Ubat Mulut Mungkin Membaiki Kerosakan Otak yang Disebabkan oleh Alzheimer

Terdapat hampir 6 juta orang dewasa di AS dengan penyakit Alzheimer. Gangguan ini biasanya menyerang sebelum umur 60 tahun dan ia tidak mempunyai penawar, walaupun terdapat ubat yang boleh mengurangkan gejala ingatan dan perubahan kognitif yang lain.

Walau bagaimanapun, saintis mungkin berada di puncak rawatan yang boleh menghentikan penyakit Alzheimer di landasannya. Didalam kajian yang diterbitkan pada hari Rabu dalam jurnal Perubatan Translasi Sains, sekumpulan penyelidik yang diketuai oleh ahli sains saraf di Universiti Yale menemui ubat eksperimen yang diambil secara lisan yang nampaknya membalikkan kerosakan otak pada tikus yang dihidapi Alzheimer, dan boleh melindungi otak daripada kerosakan masa depan untuk sekurang-kurangnya satu bulan. Jika kejayaan dan keselamatannya yang luar biasa boleh direplikasi dalam ujian klinikal masa hadapan pada manusia, ubat baharu itu, yang dipanggil BMS-984923, boleh menyelamatkan pesakit Alzheimer yang tidak terkira banyaknya. Malah boleh mencegah penyakit ini secara langsung bagi mereka yang berisiko.

Untuk membetulkan penyakit Alzheimer, pertama sekali penting untuk memahami puncanya. Satu atau dua dekad sebelum seseorang yang mengalami gangguan itu menunjukkan sebarang simptom yang terang-terangan, tahap abnormal protein yang wujud secara semula jadi membentuk struktur yang dipanggil plak amiloid. Deposit melekit ini mengumpul antara neuron dan mengganggu fungsi otak normal, Dr Stephen Strittmatter, pakar neurologi di Universiti Yale dan pengarang bersama kajian baharu itu, memberitahu The Daily Beast.

Pada masa yang sama terdapat pengumpulan protein lain tau, yang mengumpul di dalam neuron dan merosakkannya. Ini diikuti dengan keradangan, yang menghalang otak daripada dapat membersihkan plak amiloid toksik dan protein tau dengan sendirinya.

“Jadi anda mempunyai tiga perkara buruk yang berlaku. Tetapi apa yang benar-benar penting untuk simptom orang ramai, ialah rangkaian saraf—sinaps yang menghubungkan satu neuron ke neuron lain yang benar-benar diperlukan untuk otak menjalankan tugasnya,” kata Strittmatter.

Banyak usaha untuk mencipta rawatan Alzheimer yang berkesan telah menumpukan pada menyasarkan plak amiloid. Tetapi Strittmatter percaya mempertimbangkan terapi yang melindungi sinaps berharga otak-yang menyampaikan maklumat antara neuron-mungkin lebih penting. Masukkan BMS-984923, ubat yang seolah-olah menutup mekanisme yang membolehkan protein tau terakru di dalam neuron dan meningkatkan penggera untuk keradangan.

BMS-984923 bukanlah ubat baharu—ia telah diketahui dalam komuniti penyelidikan Alzheimer—tetapi ia belum benar-benar diuji sebelum ini untuk merawat penyakit itu. Pada tikus yang direka bentuk secara genetik untuk membangunkan Alzheimer, Strittmatter dan rakan-rakannya mendapati bahawa BMS-984923 menyasarkan pertambahan protein tau tanpa menjejaskan reseptor lain, dan juga menghalang keradangan. Ini memberi mana-mana sinaps yang rosak masa untuk sembuh dan faedahnya bertahan sehingga sebulan selepas rawatan dihentikan.

Keputusan awal ini menjanjikan tetapi mungkin mengambil masa beberapa tahun sebelum kita dapat melihat ubat itu ditetapkan untuk pesakit Alzheimer. Walaupun BMS-984923 nampaknya selamat untuk tikus besar dan monyet, percubaan keselamatan pada manusia sedang dijalankan dan hampir selesai, kata Strittmatter. Ubat itu mungkin juga tidak membantu pesakit di peringkat akhir Alzheimer—tikus makmal yang digunakan penyelidik menyerupai lebih ramai orang yang mengalami gejala awal hingga ringan, jadi sukar untuk mengatakan tanpa penyelidikan lanjut. Bagi orang sihat yang mungkin berisiko untuk Alzheimer, Strittmatter berkata BMS-984923 suatu hari nanti boleh diambil sebagai pencegahan tetapi juri masih keluar.

“Saya fikir sinergi dan gabungan [therapies] mungkin hasil akhirnya,” kata Strittmatter. “Kami perlu mempunyai beberapa kejayaan kecil sebelum kami mula menggabungkannya. Saya fikir dalam jangka panjang, jika kita boleh membuat kemajuan dalam beberapa bidang dan menggabungkannya, kita mungkin membuat kemajuan yang lebih besar untuk penyakit Alzheimer.”

We would love to thank the author of this short article for this incredible web content

Ubat Mulut Mungkin Membaiki Kerosakan Otak yang Disebabkan oleh Alzheimer


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/