Ubat anti-cirit-birit boleh membantu merawat gejala utama autisme

Pada masa ini tiada rawatan berkesan untuk gejala teras gangguan spektrum autisme (ASD), seperti kesukaran bersosial dan berkomunikasi. Satu kajian baharu menggunakan rangkaian interaksi protein berasaskan komputer untuk mengenal pasti sama ada ubat sedia ada boleh memberikan pendekatan rawatan baharu. Para penyelidik mendapati bahawa ubat anti-cirit-birit biasa mungkin mempunyai potensi dalam merawat masalah sosial yang berkaitan dengan ASD.

Bolehkah anda mengajar ubat lama helah baru? Walaupun rawatan ubat untuk gejala teras gangguan spektrum autisme (ASD) tidak tersedia pada masa ini, bolehkah ubat sedia ada memberikan rawatan baharu, walaupun sebelum ini ia tidak mempunyai kaitan dengan ASD? Ini adalah soalan yang ditanya oleh kajian baru dalam jurnal Sempadan dalam Farmakologi. Para penyelidik menggunakan model komputer yang merangkumi protein yang terlibat dalam ASD dan cara mereka berinteraksi.

Dengan melihat cara ubat yang berbeza mempengaruhi protein dalam sistem, mereka mengenal pasti calon yang berpotensi untuk merawatnya. Ubat antidiarrheal yang biasa digunakan dipanggil loperamide adalah calon yang paling menjanjikan, dan para penyelidik mempunyai hipotesis yang menarik tentang cara ia berfungsi untuk merawat gejala ASD. Beberapa simptom yang paling biasa dalam ASD melibatkan kesukaran dengan interaksi sosial dan komunikasi.

“Tiada ubat yang diluluskan pada masa ini untuk rawatan defisit komunikasi sosial, gejala utama dalam ASD,” kata Dr Elise Koch dari Universiti Oslo, pengarang utama kajian itu. “Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dewasa dan kira-kira separuh daripada kanak-kanak dan remaja dengan ASD dirawat dengan ubat antipsikotik, yang mempunyai kesan sampingan yang serius atau kurang keberkesanan dalam ASD.”


Baca artikel asal
Muat turun artikel asal (pdf)


Menggunakan semula ubat sebagai rawatan baru

Dalam usaha untuk mencari cara baharu untuk merawat ASD, para penyelidik beralih kepada penggunaan semula dadah, yang melibatkan penerokaan ubat sedia ada sebagai rawatan berpotensi untuk keadaan yang berbeza. Pendekatan ini mempunyai banyak faedah, kerana selalunya terdapat pengetahuan yang luas tentang ubat sedia ada dari segi keselamatannya, kesan sampingan dan molekul biologi yang berinteraksi dengannya di dalam badan.

Untuk mengenal pasti rawatan baru untuk ASD, para penyelidik menggunakan rangkaian interaksi protein berasaskan komputer. Rangkaian sedemikian merangkumi protein dan interaksi kompleks di antara mereka. Adalah penting untuk mengambil kira kerumitan ini semasa mengkaji sistem biologi, kerana menjejaskan satu protein selalunya boleh memberi kesan ketukan di tempat lain.

Para penyelidik membina rangkaian interaksi protein yang termasuk protein yang dikaitkan dengan ASD. Dengan menyiasat ubat sedia ada dan interaksinya dengan protein dalam rangkaian, pasukan itu mengenal pasti beberapa calon yang menentang proses biologi yang mendasari ASD.

Ubat yang paling menjanjikan dipanggil loperamide, yang biasanya digunakan untuk cirit-birit. Walaupun mungkin kelihatan aneh bahawa ubat anti-cirit-birit boleh merawat gejala ASD teras, para penyelidik telah membangunkan hipotesis tentang cara ia berfungsi.

Daripada gangguan sistem gastrousus kepada ASD

Loperamide mengikat dan mengaktifkan protein yang dipanggil reseptor μ-opioid, yang biasanya dipengaruhi oleh ubat opioid, seperti morfin. Bersama-sama dengan kesan yang biasanya anda jangkakan daripada ubat opioid, seperti melegakan kesakitan, reseptor μ-opioid juga mempengaruhi tingkah laku sosial.

Dalam kajian terdahulu, tikus kejuruteraan genetik yang tidak mempunyai reseptor μ-opioid menunjukkan defisit sosial yang serupa dengan yang dilihat dalam ASD. Menariknya, ubat-ubatan yang mengaktifkan reseptor μ-opioid membantu memulihkan tingkah laku sosial.

Keputusan ini dalam tikus menyerlahkan kemungkinan menggoda bahawa loperamide, atau ubat lain yang menyasarkan reseptor μ-opioid, mungkin mewakili cara baharu untuk merawat gejala sosial yang terdapat dalam ASD, tetapi kerja lanjut diperlukan untuk menguji hipotesis ini. Walau apa pun, kajian semasa menunjukkan kuasa menganggap bahawa ubat-ubatan lama sememangnya boleh mempelajari helah baru.

We wish to give thanks to the writer of this article for this remarkable material

Ubat anti-cirit-birit boleh membantu merawat gejala utama autisme


You can find our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/