Vaksin COVID pada kanak-kanak kurang berkesan terhadap Omicron vs Delta, tetapi mengelakkan penyakit teruk daripada kedua-duanya: belajar

BARUAnda kini boleh mendengar artikel Fox News!

Pfizer/BioNTech COVID-19 vaksin memberikan kurang perlindungan terhadap varian omikron berbanding terikan delta dalam kanak-kanak tetapi telah melindungi daripada penyakit yang teruk daripada kedua-dua varian, menurut a kajian yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine pada hari Rabu.

Laporan itu menyatakan bahawa vaksinasi kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun mengurangkan kemasukan ke hospital dengan COVID-19 lebih daripada dua pertiga semasa lonjakan omicron dan dilindungi daripada penyakit yang teruk.

Penyelidik mendapati bahawa vaksinasi juga mengurangkan kemasukan ke hospital berkaitan COVID-19 pada remaja berumur 12-18 dan dilindungi dengan kuat daripada penyakit yang teruk, menurut kajian yang diketuai bersama oleh Dr. Adrienne Randolph, MD, M.Sc, di Boston Children’s Hospital bersama-sama. dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

PANDEMIK COVID MEMBANTU KOMUNITI SOKONGAN PERUBATAN UTAMA

“Sebab kanak-kanak mendapat vaksin COVID-19 adalah untuk mengelakkan komplikasi teruk jangkitan SARS-CoV-2, termasuk kemasukan ke hospital,” kata Randolph dalam kenyataan akhbar.

kanak-kanak dan dewasa memegang hati merah dengan stetoskop, kesihatan jantung, konsep insurans kesihatan
(Kredit: iStock)

“Bukti ini menunjukkan bahawa vaksinasi mengurangkan risiko ini dengan ketara pada kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun. Dan sementara vaksinasi memberikan perlindungan yang lebih rendah kepada remaja terhadap kemasukan ke hospital dengan omicron berbanding delta, ia menghalang penyakit kritikal daripada kedua-dua varian.”

OMICRON BA.2 SUB-VARIAN KINI TERLALU DI GLOBAL

Kajian itu melihat data yang diperoleh daripada 1185 pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan Covid-19 berumur antara 5 hingga 18 tahun dan 1627 pesakit kawalan umur yang sama tidak didiagnosis dengan Covid-19 dalam 31 pediatrik. hospital di 23 negeri dari Julai 2021 hingga Februari 2022.

Para penyelidik mendapati bahawa secara keseluruhan, 88 peratus pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan COVID-19 tidak divaksinasi dan 25 peratus memerlukan langkah-langkah menyokong kehidupan.

Mereka menyelidiki lebih lanjut untuk mendapati bahawa 92 peratus daripada kanak-kanak berumur 5-11 yang dimasukkan ke hospital dengan COVID-19 tidak diberi vaksin. Enam belas peratus daripada mereka dianggap sakit kritikal, dan memerlukan campur tangan sokongan hayat seperti intubasi. Daripada kumpulan ini, 90 peratus tidak divaksinasi, menurut keluaran kajian.

OMICRON SUBVARIANT BA.2: PEGAWAI KESIHATAN MEMANGGILNYA ‘VARIANT OF CONCERN’

Dalam kumpulan remaja berumur 12-18 yang dimasukkan ke hospital dengan jangkitan COVID-19, 87 peratus tidak diberi vaksin. Kajian itu berkata dua puluh tujuh peratus sakit kritikal dan daripada jumlah itu, 93 peratus tidak divaksinasi. Dua kanak-kanak meninggal dunia, kata pembebasan itu.

Seorang penyelidik mendesak pembukaan semula sekolah untuk mengurangkan akibat kesihatan mental yang semakin teruk dalam kalangan kanak-kanak yang terjejas.

Seorang penyelidik mendesak pembukaan semula sekolah untuk mengurangkan akibat kesihatan mental yang semakin teruk dalam kalangan kanak-kanak yang terjejas.
(iStock)

Menurut kajian itu, dua dos vaksin Pfizer-BioNTech adalah 68 peratus berkesan dalam mencegah kemasukan ke hospital semasa omicron dalam kalangan kumpulan kanak-kanak berumur 5-11 tahun. Para penyelidik berkata dalam siaran itu bahawa kerana kumpulan umur ini baru-baru ini layak untuk vaksin, mereka tidak dapat mengira bilangan penyakit kritikal secara berasingan secara cekap.

Penulis kajian juga menyatakan bahawa dalam kumpulan berumur 12-18 tahun, vaksinasi adalah 92 peratus berkesan terhadap kemasukan ke hospital dengan varian delta manakala ia menurun kepada 40 peratus berkesan terhadap varian omicron.

Walaupun penurunan itu, pengarang kajian berkata vaksinasi adalah 96 peratus berkesan dalam mencegah kes penyakit yang teruk semasa tempoh delta dan 79 peratus semasa gelombang omicron.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

Walaupun vaksin kini tersedia untuk kanak-kanak dan remaja, para penyelidik berkata ibu bapa masih ragu-ragu terhadap vaksin dan sehingga 16 Mac, hanya 57 peratus kanak-kanak 12 hingga 17 dan 27 peratus daripada 5 hingga 11 tahun telah menerima dua dos vaksin. , menurut laporan yang memetik data CDC yang dikumpulkan oleh American Academy of Pediatrics.

Seorang pekerja kesihatan Israel memberikan dos vaksin Pfizer/BioNTech Covid-19 kepada pelajar di Sekolah al-Manahel di perkampungan Druze di Majdal Shams di Dataran Tinggi Golan yang dilampirkan Israel, pada 12 Disember 2021.

Seorang pekerja kesihatan Israel memberikan dos vaksin Pfizer/BioNTech Covid-19 kepada pelajar di Sekolah al-Manahel di perkampungan Druze di Majdal Shams di Dataran Tinggi Golan yang dilampirkan Israel, pada 12 Disember 2021.
(JALAA MAREY / AFP melalui Getty Images)

“Kami berharap penemuan kami akan membantu ibu bapa membuat keputusan untuk memberi vaksin kepada anak-anak dan remaja mereka terhadap COVID-19,” kata Randolph dalam kenyataan itu. “Faedahnya jelas melebihi risiko, kerana jangkitan teruk pada zaman kanak-kanak boleh membawa akibat jangka panjang.”

We would love to thank the writer of this write-up for this remarkable material

Vaksin COVID pada kanak-kanak kurang berkesan terhadap Omicron vs Delta, tetapi mengelakkan penyakit teruk daripada kedua-duanya: belajar


Discover our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/