Vaksin Covid memberi perlindungan tambahan kepada yang dijangkiti sebelum ini, kajian menunjukkan

Vaksin Covid-19 memberikan perlindungan tambahan yang signifikan untuk orang yang telah dijangkiti, menurut dua kajian baharu.

Jas telah terbukti sangat berkesan dalam melindungi mereka yang tidak pernah menghidap Covid, tetapi keberkesanannya dalam mencegah gejala dan kesan yang teruk pada orang yang telah dijangkiti sebelum ini, sehingga baru-baru ini, kurang jelas.

Kini dua kajian berasingan, yang diterbitkan dalam jurnal Lancet Infectious Diseases, mengesahkan bahawa vaksin Covid-19 memberikan perlindungan tambahan untuk orang yang telah dijangkiti Sars-CoV-2 – terutamanya terhadap penyakit yang teruk.

Dalam kajian pertama, yang dijalankan di Brazil, penyelidik mendapati bahawa empat vaksin – CoronaVac, Oxford/AstraZeneca, Janssen dan Pfizer/BioNTech – memberikan perlindungan tambahan terhadap jangkitan semula gejala dan akibat yang teruk seperti kemasukan ke hospital dan kematian pada orang yang pernah dijangkiti coronavirus.

Kajian kedua, dari Sweden, mendapati bahawa vaksinasi terhadap Covid-19 memberikan perlindungan tambahan kepada mereka yang pernah menghidap Covid sebelum ini, sekurang-kurangnya selama sembilan bulan.

Bersama-sama, kajian menyediakan data penting tentang keberkesanan vaksin pada orang yang mempunyai jangkitan terdahulu dan garis bawah faedah mendapat vaksin tidak kira sama ada seseorang telah menghidap Covid. Pakar berkata penemuan itu juga boleh membantu memaklumkan strategi vaksin global.

“Vaksin Covid-19 telah terbukti sangat berkesan untuk mencegah jangkitan simptomatik dan kemasukan ke hospital di kalangan mereka yang tidak mempunyai jangkitan sebelumnya tetapi keberkesanan bagi mereka yang mempunyai jangkitan terdahulu kurang jelas,” kata pengarang kajian pertama, Julio Croda, dari Universidade Federal de Mato Grosso do Sul dan Fundação.