Ujian kehamilan seorang wanita kembali negatif — tetapi dia mengalami kehamilan ektopik yang pecah

  • Seorang ibu pergi ke hospital dengan pendarahan pada usia kandungan 6 minggu. Nampaknya dia keguguran.
  • Beberapa minggu kemudian, dia mengalami kehamilan ektopik yang pecah – walaupun ujian kehamilan negatif.
  • “Kehamilan ektopik kronik” jarang berlaku dan boleh menjadi sangat sukar untuk didiagnosis.

Seorang ibu dalam lingkungan 30-an mengalami kehamilan ektopik yang pecah – walaupun ujian kehamilan air kencing kembali negatif, laporan kes baru butiran.

Wanita itu, ibu kepada tiga anak, pergi ke hospital UK pada kira-kira enam minggu mengandung dengan pendarahan teruk.

Ujian darah mengesahkan kehamilan, tetapi ultrasound tidak mengesan kantung. Oleh itu, doktor memantaunya dengan teliti untuk melihat sama ada dia baru hamil lebih awal daripada yang dia fikirkan — atau jika ada perkara lain yang berlaku, seperti keguguran atau kehamilan ektopik.

Dalam tempoh beberapa hari, salah satu daripada pilihan terakhir nampaknya berkemungkinan besar. Tahap beta-human chorionic gonadotrophin (bHCG) ibu — ujian kehamilan yang diambil — menurun, menunjukkan keguguran. Namun, ultrasound mencadangkan kehamilan ektopik.

Jadi, doktor terus memantau pesakit setiap 48 jam dengan ujian darah dan ultrasound. Mereka tidak campur tangan lagi kerana tekanan darahnya normal, dia tidak mengalami kesakitan, dan tahap bHCGnya sangat rendah, kata Dr Louise Dunphy, pengarang utama laporan kes itu, pakar sakit puan di Hospital Leighton di Crewe, kepada Insider.

Pada kira-kira 10 minggu kehamilan, wanita itu mengalami kesakitan yang teruk di sebelah kanannya. Pada ketika ini, ujian kehamilan air kencingnya negatif, tetapi ujian darah positif. Ujian lanjut mendedahkan kehamilan ektopik yang pecah, dan “semakan anestetik dan ginekologi segera diminta, ” tulis penulis kajian.

Wanita itu menjalani pembedahan untuk membuang tiub fallopio kanannya dan tisu mengandung. Semua memberitahu, dia kehilangan kira-kira 2,050 mililiter darah dan memerlukan transfusi, menurut kajian itu. Dia dibenarkan keluar selepas tiga hari.

Dunphy memberitahu Insider bahawa tiada kesedaran yang mencukupi tentang kehamilan ektopik kronik, yang menggambarkan kehamilan ektopik dengan tahap bHCG yang rendah sehingga ia tidak ditunjukkan dengan ujian air kencing. “Kes ini menunjukkan kepentingan meminta ujian darah,” katanya.

Kehamilan ektopik kronik adalah “satu teka-teki,” kata penulis kajian

An kehamilan ektopik ialah apabila telur yang disenyawakan ditanam di tempat lain selain dari rahim – biasanya, dalam tiub fallopio. Kehamilan tidak pernah berdaya maju, dan rawatan pantas adalah penting untuk mengelakkan tiub daripada pecah dan berpotensi pendarahan dalaman yang mengancam nyawa.

Walaupun kehamilan ektopik biasanya dapat dikesan melalui ujian kehamilan air kencing, dalam 1.6% kes, ia hanya dapat dikesan melalui ujian darah, menurut kajian itu. “Ia adalah satu teka-teki, ” tulis penulis kajian, sambil menambah bahawa hanya beberapa laporan kehamilan ektopik kronik telah diterbitkan dalam dekad yang lalu, dan banyak daripada mereka ditemui kerana campur tangan yang tidak berkaitan.

Kehamilan ektopik kronik – yang sebenarnya tidak bermaksud “kronik” seperti yang berkekalan – dianggap berlaku apabila kehamilan ektopik mencipta pecah kecil berulang yang berkembang menjadi jisim darah, bekuan dan tisu trofoblastik, atau tisu. yang berkembang menjadi plasenta dan mencipta hormon bHCG.

Dalam kes ini, nampaknya tisu trofoblastik tidak menghasilkan bHCG yang mencukupi untuk diambil melalui ujian kehamilan air kencing, yang hanya mengesan kehamilan apabila tahap bHCG melebihi 25 IU/L. Tetapi apa-apa 5 IU/L atau lebih adalah kehamilan, kata Dunphy.

Kehamilan ektopik kronik boleh menjadi sangat sukar untuk didiagnosis, kerana simptomnya – seperti sakit pelvis, pendarahan tidak teratur, atau kadangkala tiada simptom langsung – boleh meniru keadaan lain yang lebih biasa yang anda jangkakan pada seseorang yang mempunyai ujian kehamilan negatif.

Contohnya, ektopik kronik boleh salah didiagnosis sebagai apendiks pecah, ulser peptik, penyakit radang pelvis, atau jangkitan saluran kencing. Tetapi “membuat diagnosis dengan segera adalah penting, ” kata penulis kajian, kerana seperti kehamilan ektopik, jenis kronik boleh memecahkan tiub fallopio dan menjadi mengancam nyawa.

We would love to say thanks to the author of this article for this outstanding material

Ujian kehamilan seorang wanita kembali negatif — tetapi dia mengalami kehamilan ektopik yang pecah


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/