UK menambah sembilan lagi simptom COVID ke senarai rasmi kerana bergelut dengan beban rekod kes

Senarai rasmi simptom COVID-19 telah diperluaskan di UK, di mana kes kini berjalan pada tahap tertinggi sejak permulaan wabak itu.

Perkhidmatan Kesihatan Negara menambah sembilan simptom baharu kepada senarai hanya tiga, termasuk sakit tekak, keletihan dan sakit kepala, seperti yang dilaporkan oleh Guardian.

Tentang1 dalam 13 orang di UK, atau 4.9 juta orang, dianggarkan mempunyai COVID dalam seminggu hingga 26 Mac, meningkat daripada 4.3 juta minggu sebelumnya, seperti yang dilaporkan oleh Associated Press.

Lonjakan terkini didorong oleh varian omicron BA.2 yang lebih mudah ditularkan, yang merupakan varian dominan di seluruh UK Kemasukan hospital dan kadar kematian sekali lagi meningkat, walaupun bilangan orang yang mati akibat COVID-19 masih agak rendah berbanding awal tahun ini .

Bagaimanapun, anggaran terkini menunjukkan bahawa peningkatan pesat dalam jangkitan baharu sejak akhir Februari, apabila Perdana Menteri Britain, Boris Johnson membatalkan semua sekatan koronavirus yang masih ada di England, telah berterusan hingga Mac.

Angka itu datang pada hari yang sama kerajaan menamatkan ujian pantas COVID-19 percuma untuk kebanyakan orang di England, di bawah rancangan Johnson “hidup bersama COVID”. Orang yang tidak mempunyai keadaan kesihatan yang menjadikan mereka lebih terdedah kepada virus kini perlu membayar ujian untuk mengetahui sama ada mereka dijangkiti.

Lihat sekarang: Biden berkata AS beralih kepada COVID, tetapi pakar bimbang bahawa BA.2 meningkatkan kes lebih tinggi di 15 negeri

James Naismith, seorang profesor biologi di Universiti Oxford, berkata kecuali bagi mereka yang dilindungi sepenuhnya atau tidak terdedah kepada virus itu, kebanyakan orang di negara itu berkemungkinan akan dijangkiti dengan varian BA.2 menjelang musim panas.

“Ini benar-benar hidup dengan virus itu dengan dijangkitinya,” katanya kepada AP.

Sudah, syarikat penerbangan EasyJet PLC ESYJY,
+0.82%

EZJ,
-0.22%
dan British Airways terpaksa membatalkan beribu-ribu penerbangan, kerana kakitangan keluar dengan COVID, kata Guardian. Sebanyak 62 penerbangan yang dijadualkan pada hari Isnin telah ditarik balik.

Berita itu memberi petanda buruk bagi AS, di mana kes masih menurun di peringkat nasional, tetapi semakin meningkat di lebih daripada sedozen negeri terima kasih kepada BA.2. AS telah ketinggalan kes di UK dan Eropah beberapa minggu sejak permulaan wabak itu.

AS mencatatkan purata 27,088 kes sehari, menurut penjejak New York Times, turun 9% daripada dua minggu lalu. Tetapi kes semakin meningkat di negeri-negeri di Timur Laut dan Selatan. Negara ini mempunyai purata 16,122 kemasukan ke hospital sehari, turun 27% daripada dua minggu lalu. Jumlah kematian harian telah jatuh di bawah 700 hingga 649, tetapi masih merupakan jumlah yang tidak diingini tinggi.

Apakah itu endemik dan bagaimana kita akan tahu apabila Covid-19 menjadi satu? Daniela Hernandez dari WSJ menghuraikan cara pakar kesihatan awam menilai apabila virus seperti Covid-19 memasuki peringkat endemik. Foto: Michael Nagle/Zuma Press

Berita COVID-19 lain yang perlu anda ketahui tentang:

• Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat tentang subvarian omikron hibrid yang lebih berjangkit yang menggabungkan bahan genetik daripada BA.2 dan strain BA.1 asal. Varian rekombinan telah digelar XE dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata minggu lalu bahawa ia dianggarkan 10% lebih berjangkit daripada BA.2. Ia memberi amaran, bagaimanapun, bahawa penemuan itu “memerlukan pengesahan lanjut. XE tergolong dalam varian Omicron sehingga perbezaan ketara dalam penularan dan ciri penyakit, termasuk keterukan, mungkin dilaporkan,” kata agensi itu dalam kemas kini mingguan.

• Kembalinya Daniel Craig ke Broadway dalam versi baharu “Macbeth” telah dihentikan buat sementara waktu selepas pelakon itu dijangkiti COVID-19, AP melaporkan. Persembahan malam dan malam Rabu dibatalkan apabila pelakon James Bond itu disahkan positif. Dalam tweet lewat malam Sabtu, rancangan itu berkata semua persembahan dibatalkan hingga Khamis “kerana pengesanan bilangan keputusan ujian COVID positif yang terhad dalam syarikat.” Craig membintangi kebangkitan semula tragedi Williams Shakespeare, dengan Ruth Negga membuat penampilan sulungnya di Broadway sebagai Lady Macbeth.

• Seorang lelaki Jerman berusia 60 tahun dari bandar timur Magdeburg didakwa telah memberi vaksin COVID-19 berpuluh-puluh kali di Jerman untuk menjual kad vaksin palsu dengan nombor kelompok vaksin sebenar kepada orang yang tidak mahu mendapatkan vaksin sendiri, AP melaporkan secara berasingan. Lelaki itu dikatakan telah melakukan sehingga 90 tembakan di pusat vaksin selama berbulan-bulan sehingga polis menangkapnya bulan ini. Tidak jelas berapa banyak dos telah menjejaskan kesihatannya.

•Diplomat Barat telah menyatakan kebimbangan tentang memisahkan kanak-kanak daripada ibu bapa mereka sebagai sebahagian daripada Sekatan Covid-19 di Shanghai ketika kerajaan cuba membendung penularan virus itu, lapor South China Morning Post. Bandar ini telah memisahkan kanak-kanak yang positif COVID daripada ibu bapa mereka, memetik keperluan pencegahan wabak, dan diplomat dari lebih 30 negara telah menulis surat kepada kementerian luar China menggesa mereka untuk berhenti.

Inilah yang dikatakan nombor

Jumlah kes global yang disahkan COVID-19 melebihi 491.8 juta pada hari Isnin, manakala jumlah kematian meningkat melebihi 6.15 juta, mengikut data yang diagregatkan oleh Universiti Johns Hopkins.

AS mendahului dunia dengan 80.2 juta kes dan 982,629 kematian.

The Penjejak Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menunjukkan bahawa 217.8 juta orang yang tinggal di AS telah diberi vaksin sepenuhnya, bersamaan dengan 65.6% daripada populasi. Tetapi hanya 97.9 juta yang dirangsang, bersamaan dengan 45% daripada populasi yang diberi vaksin.

We would love to thank the writer of this short article for this remarkable material

UK menambah sembilan lagi simptom COVID ke senarai rasmi kerana bergelut dengan beban rekod kes


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/