UK Mengenai Makluman Polio: Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penyakit Ini

Polio boleh dibasmi dan terdapat vaksin yang berkesan terhadapnya. (Perwakilan)

Birmingham, UK:

Sama seperti kita menyangka bahawa cacar monyet akan menjadi ketakutan virus baharu untuk tahun 2022, Agensi Keselamatan Kesihatan UK (UKHSA) mengisytiharkan insiden kebangsaan pengesanan poliovirus berulang dalam kumbahan di utara dan timur London. Bacaan positif berulang untuk polio menunjukkan bahawa terdapat jangkitan berterusan dan kemungkinan penularan di kawasan tersebut. Ini tidak dijangka kerana UK telah diisytiharkan bebas polio sejak 2003. Inilah yang anda perlu tahu.

Poliomielitis (polio) ialah penyakit dahsyat yang mengikut sejarah telah menyebabkan lumpuh dan kematian di seluruh dunia. Ia disebabkan oleh virus polio, virus RNA kecil yang boleh merosakkan sel dalam sistem saraf.

Ia tidak terdapat pada haiwan, jadi, seperti cacar, ia boleh dihapuskan. Dan terima kasih kepada kempen vaksinasi yang berkesankami semakin hampir dengan matlamat ini setiap tahun.

Disana ada tiga jenis poliovirus, dan jangkitan atau imunisasi oleh satu jenis tidak melindungi daripada yang lain. Virus polio jenis 1 telah terus menyebabkan wabak, tetapi penghantaran oleh jenis 2 dan 3 telah berjaya diganggu oleh vaksinasi.

Poliovirus disebarkan melalui titisan pernafasan, tetapi ia juga boleh dijangkiti daripada makanan atau air yang telah bersentuhan dengan najis seseorang yang mempunyai virus itu.

Ia boleh bertahan pada suhu biasa selama beberapa hari. Wabak terakhir yang tinggal telah dikaitkan dengan kawasan dengan sanitasi yang buruk yang sukar dicapai dengan vaksin. Afghanistan dan Pakistan adalah satu-satunya dua negara di mana polio liar masih endemik, dan menjadi sasaran program pembasmian untuk menghentikan penyebaran virus ke negara lain.

Peranan penting vaksin

Vaksin sangat penting dalam menghapuskan polio. Pada tahun 2021, terdapat kurang daripada 700 kes yang dilaporkan seluruh dunia.

Di UK, vaksin polio yang disuntik digunakan. Ia mengandungi virus tidak aktif (IPV) dan selamat serta berkesan dalam melindungi orang yang diimunisasi daripada lumpuh, tetapi ia kurang berkesan untuk mendorong imuniti tempatan dalam usus, jadi orang yang divaksin masih boleh dijangkiti dan menumpahkan virus berjangkit, walaupun mereka mungkin tidak menunjukkan gejala sendiri.

IPV menawarkan perlindungan yang sangat baik untuk individu, tetapi tidak mencukupi untuk mengawal wabak dalam keadaan sanitasi yang buruk. Vaksin polio oral (OPV), yang mengandungi virus hidup tetapi lemah, adalah sesuai untuk tujuan ini. OPV ditadbir melalui titisan dan tidak memerlukan kakitangan terlatih atau peralatan steril untuk mentadbir, supaya ia boleh menjangkau lebih banyak komuniti.

Vaksin ini boleh mendorong imuniti usus yang kuat dan ia boleh menghalang penumpahan virus polio liar. Kerana ia mengandungi virus hidup, ia boleh merebak kepada kenalan rapat orang yang diimunisasi dan melindungi mereka juga. Ia juga lebih murah daripada IPV.

Kelemahan penggunaan OPV ialah virus yang lemah boleh bermutasi, dan dalam kes yang jarang berlaku, ia boleh kembali kepada varian yang menyebabkan lumpuh.

OPV dibersihkan oleh sistem imun kita dalam beberapa hari, tetapi ini mungkin tidak berlaku pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah yang mungkin membawa virus lebih lama, meningkatkan kemungkinan mutasi. Di negara yang kurang imunisasi, ini boleh membawa kepada virus polio terbitan vaksin (VDPV) yang beredar. Sememangnya, virus yang dikesan dalam kumbahan London adalah daripada varieti yang diperoleh daripada vaksin, jenis VDPV 2. Masih tiada virus polio liar di UK.

Polio yang berasal dari vaksin boleh menyebabkan jangkitan tanpa gejala pada orang yang diberi vaksin IPV, dan ia ditumpahkan dalam najis kerana tiada perlindungan usus tempatan dengan IPV. Oleh itu ia boleh dikesan dalam air kumbahan.

Kaedah pengesanan adalah sensitif, tetapi satu bacaan positif tidak akan menimbulkan penggera. Jenis 1 VDPV ialah baru-baru ini dikesan dalam kumbahan di Kolkata. Ia dianggap daripada kes yang diimport daripada orang yang divaksin dengan sistem imun yang lemah yang tidak dapat menghapuskan ketegangan vaksin daripada badan mereka.

Disana ada tiada laporan lumpuh berkaitan polio di UK.

Untuk mencegah penyakit, kita mesti memastikan bahawa ahli keluarga mendapat maklumat terkini tentang vaksinasi mereka, terutamanya kanak-kanak yang mungkin telah melangkau kursus vaksinasi akibat pandemik COVID. IPV adalah selamat, bebas dan berkesan untuk mencegah penyakit polio. Tidak seperti vaksin untuk cacar monyet yang kekurangan bekalan dan tersedia untuk kumpulan berisiko tinggi, IPV tersedia untuk semua orang di UK melalui GP mereka.Perbualan

(Pengarang: Zania StamatakiPensyarah Kanan Imunologi Viral, Universiti Birmingham)

(Kenyataan Pendedahan: Dr Zania Stamataki menerima pembiayaan daripada Yayasan Penyelidikan Perubatan, Innovate UK dan BCHRF dan dia berkongsi pelajar PhD dengan AstraZeneca mengenai pelajar iCASE MRC UKRI.)

Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan di bawah lesen Creative Commons. Membaca artikel asal.

(Kecuali tajuk utama, cerita ini belum disunting oleh kakitangan NDTV dan diterbitkan daripada suapan bersindiket.)

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

UK Mengenai Makluman Polio: Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penyakit Ini


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/