Ujian Baki 10 Saat Mudah Ini Boleh Mengetahui sama ada Risiko Kematian Anda Berganda

Menurut penyelidikan baru yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Sukan Britishketidakupayaan untuk berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat dikaitkan dengan risiko hampir dua kali ganda untuk mati dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Ketidakupayaan untuk berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat pada pertengahan hingga akhir hayat dikaitkan dengan risiko kematian hampir dua kali ganda.

Hampir dua kali ganda kebarangkalian untuk mati akibat sebarang sebab dalam tempoh 10 tahun berikutnya dikaitkan dengan ketidakupayaan untuk berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat pada pertengahan hingga akhir hayat. Ini menurut penemuan penyelidikan baharu yang diterbitkan pada 21 Jun 2022, dalam Jurnal Perubatan Sukan British.

Menurut para penyelidik, ujian keseimbangan yang mudah dan selamat ini boleh dimasukkan dalam pemeriksaan kesihatan rutin untuk orang dewasa yang lebih tua.

Keseimbangan biasanya kekal terpelihara dengan baik sehingga dekad keenam kehidupan, apabila ia mula merosot dengan cepat, kata para penyelidik, berbeza dengan kecergasan aerobik, kekuatan otot, dan kelenturan.

Walau bagaimanapun, penilaian imbangan tidak disertakan secara rutin dalam pemeriksaan kesihatan lelaki dan wanita pertengahan umur dan lebih tua. Ini mungkin kerana tiada sebarang ujian piawai untuknya, dan terdapat sedikit data keras yang menghubungkan keseimbangan dengan hasil klinikal selain daripada jatuh.

Oleh itu, para saintis ingin mengetahui sama ada ujian keseimbangan mungkin penunjuk yang boleh dipercayai tentang risiko kematian seseorang daripada sebarang sebab dalam dekad yang akan datang, dan, oleh itu, mungkin layak dimasukkan dalam pemeriksaan kesihatan rutin di kemudian hari.

Para penyelidik menarik peserta dalam kajian kohort Latihan CLINIMEX. Ini telah ditubuhkan pada tahun 1994 untuk menilai persatuan antara pelbagai ukuran kecergasan fizikal, pembolehubah berkaitan senaman, dan faktor risiko kardiovaskular konvensional, dengan kesihatan yang tidak baik dan kematian.

Analisis semasa termasuk 1702 peserta berumur 51–75 (purata 61) pada pemeriksaan pertama mereka, antara Februari 2009 dan Disember 2020. Sekitar dua pertiga (68%) adalah lelaki.

Berat dan beberapa ukuran ketebalan lipatan kulit serta saiz pinggang telah diambil. Butiran sejarah perubatan juga disediakan. Hanya mereka yang mempunyai gaya berjalan yang stabil dimasukkan.

Sebagai sebahagian daripada pemeriksaan, peserta diminta berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat tanpa sebarang sokongan tambahan.

Untuk meningkatkan penyeragaman ujian, para peserta diminta meletakkan bahagian depan kaki bebas di belakang kaki bawah bertentangan, sambil mengekalkan tangan mereka di sisi mereka dan pandangan mereka lurus ke hadapan. Sehingga tiga percubaan pada kedua-dua kaki dibenarkan.

Secara keseluruhan, sekitar 1 dalam 5 (20.5%; 348) peserta gagal lulus ujian. Ketidakupayaan untuk berbuat demikian meningkat seiring dengan usia, lebih kurang dua kali ganda pada selang 5 tahun berikutnya dari umur 51–55 dan seterusnya.

Perkadaran mereka yang tidak dapat berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat ialah: hampir 5% di kalangan mereka yang berumur 51–55 tahun; 8% dalam kalangan 56–60 tahun; hanya di bawah 18% dalam kalangan 61-65 tahun; dan hanya di bawah 37% dalam kalangan 66–70 tahun.

Lebih separuh (kira-kira 54%) daripada mereka yang berumur 71-75 tahun tidak dapat menyelesaikan ujian. Dalam erti kata lain, orang dalam kumpulan umur ini lebih 11 kali lebih berkemungkinan gagal dalam ujian berbanding mereka yang hanya 20 tahun lebih muda.

Dalam tempoh pemantauan purata selama 7 tahun, 123 (7%) orang meninggal dunia: kanser (32%); penyakit kardiovaskular (30%); penyakit pernafasan (9%); dan COVID-19 komplikasi (7%).

Tiada trend temporal yang jelas dalam kematian, atau perbezaan dalam punca, antara mereka yang dapat menyelesaikan ujian dan mereka yang tidak dapat melakukannya.

Tetapi perkadaran kematian di kalangan mereka yang gagal dalam ujian adalah lebih tinggi: 17.5% lwn 4.5%, mencerminkan perbezaan mutlak hanya di bawah 13%.

Secara umum, mereka yang gagal dalam ujian mempunyai kesihatan yang lebih teruk: bahagian yang lebih tinggi adalah obes, dan/atau mempunyai penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan profil lemak darah yang tidak sihat. Dan diabetes jenis 2 adalah 3 kali lebih biasa dalam kumpulan ini: 38% lwn sekitar 13%.

Selepas mengambil kira umur, jantina dan keadaan asas, ketidakupayaan untuk berdiri tanpa disokong pada sebelah kaki selama 10 saat dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian sebanyak 84% daripada sebarang sebab dalam dekad berikutnya.

Ini adalah kajian pemerhatian, dan oleh itu, tidak dapat menentukan punca. Memandangkan peserta semuanya adalah warga Brazil berkulit putih, penemuan itu mungkin tidak boleh digunakan secara meluas kepada etnik dan negara lain, amaran para penyelidik.

Dan maklumat tentang faktor yang berpotensi mempengaruhi, termasuk sejarah jatuh baru-baru ini, tahap aktiviti fizikal, diet, merokok dan penggunaan ubat-ubatan yang mungkin mengganggu keseimbangan, tidak tersedia.

Walau bagaimanapun, para penyelidik menyimpulkan bahawa ujian keseimbangan 10 saat “menyediakan maklum balas yang cepat dan objektif untuk pesakit dan profesional kesihatan mengenai keseimbangan statik,” dan bahawa ujian itu “menambah maklumat berguna mengenai risiko kematian pada lelaki dan wanita pertengahan umur dan lebih tua. ”

Rujukan: “Persembahan pendirian satu kaki 10 saat yang berjaya meramalkan kelangsungan hidup dalam individu pertengahan umur dan lebih tua” oleh Claudio Gil Araujo, Christina Grüne de Souza e Silva, Jari Antero Laukkanen, Maria Fiatarone Singh, Setor Kwadzo Kunutsor, Jonathan Myers, João Felipe Franca dan Claudia Lucia Castro, 21 Jun 2022, Jurnal Perubatan Sukan British.
DOI: 10.1136/bjsports-2021-105360

We would like to thank the author of this post for this awesome content

Ujian Baki 10 Saat Mudah Ini Boleh Mengetahui sama ada Risiko Kematian Anda Berganda


Discover our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/