Vaksin Cacar Air Melindungi Lebih Daripada Cacar Air

Imej untuk artikel bertajuk The Chickenpox Vaccine Protects Against More than Chickenpox

Foto: SamaraHeisz5 (Shutterstock)

Jika anda mengikuti berita kebelakangan ini, anda mungkin pernah mendengar bahawa Justin Bieber baru-baru ini didiagnosis dengan a keadaan neurologi yang jarang dipanggil Sindrom Ramsey Hunt, yang telah menyebabkan lumpuh sebahagian mukanya. Sindrom Ramsey Hunt disebabkan oleh pengaktifan semula separa virus varicella-zoster, yang menyebabkan cacar air. Sindrom Ramsey Hunt, bersama-sama dengan keadaan yang berkaitan, kayap, adalah alasan yang baik mengapa sangat penting untuk anak anda mendapat vaksin cacar air.

Bagaimana mendapat cacar air boleh membawa kepada Sindrom Ramsey Hunt

Apabila seseorang mendapat cacar air, selepas gejala awal hilang, virus kekal dalam badan, melepak di ganglia saraf deria sebagai jangkitan terpendam. Bertahun-tahun kemudian, virus boleh diaktifkan semulabiasanya disebabkan oleh faktor yang melemahkan sistem imun seperti tekanan, penuaan, ubat-ubatan, atau beberapa keadaan perubatan.

Apabila virus varicella-zoster adalah diaktifkan semula, hasil yang paling biasa ialah kayap, yang merupakan ruam yang sangat menyakitkan—yang muncul sebagai jalur lepuh yang sama ada muncul di sebelah kanan atau kiri batang tubuh anda. Walaupun jarang, kayap boleh membawa kepada beberapa komplikasi yang agak serius, termasuk kehilangan penglihatan, sakit kronik, atau keradangan otak. Hasil yang lebih jarang berlaku ialah mengembangkan Sindrom Ramsey Hunt, di mana virus mengaktifkan semula pada saraf muka, menyebabkan kerosakan.

Mengapa memvaksinasi anak-anak anda terhadap cacar air adalah sangat penting

Vaksin cacar air telah diperkenalkan pada tahun 1995. Sejak itu, vaksin bilangan jangkitan cacar air tahunan telah menurun daripada empat juta setahun kepada kira-kira separuh a juta. CDC menganggarkan bahawa vaksin itu bertanggungjawab untuk mencegah 9,000 kemasukan ke hospital dan 100 kematian setiap tahun. Itu banyak untuk penyakit yang sering diketepikan sebagai ringan.

Faedah tambahan memberi vaksin kepada anak-anak anda terhadap cacar air ialah ia juga akan melindungi mereka daripada terkena kayap atau Sindrom Ramsey Hunt di kemudian hari.

Bilakah sepatutnya kanak-kanak mendapat vaksin cacar air?

Apabila ia datang untuk mendapatkan vaksin, kanak-kanak diberi dos pertama antara umur 12 hingga 15 bulan, dan dos kedua antara umur 4 hingga 6. Jika anak anda tidak mendapat vaksin semasa mereka masih kecil, mendapatkannya di kemudian hari juga merupakan satu pilihan. The Jadual tangkapan CDC untuk vaksin varicella mengesyorkan tiga bulan antara dos jika anak anda berumur di bawah 13 tahun, dan empat bulan jika mereka berumur 13 tahun atau lebih.

Jika awak’sebagai orang dewasa yang tidak pernah mengalami cacar air, anda juga boleh dapatkan vaksin pada bila-bila masadengan dos kedua diberikan sekurang-kurangnya 28 hari selepas yang pertama.

Bagi orang dewasa, vaksin kayap juga menjadi pilihan

Jika anda pernah dijangkiti cacar air pada masa lalu, masih terdapat pilihan untuk mencegah sama ada kayap atau Sindrom Ramsey Hunt. Seperti yang diberitahu oleh Ashley Lipps, pakar penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Wexner The Ohio State University baru-baru ini Talian Kesihatan“Bagi mereka yang pernah menghidap cacar air pada masa lalu, vaksin kayap, bagi mereka yang layak, boleh mengurangkan risiko terkena kayap atau Sindrom Ramsay Hunt.”

CDC mengesyorkan itu orang dewasa yang berumur lebih dari 50 tahun menerima vaksin kayap. Mereka juga mengesyorkannya untuk orang yang berumur lebih dari 19 tahun yang telah melemahkan sistem imun. Bagi orang dewasa yang mempunyai sistem imun yang sihat, vaksin ini adalah lebih daripada 90% berkesan untuk mencegah kayap, dan menawarkan perlindungan yang kuat untuk sekurang-kurangnya tujuh tahun.

We would love to give thanks to the author of this post for this amazing web content

Vaksin Cacar Air Melindungi Lebih Daripada Cacar Air


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/