Utah melaporkan 699 kes baharu COVID-19, 16 kematian tambahan pada minggu lalu

Christine Spencer mengisi picagari dengan vaksin Moderna COVID-19 di Salt Lake City pada 29 Dis 2021. Pegawai kesihatan Utah pada Khamis melaporkan 699 kes COVID-19 baharu dalam tujuh hari lalu, serta 16 kematian tambahan. (Scott G Winterton, Deseret News)

Anggaran masa membaca: 3-4 minit

SALT LAKE CITY – Pegawai kesihatan Utah pada Khamis melaporkan 699 baru COVID-19 kes dalam tujuh hari lalu, serta 16 kematian tambahan.

Data baharu itu datang sebagai sebahagian daripada kemas kini mingguan Jabatan Kesihatan Utah yang disiarkan pada hari Khamis papan pemuka coronavirus.

Ujian air sisa, yang mana negeri ini bergantung harap untuk mengukur keadaan COVID-19 semasa apabila lebih sedikit orang yang diuji, menunjukkan peningkatan dalam tahap virus pada 18.8% tapak ujian, menurut data. Itu meningkat daripada 9.4% pada Khamis sebelumnya, 31 Mac.

Tetapi kelaziman lawatan bilik kecemasan oleh mereka yang mempunyai coronavirus kekal rendah. Sepanjang tujuh hari lalu, 0.57% pesakit yang melawat ER mempunyai COVID-19 berbanding 0.65% minggu sebelumnya. Pada hari Khamis, 80 pesakit di seluruh hospital Utah dijangkiti COVID-19, 15 daripadanya berada di unit rawatan rapi.

Utah tidak lagi mengeluarkan data butiran kematian yang baru dilaporkan akibat coronavirus. Tidak jelas sama ada 16 kematian yang ditambah kepada jumlah pada Khamis berlaku baru-baru ini atau beberapa bulan lalu

Pekerja penjagaan kesihatan memberikan 3,624 dos vaksin sejak laporan minggu sebelumnya. Kini 2,257,295 orang di Utah telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin. Sementara itu, 66.6% warga Utah berumur 5 tahun ke atas telah diberi vaksin sepenuhnya, dan 34.1% telah menerima suntikan penggalak.

Walaupun kehadiran virus di Utah mungkin meningkat berdasarkan ujian air kumbahan, pakar perubatan mengatakan suntikan penggalak berkemungkinan memberikan perlindungan terhadap jenis semasa COVID-19. Subvarian BA.2 omicron mengatasi omicron sebagai varian utama di AS bulan lepas, menurut Perubatan Yale.

Kajian baharu yang diketuai oleh Rocky Mountain Center for Occupational and Environmental Health di University of Utah menunjukkan bahawa dos ketiga vaksin mRNA COVID-19 memberikan perlindungan paling kuat terhadap varian delta, tetapi juga menawarkan beberapa perlindungan tambahan terhadap omicron berbanding dengan asal dua dos sahaja.

The kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine pada hari Rabu mendapati bahawa “dos ketiga adalah 91% berkesan dalam melindungi daripada jangkitan dengan varian delta berbanding tahap perlindungan dua dos sebanyak 65%,” menurut siaran berita dari sekolah. Sementara itu, dos ketiga memberikan tahap perlindungan sebanyak 60% terhadap omicron. Dua dos memberikan hanya 46% perlindungan terhadap varian yang lebih mudah ditularkan, kata penyelidik.

Kajian itu menyatakan bahawa “vaksin mRNA terus memberikan perlindungan yang teguh terhadap hasil yang teruk walaupun kebolehtularan omicron.”

“Keputusan ini menunjukkan bahawa dalam kajian dunia sebenar pekerja ini, vaksin terus berkesan terhadap varian omikron virus, walaupun pada kadar keberkesanan yang berkurangan berbanding dengan varian delta sebelumnya,” kata Dr. Sarang K. Yoon , ketua kajian dan penolong profesor di Rocky Mountain Center untuk Kesihatan Pekerjaan dan Persekitaran, dalam keluaran itu.

Para penyelidik meneliti data mengenai jangkitan antara akhir Ogos dan Januari dalam pekerja penjagaan kesihatan, responden pertama dan lain-lain yang telah menerima dos ketiga daripada pengeluar tunggal atau gabungan vaksin Moderna dan Pfizer. Penyelidik di seluruh negara mengusahakan kajian itu.

Cerita Berkaitan

Seorang Utahn seumur hidup, Ashley Imlay meliputi politik negeri dan berita tergempar untuk KSL.com.

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We would like to thank the author of this post for this remarkable content

Utah melaporkan 699 kes baharu COVID-19, 16 kematian tambahan pada minggu lalu


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/