Ubat Jantung Biasa Boleh Membantu Orang yang Menghadapi Gangguan Penggunaan Alkohol

Imej untuk artikel bertajuk Ubat Jantung Biasa Boleh Membantu Orang yang Menghadapi Gangguan Penggunaan Alkohol

Imej: Shutterstock (Shutterstock)

Ubat jantung dan tekanan darah biasa boleh melihat tindakan kedua sebagai rawatan untuk gangguan penggunaan alkohol, kajian baru yang diketuai kerajaan minggu ini mencadangkan. Kajian itu telah menemui bukti dalam kedua-dua tikus dan manusia bahawa ubat spironolactone boleh mengurangkan keinginan orang ramai untuk dan pengambilan alkohol.

Spironolakton telah berada dalam kabinet ubat selama beberapa dekad, pertama kali ditemui pada akhir 1950-an. Ia adalah sejenis steroid yang digunakan terutamanya untuk kesan diuretiknya, bermakna ia mendorong kehilangan air dan natrium melalui peningkatan pengeluaran air kencing. Ia telah lama digunakan untuk mengurangkan pengumpulan cecair yang disebabkan oleh keadaan seperti kegagalan jantung dan penyakit buah pinggang, mengurangkan risiko komplikasi serius kemudiannya; ia juga digunakan dalam kombinasi dengan ubat lain untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.

Selama bertahun-tahun, menjadi jelas bahawa spironolactone berguna untuk masalah kesihatan lain di luar petunjuk ini. Kerana ia boleh menyekat pengeluaran hormon androgen yang dikaitkan dengan pengeluaran minyak berlebihan, contohnya kadang-kadang digunakan untuk merawat jerawat pada wanita (pada lelaki, ia menyebabkan tahap testosteron rendah yang tidak berbaloi dengan kesan sampingan). Dan beberapa kajian telah mula menunjukkan bahawa reseptor yang dihalang oleh spironolactone juga boleh memainkan peranan dalam mendorong penggunaan alkohol orang ramai. Jika itu berlaku, maka ubat itu boleh membantu orang yang mengalami gangguan penggunaan alkohol—keadaan kronik dengan sedikit rawatan.

Untuk lebih memahami potensi dadah, penyelidik di Institut Kesihatan Kebangsaan memutuskan untuk mengkaji kesannya terhadap tikus dan tikus yang dibuat untuk menjadi mabuk atau bergantung kepada alkohol. Mereka mendapati bahawa peningkatan dos spironolactone membawa kepada tahap penggunaan alkohol yang lebih rendah di kalangan kedua-dua jenis tikus, lelaki dan perempuan, dan tanpa kemungkinan kesan buruk seperti mengurangkan selera makan untuk makanan dan air.

Bahagian kedua penyelidikan menganalisis rekod perubatan pesakit yang dirawat melalui Veteran Hal Ehwal, sistem penjagaan kesihatan bersepadu terbesar di negara ini. Berbanding dengan pesakit kawalan padanan yang sama yang tidak mengambil ubat, pesakit VA yang menggunakan spironolactone untuk keadaan lain melaporkan penggunaan alkohol yang lebih berkurangan selepas itu. Dan pengurangan ini adalah terbesar pada orang yang melaporkan tahap penggunaan alkohol tertinggi sebelum menggunakan dadah, serta pada orang yang mengambil dos spironolakton tertinggi.

These findings, diterbitkan Selasa dalam jurnal Psikiatri Molekul, bukan jenis bukti muktamad yang diperlukan untuk meluluskan spironolactone sebagai rawatan baru untuk gangguan penggunaan alkohol. Tetapi garis bukti yang berbeza membuat kes yang kukuh bahawa ia kini bernilai menghabiskan masa dan sumber untuk mengetahui dengan pasti, kata penulis.

“Ini adalah penemuan yang sangat menggalakkan,” kata pengarang kajian George Koob, pengarah Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Alkohol dan Alkoholisme, dalam sebuah kenyataan daripada NIH. “Diambil bersama, kajian ini berhujah untuk menjalankan kajian rawak, terkawal spironolactone pada orang yang mengalami gangguan penggunaan alkohol untuk menilai lebih lanjut keselamatan dan potensi keberkesanannya dalam populasi ini, serta kerja tambahan untuk memahami bagaimana spironolactone boleh mengurangkan minum alkohol.”

Ada tiga ubat-ubatan yang diluluskan untuk gangguan penggunaan alkohol. Hanya dua daripada ubat ini, naltrexone dan acamprosate, dianggap sebagai rawatan barisan hadapan yang berkesan (ubat ketiga, disulfiram, menyebabkan gejala seperti loya apabila seseorang cuba minum dan biasanya hanya disyorkan sebagai pilihan terakhir). Jadi, lebih banyak rawatan pastinya diperlukan untuk keadaan yang sukar diurus ini. ia adalah dianggarkan bahawa 14.5 juta rakyat Amerika berjuang dengan gangguan penggunaan alkohol, yang ditakrifkan sebagai pergantungan fizikal dan emosi yang kronik terhadap alkohol yang membahayakan diri mereka dan orang lain. Tetapi kurang daripada 10% penghidap telah menerima sebarang rawatan pada tahun lalu, menurut Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Alkohol dan Alkoholisme.

We wish to say thanks to the author of this article for this remarkable web content

Ubat Jantung Biasa Boleh Membantu Orang yang Menghadapi Gangguan Penggunaan Alkohol


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/