Ubat Covid kegemaran Joe Rogan nampaknya tidak membantu sama sekali, kajian menyimpulkan

Satu kajian baru mengesahkan bahawa mengambil ivermectin — an ubat anti parasit yang secara paradoks menjadi rawatan COVID-19 yang disukai ramai ahli teori konspirasi dan tokoh sayap kanan — tidak mengurangkan risiko kemasukan ke hospital COVID-19.

Ubat preskripsi yang murah, yang juga dijual sebagai ubat cacing di ladang dan kedai makanan, telah membuat ratusan rakyat Amerika sakit yang mengambil terlalu banyak ubat dalam usaha untuk menyembuhkan atau menangkis COVID-19. Ivermectin menjadi terkenal terima kasih sebahagiannya kepada Joe Roganpelawak yang bertukar menjadi podcaster yang telah menjadi juara terkemuka gerakan anti-vaksinwho diumumkan selepas dijangkiti COVID-19 bahawa dia mengambil ivermectin dan ubat lain untuk cuba memeranginya. Rogan telah menjadi salah satu penggalak ivermectin yang paling lantang dalam media digital, terutamanya dalam rancangannya “Pengalaman Joe Rogan,” yang mempunyai anggaran 11 juta pendengar.

Penulis kajian menyatakan bahawa penyelidikan mereka, kerana saiz dan skopnya yang besar, telah mengurangkan lagi kredibiliti kajian sedia ada yang digembar-gemburkan oleh penyokong ivermectin.

Mengikut belajar, yang diterbitkan pada hari Rabu dalam New England Journal of Medicine, sekumpulan lebih daripada 1,300 pesakit COVID-19 di Brazil telah didaftarkan dalam percubaan klinikal rawak. Separuh daripadanya diberikan ivermectin, ubat anti-parasit luar label, dan separuh daripadanya diberi plasebo. Percubaan itu sendiri adalah mudah: Tunggu dan lihat sama ada pesakit yang diberi ivermectin sama ada dimasukkan ke hospital kurang kerap atau pulih dengan lebih cepat semasa penginapan mereka. (Kohort berasingan lebih daripada 2,000 pesakit menerima campur tangan COVID-19 yang tidak berkaitan.)

Keputusan akhir: Ivermectin tidak mempunyai kesan apa-apa pada hasil klinikal pesakit.


Inginkan lebih banyak cerita kesihatan dan sains dalam peti masuk anda? Langgan surat berita mingguan Salon Saintis Vulgar.


Walaupun penyelidik tidak menyebut nama Rogan, mereka secara tidak langsung merujuk kepadanya dan pengaruh sains pseudo lain ketika mereka menggambarkan populariti berterusan ivermectin. Dalam kes Rogan, detik penting berlaku apabila dia dihoskan ahli biologi Bret Weinstein dalam rancangannya pada bulan Jun. Semasa episod itu, Weinstein menggembar-gemburkan satu kajian yang mendakwa bahawa ivermectin adalah 86 peratus berkesan terhadap jangkitan COVID-19. Rogan menyifatkan ini sebagai “nombor gila” dan Weinstein mencelah bahawa “nombor itu cukup tinggi untuk menjadi, secara bebas, penamat Covid jika kita memutuskan untuk melakukannya.” Kajian yang mereka petik adalah meta-analisis, bermakna ia tidak melibatkan penyelidikan asal tetapi hanya mengkaji kajian lain, dan terutamanya terjejas. Dalam kes kertas yang dibincangkan oleh Weinstein, kajian yang telah disemak semua melibatkan kumpulan pesakit yang lebih kecil dan data berkualiti rendah. Salah satu kajian pusatnya, yang telah dijalankan di Mesir, kemudiannya ditarik balik kerana masalah serius dengan data. Terdapat hubungan antara organisasi di sebalik kajian pro-ivermectin dan kumpulan berkepentingan pro-ivermectin.

Walaupun penelitian terhadap kajian yang dirujuk Weinstein pada podcast Rogan, Rogan terus mempromosikan ivermectin.

“Lebih daripada 60 ujian rawak ivermectin untuk rawatan COVID-19 telah didaftarkan, dan penemuan telah dilaporkan untuk sebanyak 31 ujian klinikal,” jelas penulis kajian terbaru itu. “Keputusannya adalah sumbang, dan pelbagai kumpulan semakan menafsirkan bukti secara berbeza – ada yang menyokong manfaat ivermectin, dan yang lain enggan menyimpulkan manfaat. Walau bagaimanapun, kebanyakan percubaan adalah kecil, dan beberapa telah ditarik balik daripada penerbitan kerana kebimbangan tentang kredibiliti.”

Kesimpulannya, pengarang secara eksplisit menyatakan bahawa kerja mereka mengurangkan kredibiliti penyelidikan yang dipetik oleh kem pro-ivermectin.

“Walaupun bilangan ujian yang disertakan yang melibatkan pesakit luar berbeza-beza antara analisis meta, jumlah keseluruhan peristiwa yang berlaku dalam percubaan kami adalah lebih besar daripada bilangan semua peristiwa gabungan dalam analisis meta ini,” penulis membuat kesimpulan. “Hasil percubaan ini, oleh itu, akan mengurangkan saiz kesan meta-analisis yang telah menunjukkan sebarang faedah.”

Salah satu isu asas dalam perdebatan mengenai rawatan COVID-19 ialah menghuraikan antara pelbagai jenis kajian saintifik. Walaupun penyokong ivermectin akan memetik kajian yang merangkumi jumlah pesakit yang lebih kecil atau sebaliknya telah menjejaskan data, komuniti saintifik bergantung pada kajian dengan kohort pesakit yang lebih besar dan kawalan yang lebih teguh.

“Memandangkan semakin banyak bentuk bukti berkualiti tinggi, biasanya percubaan rawak yang besar, telah selesai, mereka tidak mendapati penemuan yang cukup menarik,” Edward Mills dari McMaster, yang juga telah menjalankan ujian klinikal ivermectin yang besar, memberitahu Salon pada bulan Februari. “Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa NIH dan Oxford terus melakukan ujian rawak yang besar, kerana masih terdapat beberapa ketidakpastian.”

Walaupun kekurangan bukti klinikal yang boleh dipercayai, Rogan menggunakan ivermectin sendiri dalam apa yang disifatkannya sebagai a “sinki dapur” pendekatan selepas diagnosis COVID-19 beliau sendiri. Seperti yang dijelaskannya dalam video, “Kami segera melemparkan sinki dapur ke sana. Antibodi monoklonal, ivermectin, Z-Pak, prednison.”

Selain menggembar-gemburkan ivermectin sebagai rawatan untuk COVID-19, Rogan telah menggembar-gemburkan maklumat salah COVID-19 yang lain pada rancangannya, dengan tumpuan khusus pada vaksin. Pada bulan Januari YouTube mengalih keluar klip daripada episod podcast di mana Rogan menemu bual saintis penyakit berjangkit yang menjadi provokator anti-vaksin Dr. Robert Malone. Dia mendakwa bahawa vaksinasi berskala besar adalah simptom “psikosis pembentukan massa,” istilah omong kosong yang tidak muncul di mana-mana di PubMed, pangkalan data biasiswa perubatan yang diselenggarakan oleh Perpustakaan Perubatan Negara Amerika Syarikat di Institut Kesihatan Nasional.

Untuk maklumat lanjut tentang Joe Rogan dan ivermectin:

We wish to give thanks to the author of this short article for this incredible web content

Ubat Covid kegemaran Joe Rogan nampaknya tidak membantu sama sekali, kajian menyimpulkan


Check out our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/