Ujian darah baharu meramalkan risiko serangan jantung dan strok dengan ketepatan dua kali sebelumnya

Para saintis telah membangunkan ujian darah yang boleh meramalkan sama ada seseorang berisiko tinggi untuk serangan jantung, strok, kegagalan jantung atau mati akibat salah satu daripada keadaan ini dalam tempoh empat tahun akan datang.

Ujian, yang bergantung kepada ukuran protein dalam darah, mempunyai kira-kira dua kali ganda ketepatan skor risiko sedia ada. Ia boleh membolehkan doktor menentukan sama ada ubat sedia ada pesakit berfungsi atau sama ada mereka memerlukan ubat tambahan untuk mengurangkan risiko mereka.

“Saya fikir ini adalah sempadan baharu perubatan peribadi, untuk dapat menjawab soalan, adakah orang ini memerlukan rawatan yang dipertingkatkan? Dan apabila anda telah merawat seseorang, adakah ia benar-benar berkesan?” kata Dr Stephen Williams di SomaLogic di Boulder, Colorado, yang mengetuai penyelidikan itu.

Ia juga boleh digunakan untuk mempercepatkan pembangunan ubat kardiovaskular baharu dengan menyediakan cara yang lebih pantas untuk menilai sama ada calon ubat bekerja semasa ujian klinikal.

Ujian itu sudah digunakan dalam empat sistem penjagaan kesihatan di AS dan Williams berharap ia boleh diperkenalkan ke UK dalam masa terdekat. “NHS sudah pasti pada skrin radar kami, dan kami bercakap dengan orang ramai tentang bagaimana ia mungkin berfungsi,” katanya.

Walaupun ujian genetik boleh memberikan gambaran tentang risiko seseorang terhadap penyakit tertentu, analisis protein boleh memberikan gambaran yang lebih tepat tentang perkara yang dilakukan oleh organ, tisu dan sel seseorang pada bila-bila masa tertentu.

Williams dan rakan-rakannya menggunakan pembelajaran mesin untuk menganalisis 5,000 protein dalam sampel plasma darah daripada 22,849 orang dan mengenal pasti tandatangan 27 protein yang boleh meramalkan kemungkinan empat tahun serangan jantung, strok, kegagalan jantung atau kematian.

Apabila disahkan dalam 11,609 individu, mereka mendapati model mereka kira-kira dua kali lebih baik daripada skor risiko sedia ada, yang menggunakan umur, jantina, bangsa, sejarah perubatan, kolesterol dan tekanan darah seseorang untuk menilai kemungkinan mereka mengalami kejadian kardiovaskular. Hasilnya diterbitkan dalam Perubatan Translasi Sains.

Yang penting, ujian itu juga boleh menilai risiko dengan tepat pada orang yang sebelum ini mengalami serangan jantung atau strok, atau mempunyai penyakit tambahan, dan sedang mengambil ubat untuk mengurangkan risiko mereka, yang mana markah ramalan risiko sedia ada cenderung menurun.

“Tidak akan ada isu jika semua orang adalah sama. Tetapi masalahnya ialah anda boleh mengikut garis panduan rawatan dan sesetengah orang akan kembali mengalami risiko yang sama seperti orang berumur 40 atau 30 tahun, manakala yang lain akan mengadakan acara lain dalam tahun hadapan, dan mereka melihat sama dari luar,” kata Williams.

“Dapat mendiskriminasi antara dua orang itu, supaya anda boleh memberikan ubat kardioprotektif yang dipertingkatkan kepada mereka yang berisiko adalah keperluan perubatan yang tidak dipenuhi.”

Ujian SomaLogic menggunakan ukuran protein untuk mengkategorikan orang daripada risiko tinggi ke rendah, serta memberikan peratusan kemungkinan mereka akan mengalami kejadian kardiovaskular dalam tempoh empat tahun akan datang. “Jika ternyata markah anda tinggi, anda akan mempunyai kira-kira satu dalam dua peluang untuk sesuatu acara, tetapi purata masa untuk acara itu adalah lebih daripada 18 bulan, dan jenis acara yang paling berkemungkinan ialah kematian,” kata Williams. “Orang itu memerlukan perlindungan kardio yang dipertingkatkan segera [in the form of drugs or other interventions]kerana itu adalah risiko bencana jangka pendek.

“Dan yang menariknya ialah rawatan sudah wujud. Masalahnya ialah memadankan mereka dengan orang yang paling memerlukannya, dan mengukur sama ada mereka bekerja dengan cukup baik.”

Beliau berkata ujian itu akhirnya boleh digunakan sebagai titik akhir pengganti dalam ujian klinikal untuk menilai sejauh mana terapi eksperimen berfungsi, dan bukannya menunggu beberapa bulan atau tahun untuk kesihatan pesakit bertambah baik atau merosot, yang memperlahankan kadar pembangunan ubat.

Prof Manuel Mayr, profesor proteomik kardiovaskular Yayasan Jantung British di King’s College London, berkata: “Protein adalah bahan binaan badan kita. Kajian ini menyediakan pengukuran untuk satu perempat daripada semua protein yang dikodkan oleh gen kita, yang telah menjadi mungkin disebabkan oleh teknologi baharu yang baru muncul yang membolehkan pengukuran beribu-ribu protein dan menawarkan peluang baharu untuk menilai risiko pada pesakit.

“Walaupun kajian ini mendedahkan persatuan baru antara protein dalam darah dan kematian oleh semua sebab, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menilai potensi kesan klinikal menggunakan 27 protein ini, berbanding alat ramalan risiko semasa untuk penyakit kardiovaskular.”

We would like to give thanks to the author of this short article for this remarkable content

Ujian darah baharu meramalkan risiko serangan jantung dan strok dengan ketepatan dua kali sebelumnya


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/