Vaksin Covid Perlahan Dilancarkan untuk Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun

Pekerja kesihatan di seluruh Amerika Syarikat mula memberi vaksin Covid-19 kepada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun pada hari Selasa, satu lagi peristiwa penting dalam wabak coronavirus yang berlaku 18 bulan lama selepas orang dewasa mula-mula mula menerima suntikan terhadap virus itu.

Tetapi maklum balas daripada ibu bapa ketara diredam, dengan sedikit petunjuk tentang keseronokan dan barisan panjang yang menyambut pelancaran vaksin lebih awal.

Tinjauan April menunjukkan bahawa kurang daripada satu perlima ibu bapa yang mempunyai kanak-kanak di bawah 5 tahun tidak sabar-sabar untuk mendapatkan akses kepada syot dengan segera. Penerima pakai awal dalam kumpulan umur ini nampaknya lebih terkeluar.

Pada jam 9 pagi, Hospital Kanak-kanak Dayton di Ohio menjadi salah satu tapak pertama untuk memvaksin kanak-kanak bongsu, dengan vaksin Pfizer-BioNTech tiga dos yang dimaksudkan untuk kumpulan umur ini. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit juga telah mengesahkan pilihan kedua untuk kanak-kanak kecilrejimen dua dos daripada Moderna.

Brian Wentzel, 38, membawa anak lelakinya yang berusia 2 tahun, Bodhi, pada jam 9:15 pagi. Budak lelaki itu mencengkam seekor anjing boneka dan dengan berani mengambil tembakan di kakinya. Ibunya seorang doktor di hospital.

“Adalah penting untuk memberi dia vaksin,” kata Encik Wentzel. “Ia amat berkesan untuk mencegah penyakit yang teruk.”

Pada sidang akhbar Rumah Putih pada petang Selasa, Presiden Biden menyebut vaksin yang diperluaskan sebagai “langkah ke hadapan yang monumental.”

“Amerika Syarikat,” sambungnya, “kini merupakan negara pertama di dunia yang menawarkan vaksin Covid-19 yang selamat dan berkesan untuk kanak-kanak seawal usia 6 bulan.”

Dia menggalakkan semua rakyat Amerika untuk mendapatkan vaksin dan berkata ibu bapa harus bercakap dengan doktor keluarga jika mereka mempunyai soalan. Selain pejabat doktor, hospital dan klinik, rangkaian farmasi CVS, Walgreens dan Walmart akan menawarkan vaksin kepada anak bongsu tidak lama lagi, kata Encik Biden.

Presiden juga berucap, walaupun secara serong, a kontroversi di Florida, di mana negeri enggan membuat prapesanan dos vaksin untuk kanak-kanak kecil. Gabenor Ron DeSantis, seorang Republikan dengan cita-cita presiden, berkata minggu lalu, “Kami secara afirmatif menentang vaksin Covid untuk kanak-kanak kecil.”

Pada hari Selasa, Encik Biden berkata bahawa “pegawai yang dipilih tidak seharusnya menghalang dan menyukarkan ibu bapa.”

Florida sejak itu membenarkan penyedia penjagaan kesihatan memesan suntikan, tetapi di banyak tempat – termasuk Florida dan New York – vaksin itu masih belum tersedia secara meluas. Beberapa pejabat pakar kanak-kanak melaporkan bahawa mereka belum menerima suntikan atau mereka merancang untuk menghantar vaksin kebanyakannya pada lawatan telaga yang dijadualkan secara tetap.

Namun celoteh daripada keluarga adalah terhad. Sebab-sebab teragak-agak vaksin ibu bapa adalah pelbagai. Dua tahun selepas wabak itu, banyak keluarga telah menyerah diri untuk hidup dengan virus itu, dan majoriti kanak-kanak Amerika telah pun dijangkiti, kebanyakannya mengalami gejala ringan.

Walaupun vaksin kekal sangat berkesan dalam melindungi daripada penyakit dan kematian yang teruk, ia menjadi kurang berkesan untuk mencegah jangkitan kerana virus telah bermutasi, membawa kepada kekecewaan dan beberapa sinisme daripada orang ramai terhadap suntikan. Sesetengah ibu bapa telah menemui maklumat salah yang meluas tentang risiko, manakala yang lain bimbang tentang kesan sampingan yang jarang berlaku, atau semata-mata tidak mahu anak mereka menjadi antara yang pertama mendapat vaksin yang baru boleh diakses.

Begitulah keadaannya walaupun ibu bapa dan anak kecil telah mengalami beberapa sekatan kesihatan awam dan pendidikan yang paling lama dijalankan kerana kekurangan akses kepada vaksin. Dan itu benar terutamanya di negeri dan bandar yang berfahaman liberal, yang mengambil pendekatan yang lebih berhati-hati terhadap virus itu.

Banyak pusat jagaan kanak-kanak dan prasekolah masih memerlukan tempoh topeng dan kuarantin untuk kanak-kanak yang bersentuhan rapat dengan virus itu, walaupun sekolah K-12 secara amnya telah menarik balik langkah berjaga-jaga tersebut. Ibu bapa keletihan selepas bertahun-tahun rutin terganggu dan melaporkan bahawa anak-anak mereka tidak pernah bersekolah atau bersosial dalam keadaan biasa.

Joseph G. Allen, pakar Universiti Harvard mengenai kualiti persekitaran dalaman, yang telah mengkaji coronavirus dan sekolah, berkata dia percaya sudah tiba masanya untuk kebanyakan sekatan ke atas kanak-kanak kecil ditarik balik. Walaupun pengambilan vaksin pediatrik terbaharu adalah terhad, dia berkata, kanak-kanak kecil adalah “risiko paling rendah dan mempunyai beban yang paling tinggi, kerana orang dewasa melakukan apa sahaja yang mereka mahu lakukan.”

Cara terbaik untuk pusat jagaan kanak-kanak dan sekolah melindungi pelajar dan kakitangan sepanjang tahun hadapan, apabila varian baharu mungkin muncul, adalah dengan melabur dalam peningkatan kualiti udara seperti peningkatan sistem HVAC dan penulen udara mudah alih dengan penapis HEPA, Profesor. Allen berkata.

Setakat ini, kempen vaksin pediatrik telah mengecewakan ramai pakar kesihatan awam. Kurang daripada 30 peratus kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun telah menerima dua suntikan, dan kadar vaksinasi mungkin menjadi lebih rendah di kalangan kanak-kanak yang lebih muda. Dengan keengganan ibu bapa yang tinggi, hanya California dan Washington, DC, telah mengumumkan hasrat untuk memerlukan vaksinasi Covid-19 untuk kehadiran ke sekolahmenurut Akademi Kebangsaan untuk Dasar Kesihatan Negeri.

Di pad percikan di West St. Paul, Minn., Jen Wilkerson, 28, seorang barista, berkata dia tidak bercadang untuk memberi vaksin kepada anaknya Jaxson, 4, walaupun dia telah diberi vaksin.

Dia berkata dia bimbang selepas dia mengalami ketulan di kakinya berikutan dua vaksin untuk penyakit lain, dan teringat bahawa Jaxson tidak jatuh sakit apabila dia dijangkiti Covid-19 tahun lepas.

“Dia seorang penjilat tingkap kecil,” katanya. “Dengan betapa kuatnya sistem imunnya, saya tidak merasakan keperluan untuk dia mendapatkan vaksin sekarang. Saya tunggu dia tua. Saya akan tunggu sehingga dia berumur 10 tahun atau lebih.”

Di Durant, Cik., Monique Moore, 39, seorang guru, berkata dia akan menunggu beberapa bulan untuk anaknya Rashun berumur 5 tahun sebelum memberinya vaksin.

“Saya tidak mahu dia berada dalam kumpulan pertama untuk melakukannya,” katanya, “tetapi saya juga tidak mahu melakukannya.”

Doktor dan pakar vaksin mengatakan bahawa ibu bapa kanak-kanak berumur 4 tahun tidak boleh menangguhkan vaksinasi.

Ibu bapa lain berkata bahawa vaksinasi akan membolehkan mereka akhirnya berpindah dari tempoh sukar dalam hidup mereka.

Di Brookline, Mass., Jenn Erickson, 40, berhenti kerja apabila anaknya Miro dilahirkan pada permulaan wabak itu. Dia mempunyai “sifar teragak-agak” untuk memberinya vaksin, katanya, kerana ia akan membolehkannya dengan yakin mendaftarkan anaknya dalam jagaan harian semasa dia kembali bekerja.

“Rasanya seperti banyak dunia telah bergerak tanpa kita,” kata Cik Erickson. “Anak-anak yang dilahirkan semasa wabak akhirnya mendapat perlindungan. Perlu ada sambutan besar-besaran untuk ibu bapa yang terpaksa menahan tekanan besar ini.”

Dan bagi sesetengah keluarga, vaksin baharu itu akan mengubah hidup.

Whitney Stohr, 35, dari Lynnwood, Wash., merancang untuk membawa anak lelakinya yang berusia 4 tahun, Malachi Stohr-Hendrickson, untuk mendapatkan vaksin pada hari Selasa di Hospital Kanak-kanak Seattle. Malachi mempunyai spina bifida, hidrosefalus dan kecacatan jantung kongenital yang meletakkannya berisiko tinggi untuk komplikasi daripada Covid-19. Selama lebih daripada dua tahun, keluarga itu telah terpencil.

Pukulan itu bermakna Maleakhi akan memulakan terapi pekerjaan dan fizikal dan prasekolah secara peribadi. Dan kerana dia memerlukan bantuan 24 jam, dia akan kembali menerima rawatan tangguh daripada ibu Cik Stohr.

“Ia hanya akan menjadi rasa lega yang besar,” kata Cik Stohr. “Ia hanya akan menghilangkan ketakutan yang mendalam bahawa virus itu akan membawanya sebelum kita mempunyai peluang untuk cuba menghentikannya dan cuba menghalangnya.”

Pelaporan disumbangkan oleh Kevin Williams, Christina Capecchi, Ellen B. Meacham, Catherine McGloin, Alanis Thames, Adam Bednar dan Hallie Golden.

We wish to say thanks to the author of this article for this outstanding material

Vaksin Covid Perlahan Dilancarkan untuk Kanak-Kanak Bawah 5 Tahun


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/