Ubat yang boleh membunuh bakteria tahan antibiotik boleh menghalang krisis superbug yang akan datang

Selama bertahun-tahun, tamadun manusia telah terlibat dalam krisis kesihatan awam yang tenang: Beberapa ubat antibiotik kami telah berhenti berfungsi. The preskripsi berlebihan antibiotik telah menukar pepijat yang pernah kita boleh kalahkan dengan mudah kepada super-patogen yang mampu mengelak walaupun pertahanan terbaik kita, kerana ia telah berkembang lebih pantas daripada yang kita boleh mereka bentuk dadah untuk mengalahkannya. Dengan beberapa anggaran, rintangan antibiotik boleh membunuh seramai 10 juta orang setiap tahun menjelang 2050. Sudah, sekitar 1.27 juta orang mati setiap tahun akibat jangkitan yang mana ubat-ubatan tidak banyak membantu.

Lebih memburukkan lagi keadaan, ubat baharu yang menangani masalah ini tidak dibangunkan dengan cukup pantas, kerana tidak banyak keuntungan dalam membangunkan antibiotik baharu. Seperti yang telah dilaporkan oleh Salon sebelum ini, Big Pharma telah kebanyakannya pembangunan antibiotik terbengkalai. Masalahnya nampaknya semakin teruk, membawa kepada kebangkitan yang baru jangkitan seksual yang tidak bertindak balas terhadap antibiotik standard. Lebih buruk lagi, perubahan iklim juga mungkin menyebabkan pepijat super yang tahan dadah malah lebih mematikan.

Walau bagaimanapun, penyelidik mungkin baru-baru ini membuat penemuan dengan ubat baharu yang dipanggil PLG0206, yang telah terbukti sangat mujarab terhadap lebih daripada 1200 bakteria tahan dadah yang berbeza. Hasilnya diterbitkan dalam PLOS Satu pada 16 September, dengan kebanyakan penyelidikan yang dijalankan oleh saintis di Peptilogics, sebuah syarikat biopharma yang berpangkalan di Pennsylvania. Penemuan itu menandakan kemenangan manusia yang jarang berlaku dan sangat diperlukan dalam perang berterusan terhadap rintangan antibakteria.

PLG0206 ialah peptida antimikrob yang terdiri daripada rantaian asid amino, atau sebatian organik yang terdapat dalam semua makhluk hidup. Jika anda mengikat asid amino yang mencukupi, anda akan menghasilkan apa yang dipanggil protein. Peptida adalah perkara yang sama, hanya lebih kecil, dan digunakan secara meluas dalam perubatan, dengan insulin menjadi contoh terbaik.

Sesetengah peptida mempunyai sifat toksik yang boleh dipersenjatai terhadap mikrob lain. Anggap mereka sebagai TNT menentang kereta kebal. Badan kita menghasilkan banyak peptida untuk melawan jangkitan, tetapi dalam perlumbaan senjata antara sistem imun dan penceroboh kita – seperti bakteria, virus, kulat atau parasit – kadangkala “kereta kebal” boleh membangunkan pertahanan yang lebih baik daripada “bom” yang kita gunakan. Hasilnya boleh bermakna penyakit serius atau kematian.

Ahli biologi telah membangunkan peptida antimikrob selama bertahun-tahun, tetapi ia datang dengan beberapa batasan. Ada yang boleh toksik kepada manusia atau dimetabolismekan terlalu cepat oleh hati dan buah pinggang untuk menjadi berkesan.

Tetapi PLG0206 mungkin dapat menyelesaikan beberapa masalah ini dan banyak lagi. Ia bukan sahaja nampaknya bertolak ansur dengan baik pada manusia, ia juga menyerang biofilm, matriks gula berlendir yang dihasilkan oleh sesetengah bakteria untuk menghalang diri daripada serangan. Paling penting, PLG0206 nampaknya tidak mungkin memacu mutasi tahan dalam bakteria yang dijadikan sampel, yang bermaksud ia mungkin alat yang berkesan yang tidak akan haus apabila digunakan.

Untuk menguji keberkesanan PLG0206, penyelidik menggunakan pelbagai jenis eksperimen. Mula-mula, mereka meletakkan berpuluh-puluh jenis patogen tahan dadah yang berbeza pada plat agar yang mengandungi 5 peratus darah biri-biri dan mengeramkannya semalaman.

Satu perempat daripada sepersejuta gram sudah cukup untuk menyingkirkan bakteria, bermakna PLG0206 sangat kuat.

Kemudian mereka menambah peptida dan mengambil ukuran pada selang masa yang berbeza untuk melihat seberapa pantas dan berkesan PLG0206 memusnahkan jangkitan. Mereka juga mengulangi eksperimen dengan lebih daripada sedozen antibiotik biasa, termasuk colistin, dianggap sebagai “dadah pilihan terakhir” kerana ia mempunyai kesan sampingan yang dahsyat dan biasanya digunakan hanya apabila semua ubat lain gagal. Sebagai kawalan, ia juga termasuk pertumbuhan mikrob tanpa ubat.

Peptida menunjukkan aktiviti membunuh bakteria yang pantas terhadap hampir 1300 patogen tahan dadah yang berbeza, kadangkala dalam kepekatan serendah 0.25 mikrogram setiap mililiter. Ini bermakna hanya satu perempat daripada satu juta gram sudah cukup untuk membunuh bakteria, bermakna PLG0206 sangat kuat.

Tetapi para penyelidik ingin melihat bagaimana PLG0206 melakukan dalam model haiwan juga, jadi mereka sengaja memberikan jangkitan kepada arnab dan tikus untuk melihat sejauh mana peptida itu melawan penyakit tertentu.

Arnab yang menerima cefazolin sahaja semuanya mati dalam masa dua minggu. Tetapi 75 peratus daripada arnab yang dirawat dengan PLG0206 tidak mempunyai kultur bakteria pada implan mereka, mencadangkan peptida ini boleh membuat pembedahan pada manusia lebih kecil kemungkinannya untuk melakukan kesilapan.

Arnab itu diberi pembedahan, yang melibatkan pemasangan wayar keluli tahan karat pada kaki mereka dan kemudian menyuntik strain bakteria yang dipanggil Staphylococcus aureus ke dalam kecederaan. Model ini menyerupai salah satu komplikasi pembedahan sendi yang paling biasa dan paling serius pada manusia.

Apabila doktor ingin memulihkan fungsi sendi, mereka mungkin melakukan sejenis pembedahan yang dipanggil an arthroplasty dan pasang implan logam. Walau bagaimanapun, implan sedemikian adalah permukaan yang menggoda untuk koloni bakteria terbentuk dan sering menyebabkan jangkitan yang sukar dirawat.

Selepas dua hari, memberi masa untuk jangkitan terbentuk pada arnab, para penyelidik menyuntik PLG0206 ke dalam sendi, serta cefazolin, antibiotik biasa. Arnab yang menerima cefazolin sahaja semuanya mati dalam masa dua minggu. Tetapi 75 peratus daripada arnab yang dirawat dengan PLG0206 tidak mempunyai kultur bakteria pada implan mereka, mencadangkan peptida ini boleh membuat pembedahan pada manusia lebih kecil kemungkinannya untuk melakukan kesilapan.

Para penyelidik juga memberikan jangkitan saluran kencing (UTI) kepada beberapa tikus menggunakan E coli, bakteria yang terkenal kerana menyebabkan keracunan makanan dan UTI. Tikus kemudian diberikan sama ada PLG0206 atau gentamicin, satu lagi antibiotik biasa. Selepas 24 jam, tikus-tikus telah dieuthanasikan dengan CO2, buah pinggang dan pundi kencing mereka dituai, kemudian dikisar menjadi campuran homogen. Buburan organ tikus ini dicairkan, kemudian diletakkan di atas cawan Petri dan tahap pertumbuhan bakteria diukur.


Inginkan lebih banyak cerita kesihatan dan sains dalam peti masuk anda? Langgan surat berita mingguan Salon Saintis Vulgar.


Dalam kebanyakan tikus yang dirawat dengan PLG0206, walaupun dos yang rendah diberikan E coli budaya hampir tidak dapat dikesan, sekitar tahap yang sama dengan kumpulan gentamicin. Ini menunjukkan PLG0206 boleh menjadi alat lain untuk memerangi UTI, yang merupakan berita baik memandangkan beberapa UTI melibatkan E coli strain yang tahan terhadap gentamicin.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS jelas melihat potensi besar untuk PLG0206, kerana Julai lalu ia memberikan Peptilogics “Trek laju” sebutan untuk rawatan jangkitan arthroplasty. Penamaan ini kelajuan meningkat proses pembangunan dan semakan FDA bagi ubat baharu yang menangani keperluan perubatan yang tidak dipenuhi.

Tidak semua ubat di bawah program Fast Track mendapat kelulusan, dan itu tidak selalu “cepat” juga. Beberapa ubat yang dikesan pantas kemudian ternyata tidak berfungsi serta asalnya difikirkan. Keputusan ini juga harus diambil dengan sebutir garam, memandangkan ramai penyelidik yang terlibat melabur secara kewangan dalam kejayaan dadah. Walau bagaimanapun, semua ini adalah petunjuk yang baik bahawa PLG0206 sekurang-kurangnya memerlukan pandangan yang lebih dekat.

Dalam tempoh 60 tahun yang lalu, hanya dua kelas antibiotik baharu telah memasuki pasaran, berbanding dengan lebih daripada 20 kelas novel daripada antibiotik yang dibangunkan antara 1930 dan 1962. Ia tidak mengambil masa yang lama bagi patogen untuk mengembangkan daya tahan terhadap alat kami yang paling berkuasa, bermakna apa yang dipanggil “Zaman Keemasan Antibiotik” mungkin akan berkurangan dengan cepat. Jika perkara seperti itu berlaku, ia akan berlaku menetapkan perubatan moden kembali ke abad ke-19membuat kecederaan ringan, kemoterapi atau juga bersalin mengancam nyawa. Kami tidak boleh membangunkan alat baharu dan lebih baik untuk melawan jangkitan dengan cukup pantas.

Baca lagi

tentang superbug

We would like to thank the writer of this article for this remarkable material

Ubat yang boleh membunuh bakteria tahan antibiotik boleh menghalang krisis superbug yang akan datang


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/