Vaksin COVID akan tersedia untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun tidak lama lagi. Pakar bimbang ramai ibu bapa tidak akan melihat keperluan itu.

Terry Golaner sedang menghitung hari sehingga dua anak bongsunya boleh divaksinasi terhadap coronavirus, meneruskan penggunaan topeng dan mempertimbangkan aktiviti sosial dengan teliti.

“Saya rasa seperti dua anak kecil saya berpotensi menjadi itik duduk,” kata ibu Pikesville itu. “Pada satu ketika kita semua mungkin mempunyai COVID, tetapi saya mahu mereka mendapat vaksin kerana saya tidak mahu mereka berakhir di hospital atau dengan COVID jangka panjang atau mati.”

Penantian itu mengecewakan, terutamanya dengan kebanyakan orang ramai beralih daripada wabak itu apabila kes merudum dan mandat meningkat.

Apa yang lebih buruk bagi pegawai kesihatan awam yang memandang rendah kemungkinan gelombang baru jangkitan daripada subvarian omikron lain yang dipanggil BA.2 ialah kebimbangan ibu bapa lain tidak akan melihat keperluan untuk memberi anak-anak mereka vaksin apabila Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS membenarkannya untuk kanak-kanak di bawah umur. umur 5, sejurus April.

Peratusan rakyat Amerika yang telah divaksin sepenuhnya telah terbantut pada kira-kira dua pertiga. Kurang separuh daripada mereka yang layak telah mendapat dos penggalak. Pengawal selia persekutuan membenarkan penggalak kedua minggu lalu untuk orang yang lebih tua dan lemah imun, tetapi tidak jelas berapa ramai orang yang akan mahukannya.

Kanak-kanak kekal paling kurang dilindungi dengan kira-kira 35% ibu bapa mereka yang berumur 5 hingga 11 tahun memilih untuk memberi vaksin kepada anak-anak mereka sejak mereka layak pada bulan November.

Vaksin COVID akan tersedia untuk kanak kanak di bawah umur 5

Tinjauan Yayasan Keluarga Kaiser mendapati keraguan yang lebih besar dalam kalangan ibu bapa yang mempunyai anak yang lebih muda. Hanya 1 daripada 5 ibu bapa berkata mereka akan mengikut rancangan Golaner untuk segera memberi vaksin kepada anak-anak mereka yang berumur 6 bulan hingga 5 tahun, tinjauan itu mendapati. Kira-kira satu perempat berkata mereka akan tunggu dan lihat, 15% berkata mereka akan melakukannya hanya jika perlu dan 35% berkata mereka tidak akan memberi vaksin.

“Kami perlu melakukan yang lebih baik, tetapi saya tidak pasti kami tahu bagaimana untuk melakukannya lagi,” kata Dr. William Moss, pengarah eksekutif Pusat Akses Vaksin Antarabangsa Johns Hopkins baru-baru ini. “Pada tahap wabak ini, sukar untuk meyakinkan orang ramai. Kami membayar harga yang tinggi untuk itu.”

Beliau dan rakan sekerja berkata kadar vaksinasi yang rendah di kalangan mereka yang berumur 5 hingga 11 tahun adalah petanda yang tidak menyenangkan tentang perlindungan untuk yang lebih muda.

Kanak-kanak sebahagian besarnya telah mengharungi virus itu, dengan kira-kira 12 juta kes dilaporkan dan kurang daripada 1,000 kematian. Tetapi 5 juta daripada kes belia telah direkodkan setakat ini pada 2022 sahaja, meningkatkan jumlah kemasukan ke hospital. Kesan jangka panjang masih tidak diketahui.

Beberapa kaedah baharu — dan lama — sedang digunakan untuk memujuk ibu bapa supaya mendapatkan vaksinasi anak dan diri mereka sendiri.

Di Maryland, dengan kadar vaksinasi yang lebih tinggi daripada purata, Gabenor Larry Hogan secara konsisten mendorong kedua-dua vaksinasi dan penggalak dengan loteri dan cara lain, dan negeri itu terus menawarkan ujian dan vaksinasi di tapak termasuk hospital.

Permintaan telah berkurangan, tetapi Jabatan Kesihatan Maryland mengekalkan tapak ujian dan vaksinasi dalam status “hangat”, atau bersedia untuk meningkatkan semula jika perlu.

“Jika kita perlu menggunakan tapak ini, kita boleh kakitangan mereka, menyimpannya dengan bekalan inventori dan mereka beroperasi dengan cepat,” kata Andy Owen, jurucakap jabatan, sambil menambah negeri terus memantau kes, termasuk ujian BA.2.

Pembiayaan persekutuan untuk usaha sedemikian dijangka sekurang-kurangnya hingga Jun.

“Kami secara aktif merancang untuk ketersediaan vaksin COVID kepada warga Maryland di bawah umur 5 tahun berdasarkan panduan dan maklumat persekutuan terkini,” kata Owen.

Rupali J. Limaye, pengarah sains tingkah laku dan pelaksanaan di Pusat Akses Vaksin Antarabangsa Johns Hopkins, telah membantu membangunkan kursus tentang cara bercakap dengan orang ramai tentang pemberian vaksin kepada anak-anak mereka.

“Setakat ini mesejnya ialah COVID pada kanak-kanak adalah ringan,” katanya. “Tetapi kami melihat peningkatan dalam kemasukan ke hospital untuk kanak-kanak dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Dan kami telah melihat ramai kanak-kanak dalam lingkungan umur ini mempunyai kesan jangka panjang juga.”

Limaye berpendapat nasihat yang beralih, dan kini menggugurkan mandat, telah menghantar mesej bercampur-campur tentang keperluan untuk vaksin dan mungkin taktik perlu diubah.

“Perkara terbaik mungkin beralih daripada mesej yang datang dari sistem penjagaan kesihatan,” katanya. “Jadikan ia lebih peer-to-peer, dengan lebih banyak komunikasi interpersonal, berasaskan empati. … Sasarkan bahagian tengah boleh alih.”

Kelewatan dalam kebenaran vaksin untuk anak bongsu boleh mengurangkan lagi pengambilan, katanya.

FDA menangguhkan pertimbangan terhadap vaksinasi Pfizer-BioNTech dos rendah, dua pukulan pada bulan Februari kerana ia tidak berkesan seperti yang dijangkakan pada kanak-kanak kecil. Pembuat ubat sedang menguji tiga dos.

Begitu juga, dua dos Moderna tidak mencapai kadar berkesan 50% yang ditetapkan oleh CDC sebagai ambang. Tetapi pakar percaya itu adalah kerana ia telah diuji semasa lonjakan omicron, yang lebih baik dalam mengelak perlindungan.

Tetapi kedua-dua vaksin dijangka menawarkan perlindungan yang ketara daripada penyakit yang teruk untuk kanak-kanak kecil.

Keberkesanan pasti menjadi kebimbangan di kalangan vaksin yang teragak-agak, kata Pendeta Derrick DeWitt, paderi kanan Gereja Baptis First Mount Calvary.

DeWitt telah didaftarkan sebagai utusan, berkhidmat sebagai duta vaksin untuk negeri Maryland, menggalakkan semua orang, terutamanya orang Afrika Amerika, untuk mendapatkan suntikan mereka.

Dia berkata dia telah mendengar setiap alasan daripada kebimbangan tentang betapa cepatnya vaksin COVID dibangunkan, walaupun teknologi mRNA telah wujud lebih daripada sedekad, kepada teori konspirasi mengenai cip yang diimplan.

“Saya tidak mendengar cara, tidak bagaimana saya akan melakukan ini, dan anak-anak saya tidak akan melakukan ini,” kata DeWitt, yang mewajibkan vaksinasi untuk kakitangan di Maryland Baptist Aged Home, di mana dia juga berkhidmat sebagai presiden lembaga pengarah, apabila hanya 11 daripada 60 pekerja pada mulanya memilih untuk vaksinasi.

Remaja kelihatan sangat menerima teori konspirasi yang mereka temui dalam talian, kata DeWitt, yang percaya sekolah mungkin perlu mewajibkan vaksinasi. Itu boleh meningkatkan pengambilan sehingga 80%, dengan selebihnya yakin apabila tiada perkara buruk berlaku kepada rakan mereka.

Buat masa ini, DeWitt telah beralih kepada insentif, seperti mengedarkan makanan bersama suntikan dan ujian COVID.

“Kami memberikan permainan video dan kad hadiah bersama makanan,” katanya. “Ada yang menyebutnya gimik. Tetapi kami terpaksa membangunkan satu cara untuk mendapatkan orang ramai mendaftar.”

Yayasan Komuniti Baltimore baru-baru ini menerima pembiayaan $700,000 daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS untuk diserahkan kepada pemimpin seperti DeWitt, dengan penekanan kepada penduduk kulit hitam dan Hispanik di bandar dan daerah Baltimore berumur 18 hingga 34 tahun — dalam kebanyakan kes ibu bapa anak muda kanak-kanak.

Kumpulan boleh memohon di tapak web yayasan, dan yayasan itu juga bekerjasama dengan Michigan State University untuk menganalisis kaedah yang paling berkesan.

Jangkauan dan penyelidikan kedua-duanya akan menjadi penting untuk pandemik ini dan seterusnya, kata Kiara Mayhand, seorang felo kesihatan awam di yayasan yang menerajui inisiatif itu.

Makluman Berita Terkini

Makluman Berita Terkini

Seperti yang berlaku

Dimaklumkan tentang berita tergempar semasa ia berlaku dan diberitahu tentang kandungan lain yang jangan ketinggalan dengan makluman berita percuma kami.

“Mendapat vaksin adalah apa yang kami tahu berkesan dan merupakan pilihan terbaik kami untuk melindungi diri kami dan keluarga kami,” kata Mayhand. “Kami tidak pasti tentang fasa pandemik seterusnya yang akan berlaku.”

Pakar kesihatan awam tahu menjangkau kanak-kanak dan ibu bapa mereka tetap menjadi beban berat, dengan jabatan kesihatan Baltimore melaporkan hanya kira-kira satu perempat daripada kanak-kanak berumur 5 hingga 19 tahun telah diberi vaksin sepenuhnya, berbanding 75% daripada mereka yang berumur lebih dari 60 tahun.

Kira-kira 44% penduduk kulit hitam diberi vaksin berbanding kira-kira 60% penduduk kulit putih dan 67% penduduk Hispanik.

Golaner, ibu Pikesville, berkata dia memahami bahawa orang mungkin menghadapi masalah mendapatkan jawapan yang baik tentang vaksin untuk diri mereka sendiri dan anak-anak mereka jika mereka tidak mempunyai orang yang dipercayai untuk bertanya seperti dia. Abangnya mempunyai ijazah kedoktoran dalam bidang biokimia, ibunya seorang jururawat dan dia juga bekerja dalam penjagaan kesihatan.

Tetapi dia percaya bahawa pendidikan boleh berfungsi dan diperlukan untuk meningkatkan kadar vaksin yang turut melindungi anak-anaknya, berumur 11, 4 dan 20 bulan sehingga mereka mendapat suntikan.

Walaupun begitu, dia tidak menjangka ia akan menamatkan usahanya.

“COVID tidak akan hilang,” kata Golaner. “Ia akan menjadi sebahagian daripada hidup kita. Kami mendapat suntikan selesema setiap tahun dan kami akan mendapat suntikan COVID jika perlu. Saya mahu mereka dilindungi daripada perkara yang sangat buruk.”

We would like to thank the writer of this write-up for this remarkable content

Vaksin COVID akan tersedia untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun tidak lama lagi. Pakar bimbang ramai ibu bapa tidak akan melihat keperluan itu.


Find here our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/