Usaha anti-stigma ‘Woke’ hanya memburukkan kesihatan mental

Sudah tiba masanya untuk menamatkan semua bentuk stigma dan diskriminasi terhadap orang yang mempunyai masalah kesihatan mental,” editorial jurnal perubatan British yang berprestij The Lancet awal bulan ini, dalam isu khas mengenai topik itu.

Sebenarnya, usaha untuk mengelakkan stigma dan diskriminasi terhadap orang yang sakit mental telah dijalankan dalam sistem keadilan jenayah selama beberapa dekad. Pertimbangkan kes berikut: Pada 2021, pegawai polis New York menahan Franklin Mesa berusia 19 tahun yang menghidap skizofrenia, selepas dia menumbuk muka seseorang, dua kali. Mesa bebas. Juga pada 2021, Martial Simon, seorang gelandangan yang sakit mental, dibebaskan selepas menjalani penggal empat tahun kerana rompakan bersenjata. Kemudian pada bulan Mac tahun ini, seorang hakim di negeri Washington membebaskan John Cody Hart dari penjara tempatan walaupun rayuan pendakwa raya tempatan, yang berkata“Komuniti tidak memerlukan seseorang yang menghidap penyakit mental yang tidak dirawat kerana melakukan kesalahan ganas yang serius tanpa provokasi.”

Simon, seorang pendatang dari Haiti, melihat kehidupannya terungkai tiga dekad lalu berikutan serangan penyakit mental pada usia 30-an.

Tetapi dalam setiap kes di atas, apa yang berlaku seterusnya mencabar The Lancet pertikaian bahawa stigma dan diskriminasi adalah “lebih buruk daripada keadaan itu sendiri.” Pada Julai lalu, Mesa didakwa menikam hingga mati Nathaniel Rivers, 35, di hadapan isterinya. Pada bulan Januari, Simon menolak Michelle Go, 40, ke landasan kereta api bawah tanah, membunuhnya serta-merta. Dan awal bulan ini, Hart menembak dua pemilik penginapan pada jarak dekat selepas mereka berhadapan dengannya mencuri daripada tetamu lain.

Pembunuhan oleh orang sakit mental ini melemahkan pertikaian utama The Lancet bahawa stigma dan diskriminasi terhadap pesakit mental adalah “lebih teruk daripada keadaan itu sendiri.” Tidak ramai yang berpendapat bahawa keadaan itu lebih buruk daripada pembunuhan.

Menurut The Lancet, stigma dan diskriminasi terhadap orang yang menderita penyakit mental selalunya lebih teruk daripada penyakit itu sendiri.
Menurut The Lancet, stigma dan diskriminasi terhadap orang yang menderita penyakit mental selalunya lebih teruk daripada penyakit itu sendiri.
Jurnal Perubatan Lancet

Tanpa persoalan, orang yang mempunyai penyakit mental patut kita empati. Penyakit mental yang teruk adalah melumpuhkan, menghalang orang ramai daripada terlibat dalam kerja biasa atau kehidupan keluarga. Tetapi, menurut yang Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, pesakit mental juga mempunyai “kebarangkalian yang meningkat dengan ketara untuk mempunyai sejarah keganasan.” Mereka yang menggunakan dadah adalah yang paling berbahaya. Hart, sebagai contoh, adalah seorang veteran Tentera sementara didiagnosis dengan skizofrenia dan gangguan penggunaan ganja selepas menekan ibu jarinya dengan kuat ke mata seorang lelaki sehingga dia mungkin membutakannya seumur hidup.

manakala Laporan Lancet mungkin menggalakkan belas kasihan, penyelidikan mengenai subjek ini adalah jelas. “Kita perlu cuba menghalang perkara yang tidak dijangka,” nota Jeffrey W. Swanson, seorang profesor psikiatri dan sains tingkah laku di Universiti Duke. Atau, sebagai JAMA penyelidik menulis, “semakan data ini menunjukkan bahawa hubungan antara penyakit mental dan keganasan jelas relevan … pautan ini tidak boleh diremehkan atau diabaikan.”

Nathaniel Rivers, 35, mati ditikam di hadapan isterinya pada Julai oleh Franklin Mesa, seorang skizofrenia berusia 19 tahun dengan sejarah keganasan.
Nathaniel Rivers, 35, mati ditikam di hadapan isterinya pada Julai oleh Franklin Mesa, seorang skizofrenia berusia 19 tahun dengan sejarah keganasan.
melalui ABC7

Namun itulah yang dilakukan The Lancet. kenapa? Kerana The Lancet, dalam satu perkataan, bangun. Dan The Lancet tidak bersendirian.

Sememangnya, penerbitan itu hanya mengikut jejak langkah kumpulan kiri radikal seperti ACLU, yang berdekad-dekad lalu memperjuangkan undang-undang untuk menyekat keupayaan ahli keluarga dan polis untuk meminta pesakit mental mendapatkan rawatan. Daripada mereformasi hospital psikiatri, Kiri menutupnya. Daripada membantu ahli keluarga mengakses rawatan perubatan yang sangat diperlukan, ACLU telah berjuang untuk membiarkan orang psikotik menjadi gelandangan di jalanan di mana mereka membahayakan diri mereka sendiri dan orang lain.

John Cody Hart sudah pun menjadi penjenayah veteran apabila dia membunuh sepasang pemilik rumah penginapan Idaho pada awal Oktober. Hart juga sepatutnya berada dalam kemudahan mental tetapi telah dibebaskan oleh hakim di bawah "pelepasan diselia."
John Cody Hart sudah pun menjadi penjenayah veteran apabila dia membunuh sepasang pemilik rumah penginapan Idaho pada awal Oktober. Hart juga sepatutnya berada dalam kemudahan mental tetapi telah dibebaskan oleh hakim di bawah “pembebasan diawasi.”

“Saya masih ingat memohon salah satu hospital, ‘Biar dia tinggal,’” Kakak Simon memberitahu The Post awal tahun ini“kerana sebaik sahaja dia keluar, dia tidak mahu mengambil ubat, dan ubat itulah yang membuatkan dia terus bertahan.”

Hari ini, pakar psikiatri yang mendapat stigma. “Saya mengalami stigma setiap hari sebagai pakar psikiatri,” berkata satu pada 2016. “Tiada pergerakan anti-kardiologi yang cuba menghapuskan kardiologi. Dan tidak ada pergerakan anti-onkologi yang cuba mengharamkan rawatan kanser. Tetapi terdapat gerakan anti-psikiatri yang sangat ganas yang mendakwa tidak ada penyakit mental dan mahu menghapuskan psikiatri.”

Institusi progresif seperti The Lancet dan ACLU menyukarkan keluarga yang prihatin mendapatkan penjagaan orang tersayang dengan penyakit mental di kemudahan perubatan seperti Hospital Bellevue di Manhattan.
Institusi progresif seperti The Lancet dan ACLU menyukarkan keluarga yang prihatin mendapatkan penjagaan orang tersayang dengan penyakit mental di kemudahan perubatan seperti Hospital Bellevue di Manhattan.
Imej Pendidikan/Kumpulan Imej Universal melalui Getty Images

Namun, ia tidak seperti gerakan anti-psikiatri yang membebaskan “orang yang mempunyai pengalaman hidup tentang keadaan kesihatan mental,” dalam bahasa The Lancet yang betul dari segi politik. Ia hanya memindahkan mereka ke penjara dan penjara. Pertimbangkan akibat untuk Mesa, Simon, dan Hart. Semua mungkin akan berakhir di penjara atau hospital untuk penjenayah gila – kemungkinan besar sepanjang hayat mereka.

Hari ini, orang yang mempunyai penyakit mental adalah sehingga 10 kali lebih berkemungkinan untuk dipenjarakan daripada dimasukkan ke hospital. Pada masa yang sama, lebih 120,000 orang sakit mental dianggarkan untuk tinggal di jalanan di AS. Pada 2012, kali terakhir anggaran dibuat, 35,000 berada di hospital negeri, manakala dianggarkan 356,000 pesakit mental yang serius berada di penjara dan penjara negeri pada bila-bila masa.

Staton kereta api bawah tanah tempat Simon menolak Go kepada kematiannya pada bulan Januari; adegan sedemikian hanya akan menjadi lebih kerap jika "terjaga" penyokong penyakit mental terus meremehkan tahap keterukan penyakit.
Staton kereta api bawah tanah tempat Simon menolak Go kepada kematiannya pada bulan Januari; adegan sebegitu hanya akan menjadi lebih kerap jika penyokong penyakit mental “terjaga” terus meremehkan tahap keterukan penyakit itu.
JCRice

Dengan laporan The Lancet, gerakan anti-psikiatri telah beralih daripada menafikan fakta penyakit mental kepada menafikan bahawa terdapat sesuatu yang tidak kena dengan keadaan itu. Akibatnya, usaha untuk meremehkan penyakit mental sebenarnya telah mengakibatkan kebalikannya: dehumanisasi, kedua-dua orang yang mengalami penyakit mental dan mangsa mereka.

Sebenarnya, masyarakat telah lama menstigma penyakit, seperti kusta, atas sebab pro-sosial, kesihatan awam dan keselamatan. Dan kesihatan mental mungkin menjadi sebab sedemikian. Walaupun ia tidak pernah sesuai untuk menstigma orang ramai dengan penyakit mental, kita harus stigma tidak dirawat penyakit mental, yang berbahaya dan memusnahkan orang yang menghidapnya, dan amalan perubatan terjaga untuk membenarkannya.

Perkara yang sama perlu diadakan dalam sistem keadilan jenayah. Hakim harus menstigma penyakit mental dan memerlukan pemulihan — atau sekurang-kurangnya rawatan — sebelum membenarkan orang yang ganas, sakit mental dan ketagih kembali ke dalam masyarakat. Terutama, tiada seorang pun hakim yang mengawasi kes Mesa, Simon atau Hart melakukan ini.

Lancet harus meminda isu khasnya. Kerana stigma dan diskriminasi boleh menjadi lebih teruk daripada penyakit, itu benar. Tetapi mereka tidak pernah lebih buruk daripada pembunuhan.

We want to thank the author of this post for this amazing web content

Usaha anti-stigma ‘Woke’ hanya memburukkan kesihatan mental


You can find our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/