Ubat penurunan berat badan yang baru boleh menjadi penukar permainan obesiti untuk Louisiana. Tetapi apakah kosnya?

Apabila beribu-ribu penyedia penjagaan kesihatan dan saintis berkumpul awal bulan ini pada persidangan diabetes di New Orleans, satu sesi tertentu menonjol. Penyelidik menerangkan ubat baru yang boleh membantu seseorang kehilangan lebih daripada 20% berat badan mereka, berjumlah purata kehilangan 52 paun dalam tempoh satu setengah tahun.

“Ini adalah era baru untuk rawatan obesiti,” kata Dr Ania Jastreboffsalah seorang pengarang kajian, yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan New England. Keputusan itu mendapat tepukan gemuruh dan pertanyaan yang meriah daripada hadirin di Pusat Konvensyen Ernest N. Morial.

Bukti untuk ubat, tirzepatide, dan satu lagi, semaglutide, adalah menjanjikan. Dan penyelidikan menunjukkan merawat obesiti mengurangkan risiko kebimbangan kesihatan yang mahal, seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan strok. Tetapi dalam keadaan di mana 38% orang gemuk, menduduki tempat keempat dalam negara, persoalan besar timbul: Siapa yang akan membayarnya?

“Ubat-ubatan ini – semaglutide dan tirzepatide – telah memberikan jenis penurunan berat badan yang sebelum ini hanya diperolehi dengan pembedahan bariatrik. Penurunan berat badan adalah luar biasa,” kata Candida Rebello, seorang saintis penyelidik di Pusat Penyelidikan Bioperubatan Pennington di Baton Rouge yang tidak terlibat dengan penyelidikan ini. “Masalahnya adalah … kebanyakan orang tidak mampu membeli ubat ini.”

Walaupun doktor mula menganggap obesiti sebagai penyakit, perlindungan untuk ubat penurunan berat badan yang mahal masih belum dikejar. Tirzepatide, yang dikeluarkan oleh Eli Lilly, mungkin akan menelan kos dalam lingkungan $1,000 hingga $1,500 setiap bulan, dan syarikat insurans tidak akan menanggung sebahagian besar daripada itu, jika ada, kata Rebello.

‘Syarikat-syarikat insurans tidak begitu mengejar’

Ubat penurunan berat badan biasanya diklasifikasikan sebagai ubat peringkat lebih tinggi pada pelan insurans, kata Rebello, meletakkannya dalam syarikat ubat gaya hidup seperti Viagra. Sesetengah syarikat insurans swasta mungkin menanggung sehingga 50% daripada kos, tetapi $750 masih tidak dapat dicapai oleh orang yang paling memerlukannya. Orang dari latar belakang sosioekonomi rendah lebih berkemungkinan mengalami berat badan berlebihan, Rebello menegaskan.

Pelan Medicaid Louisiana tidak membenarkan pembayaran balik untuk ubat penurunan berat badan, walaupun ia meliputi tirzepatide untuk diabetes, yang pada masa ini diluluskan untuk dirawat.

Blue Cross Blue Shield, yang menyediakan insurans kesihatan untuk sebahagian besar rancangan kumpulan Louisiana, berkata perlindungan untuk tirzepatide akan bergantung pada pelan ahli. Tetapi seorang wakil juga berkata banyak rancangan kesihatan syarikat tidak termasuk perlindungan untuk ubat penurunan berat badan atau pembedahan bariatrik. Program kesihatan yang menawarkan bimbingan dan pendidikan tentang berat badan boleh didapati secara percuma, kata syarikat itu.

Tetapi program sedemikian biasanya tidak berjaya. Kajian diet dan senaman menunjukkan kira-kira 5% pengurangan dalam penurunan berat badan, jarang mengembalikan skala ke berat badan sasaran untuk pesakit yang mengalami obesiti. Ramai orang mencuba dan gagal untuk menurunkan berat badan, dan bukti menunjukkan bahawa bukan sahaja kekurangan kemahuan yang menghalang mereka daripada berjaya. Laluan dalam badan yang mengawal penurunan berat badan diubah pada sesetengah orang dengan cara yang menjadikannya sangat sukar untuk menurunkan dan mengekalkan berat badan.

Kisah terbesar dalam perniagaan, dihantar kepada anda setiap hari. Daftar hari ini.

“Syarikat insurans tidak begitu memahami di mana sains itu,” kata Dr. Taniya de Silva, ketua dan pengarah program program persahabatan endokrinologi, diabetes dan metabolisme di Pusat Sains Kesihatan LSU.

Sebelum ia berlaku

Dadah secara sejarah menyasarkan kesan hiliran obesiti: diabetes dan kerosakan buah pinggang, saraf dan mata yang menyertainya. Tetapi bagaimana jika sebaliknya, ubat menghalang diagnosis diabetes, atau malah membalikkannya?

“Obesiti adalah pemacu besar kepada patologi yang kita lihat dalam diabetes Jenis 2 itu sendiri, dan jika kita boleh menggunakan ejen baharu kita untuk mencapai penurunan berat badan yang ketara, kita mungkin berpotensi mengalami pengampunan diabetes,” kata de Silva.

Melakukannya juga akan memanjangkan jangka hayat pesakit dan mengurangkan risiko penyakit jantung, yang merupakan punca kematian No. 1 di negara ini. Louisiana mempunyai kadar kematian kelima tertinggi akibat penyakit kardiovaskular di AS, dan ia melanda ramai penduduk Louisiana di awal kehidupan mereka.

Pesakit yang mengambil semaglutide, yang diluluskan untuk merawat diabetes pada tahun 2021 di bawah jenama Wegovy, menurunkan skor Peringkat Penyakit Kardiometabolik mereka, ukuran risiko diabetes dan penyakit kardiovaskular, sebanyak separuh, menurut kajian lain yang dikeluarkan pada persidangan itu. Peserta percubaan juga kehilangan hampir 17% berat badan mereka.

Ubat ini berfungsi dengan membuat orang berasa lebih cepat kenyang, meniru hormon dalam usus yang dipanggil GLP-1 dan GIP. Mereka juga dianggap bekerja di otak, menyasarkan reseptor yang berkaitan dengan selera makan, dan di pankreas, dengan meningkatkan rembesan insulin berhubung dengan jumlah glukosa dalam badan.

Sekarang, tirzepatide hanya diluluskan untuk diabetes jenis 2, dijual di bawah jenama Mounjaro. Penyelidik berharap untuk mendapatkannya diluluskan untuk penurunan berat badan selepas ujian klinikal menunjukkan hasil yang ketara pada dos yang lebih tinggi. Terdapat beberapa kesan sampingan, seperti loya dan cirit-birit, dan ubat itu perlu disuntik sekali seminggu walaupun selepas penurunan berat badan, kata penyelidik pada persidangan itu. Pesakit masih boleh “makan” dadah jika mereka tidak membuat perubahan gaya hidup, kata de Silva. Jadi ia mungkin tidak berfungsi untuk semua orang.

Tetapi ia adalah alat penting dalam keadaan yang sangat memerlukannya — jika hanya orang ramai boleh mendapatkannya.

“Menggunakan ubat-ubatan ini dengan cara yang berkesan untuk meningkatkan hasil untuk pesakit kami, pada akhirnya, akan menjadi penjimatan yang besar,” kata de Silva. “Tetapi seseorang perlu membayarnya terlebih dahulu.”

Pembelian yang dibuat melalui pautan di laman web kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan

We wish to give thanks to the author of this write-up for this outstanding web content

Ubat penurunan berat badan yang baru boleh menjadi penukar permainan obesiti untuk Louisiana. Tetapi apakah kosnya?


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/