah wanita, dan umur min (SD) ialah 50.4 (9.6) tahun. Semasa susulan median selama 11.1 (IQR, 8.6-12.2) tahun, 6233 kematian dan 5696 kejadian kardiovaskular utama (2349 infarksi miokardium, 2966 strok, 671 kegagalan jantung, dan 1792 kematian kardiovaskular) telah didokumenkan. Berbanding dengan kumpulan rujukan (<4 jam sehari duduk), masa duduk yang lebih tinggi (≥8 jam sehari) dikaitkan dengan peningkatan risiko hasil komposit (nisbah bahaya [HR], 1.19; 95% CI, 1.11-1.28; Puntuk trend <.001), kematian semua sebab (HR, 1.20; 95% CI, 1.10-1.31; Puntuk arah aliran <.001), dan CVD utama (HR, 1.21; 95% CI, 1.10-1.34; Puntuk trend <.001).

Apabila disusun mengikut tahap pendapatan negara, perkaitan masa duduk dengan hasil komposit adalah lebih kukuh di negara berpendapatan rendah dan berpendapatan sederhana rendah (≥8 jam sehari: HR, 1.29; 95% CI, 1.16-1.44) berbanding dengan negara berpendapatan tinggi dan berpendapatan sederhana atas (HR, 1.08; 95% CI, 0.98-1.19; Puntuk interaksi = .02). Berbanding dengan mereka yang melaporkan masa duduk kurang daripada 4 jam sehari dan tahap aktiviti fizikal yang tinggi, peserta yang duduk selama 8 atau lebih jam sehari mengalami 17% hingga 50% lebih tinggi risiko berkaitan hasil komposit merentas tahap aktiviti fizikal; dan risiko telah dilemahkan bersama dengan peningkatan tahap aktiviti fizikal.

Kesimpulan dan Perkaitan

Jumlah masa duduk yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian semua sebab dan CVD dalam tetapan ekonomi yang pelbagai, terutamanya di negara berpendapatan rendah dan berpendapatan sederhana rendah. Mengurangkan masa sedentari bersama-sama dengan peningkatan aktiviti fizikal mungkin merupakan strategi penting untuk meringankan beban global kematian pramatang dan CVD.

We wish to give thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Tukar Kerusi untuk Udara Segar: Kajian Meneroka Pautan Antara Masa Duduk dan Kesihatan Kardio – Berita Neurosains


We have our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/