Ujian kanser yang boleh mendedahkan ubat terbaik untuk setiap pesakit boleh menjadi satu kejayaan

Ujian kanser yang boleh mendedahkan ubat terbaik untuk setiap pesakit boleh menjadi satu kejayaan dalam mempercepatkan rawatan, kata saintis

  • Pesakit kanser telah diberi harapan baru dengan ujian yang menganalisis tumor
  • Ia boleh meramalkan ubat yang paling berkesan untuk individu pesakit kanser
  • Kejayaan ini akan membantu dalam usaha memerangi kanser di seluruh dunia

Pesakit kanser telah diberi harapan baru dengan ujian yang menganalisis tumor untuk meramalkan ubat yang paling berkesan untuk pesakit individu.

Kejayaan ini menghasilkan keputusan seawal 24 jam dan lebih tepat daripada pendekatan genetik semasa untuk memperibadikan rawatan.

Para saintis dari Institut Penyelidikan Kanser di London berkata teknik itu, menggunakan kecerdasan buatan untuk menganalisis sejumlah besar data daripada sampel tumor, membolehkan doktor dengan cepat menentukan gabungan ubat mana yang paling mungkin berkesan.

Penyelidik menguji sel tumor daripada pesakit kanser paru-paru, meneliti bagaimana tujuh ubat menjejaskan 52 protein yang dikaitkan dengan pertumbuhan dan penyebaran penyakit itu.

Pesakit kanser telah diberi harapan baru dengan ujian yang menganalisis tumor untuk meramalkan ubat yang paling berkesan untuk pesakit individu (Imej fail)

Daripada 252 kombinasi ubat yang diuji, 128 menunjukkan beberapa tahap sinergi, bermakna kesan gabungannya melebihi setiap ubat yang digabungkan bersama.

Penyelidik kini merancang kajian susulan yang lebih besar.

Ketua Institut Kristian Helin berkata: ‘Salah satu cabaran terbesar yang kita hadapi ialah keupayaan kanser untuk berkembang dan menjadi tahan dadah.

‘Kami menjangkakan masa depan rawatan kanser adalah dalam menggabungkan terapi untuk mengatasi rintangan, tetapi kami perlu menjadi lebih baik dalam meramalkan gabungan ubat mana yang paling berkesan untuk pesakit individu.’

Ketua kajian Profesor Udai Banerji menambah: ‘Ujian kami menyediakan bukti konsep untuk menggunakan AI untuk menganalisis perubahan dalam cara maklumat mengalir dalam sel kanser dan membuat ramalan tentang bagaimana tumor berkemungkinan bertindak balas terhadap gabungan ubat.

‘Dengan masa pemulihan yang cepat kurang daripada dua hari, ujian itu berpotensi untuk membimbing doktor dalam pertimbangan mereka mengenai rawatan yang paling mungkin memberi manfaat kepada pesakit kanser individu.

‘Ia adalah satu langkah penting untuk bergerak ke hadapan daripada tumpuan semasa kami menggunakan mutasi genetik untuk meramalkan tindak balas.

Ketua kajian Profesor Udai Banerji menambah: ┬┐Ujian kami menyediakan bukti konsep untuk menggunakan AI untuk menganalisis perubahan dalam cara maklumat mengalir dalam sel kanser dan membuat ramalan tentang cara tumor berkemungkinan bertindak balas terhadap gabungan ubat (Imej fail)

Ketua kajian Profesor Udai Banerji menambah: ‘Ujian kami menyediakan bukti konsep untuk menggunakan AI untuk menganalisis perubahan dalam cara maklumat mengalir dalam sel kanser dan membuat ramalan tentang bagaimana tumor berkemungkinan bertindak balas terhadap gabungan ubat (Imej fail)

‘Penemuan kami menunjukkan bahawa pendekatan inovatif kami boleh dilaksanakan, dan membuat ramalan yang lebih tepat daripada analisis genetik untuk pesakit dengan kanser paru-paru bukan sel kecil.

‘Sebelum ujian ini boleh memasuki klinik dan membimbing rawatan yang diperibadikan, kami perlu mengesahkan lagi penemuan kami – contohnya, dengan menjalankan kajian di mana kami menjalankan ujian pada pesakit yang sudah mendapat rawatan untuk memeriksa sama ada ramalan itu betul.’

Analisis genetik tumor boleh mendedahkan mutasi yang memacu pertumbuhan kanser, membolehkan doktor menetapkan ubat yang menyasarkan perubahan ini.

Bagaimanapun genomik sahaja tidak memberikan ramalan yang cukup tepat yang merupakan gabungan ubat terbaik untuk digunakan.

Iklan

We would like to say thanks to the author of this post for this amazing material

Ujian kanser yang boleh mendedahkan ubat terbaik untuk setiap pesakit boleh menjadi satu kejayaan


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/