Ubat penurunan berat badan membantu remaja yang mengalami obesiti menurunkan BMI mereka, kajian mendapati

Golongan muda yang mengalami obesiti tidak lama lagi mungkin mempunyai alat baharu yang berkuasa untuk membantu mereka menurunkan berat badan.

Keputusan percubaan klinikal yang dikeluarkan dalam Jurnal Perubatan New England pada hari Rabu mendapati bahawa remaja yang mendapat suntikan mingguan ubat yang mengurangkan selera makan kehilangan purata 14.7% berat badan permulaan mereka, manakala mereka yang mendapat plasebo dan kaunseling tentang diet dan senaman mendapat 2.7% daripada berat awal mereka. Perbicaraan itu melibatkan 201 orang muda berumur 12 hingga 17 tahun di tiga pusat perubatan di seluruh negara dan di Eropah dan Mexico.

Menjelang akhir kajian, lebih 40% peserta yang mendapat dadah, bersama-sama dengan kaunseling gaya hidup, dapat mengurangkan BMI mereka sebanyak 20% atau lebih, kata pengarang bersama kajian Aaron Kelly, pengarah bersama Pusat untuk Perubatan Obesiti Pediatrik di Universiti Minnesota.

Ubat semaglutide, yang dijual di bawah jenama Wegovy, telah digunakan untuk merawat diabetes Jenis 2. Doktor diabetes melihat kesan sampingan ubat, yang berfungsi dengan memberitahu pankreas untuk merembeskan lebih banyak insulin untuk mengawal gula darah. Sesetengah pesakit kehilangan berat badan. Apabila doktor menunjukkan penurunan berat badan kepada pembuat ubat Novo Nordisk, syarikat itu merancang ujian untuk mengkaji kesan semaglutide sebagai alat untuk menangani obesiti. Kajian awal pada orang dewasa menunjukkan bahawa ubat itu sememangnya membantu penurunan berat badan. Pentadbiran Makanan dan Dadah meluluskannya pada 2021 untuk orang dewasa yang mengalami obesiti.

“Saya benar-benar teruja,” kata Kelly. “Kami telah memasuki fasa di mana kami melihat jenis penurunan berat badan di mana remaja datang kepada kami dengan menangis. Ini kali pertama mereka mengawal berat badan mereka sepanjang hayat mereka.”

Lebih daripada 1 dalam 5 orang muda berumur 12 hingga 19 tahun di AS dianggap obes berdasarkan BMI, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Kanak-kanak yang mengalami obesiti menghadapi kadar penyakit berkaitan berat badan yang lebih tinggi di kemudian hari, kata pakar.

“Kami mempunyai masalah besar dengan berat badan berlebihan dan obesiti di negara ini,” kata Dr. Monica Bianco, penolong profesor pediatrik di Northwestern University Feinberg School of Medicine dan doktor yang merawat di Lurie Children’s Hospital of Chicago. “Apabila kanak-kanak obes menjadi dewasa muda, mereka mula mengalami keadaan, seperti hipertensi, diabetes dan kolesterol tinggi,” katanya. “Kami melihat orang seawal 30 tahun mengalami serangan jantung.”

Emmalea Zummo adalah salah seorang daripada 201 remaja, berumur 12 hingga 17 tahun, yang menerima suntikan semaglutide ubat obesiti sekali seminggu. Dia kehilangan lebih daripada 70 paun semasa percubaan, yang berlangsung selama lebih daripada setahun.Dengan hormat Emmalea Zummo

Pada masa Emmalea Zummo memasuki kajian, beratnya telah melonjak sehingga 250 paun. Lelaki berusia 17 tahun dari Jeannette di barat Pennsylvania itu telah bergelut dengan penambahan berat badan yang berkaitan dengan keadaan hormon yang dipanggil sindrom ovari polikistik, atau PCOS, selama bertahun-tahun.

“Saya mencuba diet,” kata Zummo. “Saya cuba bersenam. Saya lebih suka bersukan berbanding kanak-kanak lain yang saya kenali, dan tiada apa yang akan berjaya. Badan saya hanya akan terbiasa dengan senaman tambahan, membiasakan diri dengan diet baru dan berat badan akan kembali.”

Zummo berasa putus asa. “Saya disahkan mengalami kemurungan kerana berat badan saya,” katanya.

Apabila peluang datang untuk mengambil bahagian dalam kajian itu, Zummo melompat ke sana. “Walaupun pada temu janji pertama ketika mereka menerangkan apa ubat itu, ia sudah seperti saya berasa lebih ringan dari segi mental,” katanya.

Dia kehilangan lebih daripada 70 paun. Kini, berat badannya telah turun kepada 170-180, “yang saya sangat gembira,” kata Zummo. “Saya berasa lebih baik dalam kulit saya sendiri, yang merupakan sesuatu yang tidak pernah saya rasakan sebelum ini.”

Berat purata peserta ialah 237 paun, dan 193 berjaya mencapai minggu ke-68; 131 mendapat ubat serta campur tangan gaya hidup, dan 62 menerima campur tangan gaya hidup sahaja.

Secara keseluruhan, 73% daripada mereka yang menerima ubat mengalami penurunan berat badan sebanyak 5% atau lebih berbanding 18% daripada mereka yang hanya menerima campur tangan gaya hidup.

Sebagai tambahan kepada penurunan berat badan, ubat ini mengurangkan beberapa faktor risiko kardiovaskular, termasuk lilitan pinggang dan kolesterol jahat. Remaja itu juga melaporkan peningkatan ketara dalam kualiti hidup mereka.

“Itulah kali pertama untuk pengetahuan saya bahawa ubat anti-obesiti pada remaja telah ditunjukkan untuk meningkatkan kualiti hidup mereka,” kata Kelly.

Terdapat beberapa kesan sampingan, termasuk loya, yang kelihatan berkurangan apabila remaja membiasakan diri dengan ubat.

Terdapat satu lagi ubat yang diluluskan untuk digunakan pada remaja dengan obesiti. Berdasarkan penemuan kajian baru, semaglutide adalah “ubat anti-obesiti yang paling berkesan untuk remaja, ” kata Kelly.

Ramai orang masih menganggap obesiti “sebagai masalah gaya hidup yang berada di bawah kawalan kita,” kata Dr Eduardo Grunvald, pengarah perubatan Program Pengurusan Berat Badan di University of California, San Diego. “Tetapi kami tahu bahawa kesan campur tangan gaya hidup adalah sederhana.”

Adakah berat badan akan kembali?

Walaupun pembedahan penurunan berat badan pada remaja cenderung diterima oleh orang ramai, “ubat untuk merawat berat badan pada kanak-kanak adalah konsep baru untuk kebanyakan orang, ” kata Grunvald. “Apabila kami mendapat lebih banyak data tentang keselamatan dan keberkesanan, ubat-ubatan ini akan menjadi lebih biasa.”

Keberkesanan yang ditemui dalam kajian baharu itu “menarik untuk orang awam dan bagi kita yang mengamalkan perubatan bariatrik,” kata Dr Zhaoping Li, seorang profesor perubatan, Lynda dan Stewart Resnick Endowed Chair dalam Pemakanan Manusia, dan pengarah Pusat Pemakanan Manusia di Sekolah Perubatan David Geffen di Universiti California, Los Angeles.

Satu perkara yang kajian itu tidak memberi penerangan adalah sama ada ubat itu akan terus berkesan untuk jangka panjang, kata Li.

Data susulan jangka panjang mengenai orang yang telah mengambil ubat untuk diabetes menunjukkan bahawa orang telah mendapat berat badan, kata Li. “Sudah tentu isu yang lebih besar ialah, jika orang berhenti mengambil ubat ini selepas satu atau dua tahun, adakah berat badan akan kembali? Jawapannya mungkin ya,” katanya.

Ternyata, walaupun orang menjalani pembedahan penurunan berat badan, “tiga tahun keluar, terdapat penambahan berat badan yang ketara,” kata Li.

Apabila ubat penurunan berat badan seperti ini ditetapkan kepada pesakit, itu tidak sepatutnya menjadi penamat, kata Li. “Kita harus menggunakan ini sebagai peluang untuk mengenal pasti isu asas yang membawa kepada penambahan berat badan dalam kehidupan individu pesakit dan membantu mereka membuat perubahan asas bukan sahaja untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan penurunan berat badan, tetapi juga untuk membantu mereka menjalani kehidupan yang lebih sihat. gaya hidup,” katanya.

Ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.

Reynolds Lewis disumbangkan.We want to say thanks to the author of this short article for this amazing material

Ubat penurunan berat badan membantu remaja yang mengalami obesiti menurunkan BMI mereka, kajian mendapati


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/