Vaksin kanak-kanak adalah ‘penukar permainan,’ kata pakar-inilah perkara lain yang perlu berlaku untuk menamatkan wabak Covid

Selama berbulan-bulan, negara telah menunggu pada titik perubahan pandemik – dan mungkin di sini, dalam bentuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang layak untuk vaksin Covid.

Cuma jangan harap ia akan membuatkan Covid hilang dalam sekelip mata, kata pakar.

Vaksin Covid untuk kanak-kanak kecil adalah “benar-benar pengubah permainan untuk sesetengah keluarga,” kata Andrew Noymer, profesor bersekutu kesihatan penduduk dan pencegahan penyakit di University of California, Irvine, memberitahu CNBC Make It. “[But] ini bukan bahagian terakhir teka-teki jigsaw, malangnya.”

Berita baiknya sangat baik: 18 juta orang baharu kini layak mendapat vaksin dalam beberapa bulan akan datang, malah sebahagian kecil daripada mereka akan meningkatkan perlindungan keseluruhan negara terhadap virus itu dengan ketara.

Tetapi kadar vaksinasi yang rendah antara penduduk AS yang lain — ditambah pula dengan kemunculan varian baru dan Covid serantau yang berterusan lonjakan — menyukarkan untuk menentukan bila sebenarnya wabak itu akan berlaku memudar kepada status endemik.

Inilah sebabnya, dan apa yang pakar katakan boleh anda lakukan untuk membantu wabak Covid akhirnya berakhir:

Kadar vaksinasi yang rendah masih menjadi masalah besar

Kira-kira dua pertiga orang di AS kini telah menerima siri vaksin Covid utama, menurut data disusun oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Jumlah itu menurun secara mendadak dalam kalangan kumpulan umur muda: Setakat minggu lepas, kurang daripada 30% kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun yang layak telah diberi vaksin sepenuhnya terhadap Covid-19 di AS

Ramai ibu bapa mungkin berasa gementar tentang anak mereka yang menerima vaksin baharu. Tetapi memilih keluar lebih berbahaya daripada kebaikan, kata Dr. Jesica Herrick, pakar penyakit berjangkit di Kolej Perubatan Universiti Illinois: Hanya di bawah 90% kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun yang dimasukkan ke hospital kerana Covid semasa lonjakan omicron Disember tidak divaksinasi, menurut CDC.

Sebaik sahaja Herrick mendapat akses kepada vaksin itu, anak lelakinya yang berusia 7 bulan mendapat vaksinnya minggu lepas. “Orang ramai tidak begitu dekat dengan data dan nombor seperti kita,” katanya, “Saya mendapat anak saya divaksinasi pada pelantikan pertama yang saya boleh dapatkan, dan saya fikir itu benar bagi kebanyakan doktor.”

Sebahagian daripada masalah, kata Herrick, adalah keletihan Covid sedang berlaku di tengah-tengah kebanyakan penduduk AS. Bagi kebanyakan orang, omicron dan subvariannya tidak menyebabkan penyakit yang teruk, terutamanya dalam kalangan yang divaksinasi sepenuhnya — memberikan orang kurang alasan untuk berhati-hati dengan ketat tentang pencegahan virus.

Tetapi tidak ada jaminan mutasi Covid berakhir dengan omicron, kata Ali Mokdad, ketua pegawai strategi kesihatan penduduk di Universiti Washington di Seattle. Selagi virus itu terus beredar dalam beberapa cara, ia boleh bermutasi semula — dan adalah mustahil untuk meramalkan tahap keterukan varian pada masa hadapan.

“Kita tidak boleh begitu sahaja menghilangkan wabak itu. Anda tidak boleh hanya menutup mata dan berkata, ‘Tiada apa-apa yang berlaku, wabak itu sudah berakhir,'” kata Herrick.

Mencari penyelesaian untuk akhirnya menjadikan Covid endemik

Pada bulan Mac, major laporan diterbitkan oleh sekumpulan besar doktor dan pakar kesihatan awam membentangkan peta jalan untuk mengalihkan Covid daripada pandemik kepada endemik di AS Ia menyatakan bahawa untuk mencapai “normal baharu,” kadar kematian Covid perlu secara kasar sepadan dengan influenza – kurang daripada 165 kematian baharu setiap hari, secara purata.

Sehingga Isnin, purata tujuh hari kematian Covid baharu negara itu ialah 371, menurut data Universiti Johns Hopkins.

Penyelesaiannya mungkin termasuk vaksin yang menyasarkan varian Covid tertentu. Pada hari Selasa, jawatankuasa penasihat Pentadbiran Makanan dan Dadah AS sedang bermesyuarat untuk membincangkan kelulusan vaksin khusus omicron sedemikian yang dibuat oleh Pfizer dan Moderna sebagai suntikan penggalak pada musim luruh yang akan datang, berpotensi sebagai yang pertama dalam siri penggalak tersuai tahunan.

Mokdad berkata data percubaan klinikal untuk vaksin tersebut memberi petanda yang baik setakat ini — tetapi jika anda atau anak anda tidak mendapat maklumat terkini tentang tangkapan Covid, anda tidak perlu menunggu vaksin baharu untuk diluluskan. Lebih cepat peratusan vaksin negara boleh meningkat, katanya, lebih baik.

“Terdapat vaksin baharu yang telah dikemas kini untuk memasukkan BA.4, BA.5 atau omicron,” katanya, “Tetapi kita tidak sepatutnya menunggu vaksin yang lebih baik untuk keluar. Kita harus memberi vaksin kepada anak-anak kita hari ini dan memberi mereka perlindungan yang lebih baik secepat mungkin.”

Itu amat penting sekarang: Kes harian baharu meningkat semula, menurut data Universiti Johns Hopkins, dan ini bermakna varian baharu keterukan yang tidak diketahui akan muncul tidak lama lagi.

Thomas Russo, seorang doktor penyakit berjangkit di Universiti di Buffalo, berkata jenis yang tidak diketahui itu menjadikan Covid amat mustahil untuk diramalkan. Apa yang kami tahu, katanya, ialah vaksinasi pada masa ini merupakan alat yang paling penting dalam kotak alat penamat pandemik kami.

“Virus ini tidak akan ke mana-mana, dan ia akan terus beredar selama beberapa tahun, jika tidak selama-lamanya,” kata Russo, “Oleh itu, jumlah kerosakan yang ditimbulkannya akan secara tidak langsung berkadar dengan perkadaran penduduk itu sudah divaksin.”

Daftarlah sekarang: Dapatkan lebih bijak tentang wang dan kerjaya anda dengan surat berita mingguan kami

jangan ketinggalan:

We would like to thank the author of this post for this incredible web content

Vaksin kanak-kanak adalah ‘penukar permainan,’ kata pakar-inilah perkara lain yang perlu berlaku untuk menamatkan wabak Covid


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/