Vaksin Monkeypox Kini Tersedia untuk Warga New York Yang Mungkin Berisiko

Menghadapi wabak virus monkeypox yang semakin meningkat, pegawai kesihatan New York City memperluaskan akses kepada vaksin monkeypox pada hari Khamis, menawarkannya kepada kumpulan baru orang yang mungkin berisiko lebih tinggi: lelaki yang mempunyai beberapa pasangan seksual lelaki tanpa nama sejak dua minggu lalu.

New York City ialah bidang kuasa Amerika pertama yang meluaskan akses kepada vaksin melangkaui hubungan rapat orang yang dijangkiti, berikutan langkah serupa dalam United Kingdom dan Kanada.

Pegawai kesihatan awam di seluruh dunia telah berebut untuk mencipta tindak balas yang berkesan terhadap wabak itu, yang telah merebak di berpuluh-puluh negara sejak pertengahan Mei, terutamanya di kalangan rangkaian gay, biseksual dan lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

New York City melaporkan 30 kes virus monkeypox setakat hari Khamis. secara nasional, 173 kes telah dilaporkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Secara global, terdapat lebih daripada 3,300 kes daripada penyakit yang dilaporkan di 42 negara di luar kawasan Afrika di mana ia adalah endemik, dalam wabak global terbesar penyakit itu.

Tiada kematian lagi dilaporkan dalam wabak di luar Afrika, tetapi 72 kematian telah dilaporkan sejak awal tahun di kawasan endemik Afrika.

Pembukaan klinik pertama yang menawarkan vaksin di New York City pada Khamis tidak diumumkan secara terbuka terlebih dahulu. Sebaliknya, selepas siaran berita dikeluarkan pada 11:30 pagi Khamis, berita itu tersebar di media sosial dan dari mulut ke mulut mengenai ketersediaan mendadak vaksin itu.

Menjelang awal petang, barisan lebih 100 lelaki telah dibentuk di luar bandar yang dikendalikan Klinik Kesihatan Seksual Chelseayang merupakan satu-satunya tempat di bandar yang menawarkan gambar.

Menjelang kira-kira 1:30 petang, pekerja di klinik itu mula menolak orang baharu, meminta mereka membuat temu janji dalam talian untuk minggu depan.

Terdapat bekalan terhad bagi vaksin pilihan untuk melawan cacar monyet, yang telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah. Ia dikilangkan di Denmark dan dikenali sebagai Jynneos di Amerika Syarikat. Walaupun kerajaan persekutuan memiliki kira-kira 1.4 juta dos, Mark Levine, presiden daerah Manhattan, berkata bahawa hanya terdapat kira-kira 1,000 dos vaksin untuk penduduk bandar itu.

“Permintaan yang kita lihat hari ini adalah bukti lanjut tentang betapa proaktifnya komuniti LGBTQ+ — dan semua warga New York — dalam hal kesihatan mereka dan mendapatkan penjagaan kesihatan,” kata Jabatan Kesihatan bandar itu dalam satu kenyataan. “Kami sedang berbincang dengan CDC untuk mendapatkan lebih banyak dos dan sedang mengkaji bagaimana kami boleh meningkatkan kapasiti kami di seluruh bandar.”

Penyokong kesihatan lelaki gay telah menyeru untuk memperluaskan akses kepada vaksin selama berminggu-minggu. Sehingga Khamis, ia ditawarkan terutamanya hanya kepada kenalan yang diketahui orang yang dijangkiti dan beberapa pekerja penjagaan kesihatan. Terutamanya dengan perarakan Pride dan perayaan berkaitan yang diadakan pada hujung minggu ini, nampaknya bandar itu telah memandang rendah permintaan.

James Krellenstein, pengasas bersama PrEP4All, kumpulan advokasi kesihatan, adalah antara yang pertama dalam barisan di klinik pada kira-kira tengah hari. Dia mendapat dosnya sebelum jam 12:30 tengah hari, dan berkata dia berasa lega kerana mendapat sekurang-kurangnya perlindungan sebelum parti Pride mula meriah.

“Saya fikir ia benar-benar pelik untuk melakukan ini tanpa rundingan terlebih dahulu dengan masyarakat,” katanya, tetapi pembukaan klinik “adalah langkah yang betul. Kami perlu menggunakan vaksin pada ketika ini kepada populasi yang lebih luas.”

Terdapat keinginan besar, katanya, untuk mendapatkan sekurang-kurangnya satu dos vaksin dua dos sebelum hujung minggu ini, yang akan memberikan sekurang-kurangnya perlindungan terhadap penyebaran, walaupun di kalangan orang yang tidak merancang untuk melakukan pengalaman seksual. Penyakit ini boleh berjangkit daripada sentuhan kulit ke kulit dengan luka yang dijangkiti di mana-mana bahagian badan, dan tidak memerlukan hubungan seksual.

“Di parti, selalunya orang menanggalkan baju mereka dan menari dekat antara satu sama lain,” katanya. “Ini membolehkan kami berasa lebih selesa.”

Vaksin akan tersedia di klinik dari 11 pagi hingga 7 malam pada hari Isnin, Selasa, Khamis, Jumaat dan Ahad, bandar itu mengumumkan. Sistem pelantikan web juga sepatutnya mempunyai lebih banyak janji temu mulai Ahad, kata pegawai.

Virus monkeypox, dinamakan demikian kerana ditemui pada monyet kurungan pada tahun 1958, biasanya bermula dengan simptom seperti selesema, seperti demam dan pembengkakan nodus limfa, dan kemudian berkembang menjadi ruam yang menyakitkan dengan luka yang dipenuhi nanah pada muka dan badan.

Walaupun jauh kurang maut berbanding cacar relatifnya, cacar itu boleh membawa maut, dengan kadar kematian antara 3 hingga 6 peratus di kawasan Afrika yang merupakan endemik. Ia kebanyakannya merebak melalui sentuhan kulit ke kulit, tetapi juga boleh disebarkan melalui titisan pernafasan daripada sentuhan rapat yang berpanjangan atau sentuhan dengan objek yang dikongsi seperti tuala.

Dalam wabak global ini, penyakit ini kadang-kadang muncul secara berbeza, kerana hanya beberapa luka di kawasan kemaluan atau dalaman. Akibatnya, terdapat risiko ia dikelirukan dengan penyakit menular seksual lain, seperti sifilis dan herpes, CDC memberi amaran dalam amaran kesihatan baru-baru ini.

Ujian di Amerika Syarikat dilakukan di salah satu daripada kira-kira 70 makmal kesihatan awam di seluruh negara, tetapi CDC baru-baru ini mengumumkan bahawa ia memperluaskan akses kepada beberapa makmal komersial untuk memudahkan ujian untuk dipesan oleh penyedia kesihatan. Kadar ujian masih pada tahap yang agak rendah, bagaimanapun, dan sesetengah orang yang mengesyaki mereka menghidap cacar monyet telah berjuang untuk mencari pembekal untuk menguji mereka.

Setakat hari Rabu, terdapat 1,058 ujian di seluruh negara untuk orthopoxvirus, keluarga virus yang menjadi milik monkeypox, kata CDC.

Joseph Osmundsonseorang ahli mikrobiologi di Universiti New York yang merupakan antara sekumpulan aktivis yang mendesak lebih banyak akses kepada ujian dan vaksinasi, berkata bahawa terdapat “kekecewaan yang besar dalam komuniti” mengenai akses kepada vaksin itu, dan dia berharap bandar lain akan mengikuti di New Jejak kaki York dan membuka klinik tidak lama lagi.

Pada masa yang sama, katanya, pegawai kesihatan harus memastikan untuk menyampaikan pelancaran klinik lebih awal daripada masa untuk memastikan akses yang lebih luas kepada dos.

“Kami benar-benar memahami bahawa kami sedang menerbangkan kapal terbang semasa kami membinanya dan tidak semuanya akan menjadi sempurna,” katanya. “Tetapi kami juga bimbang tentang ekuiti dan komunikasi, dan orang yang mendapat vaksin pertama adalah mereka yang sangat berkaitan dengan maklumat.”

Nasib dan kebetulan juga memikirkan siapa yang mendapat pukulan pertama.

David Polk, yang tinggal di Hell’s Kitchen, berkata dia tiba di klinik Chelsea pada kira-kira 12:15 tengah hari, tetapi bukan untuk mendapatkan vaksin. Dia melihat orang ramai sedang menyiapkan meja dan khemah berhampiran pintu depan.

“Saya fikir ia adalah hadiah,” kata Encik Polk, 39,. Ternyata ia adalah pendaftaran untuk vaksin, dan Encik Polk adalah salah seorang yang pertama tiba.

“Saya agak pasti mereka tidak menjangkakan semua orang ini,” kata Encik Polk, “kerana apabila saya tiba di sini tiada sesiapa di sini, dan saya terpaksa menunggu sebentar kerana sistem janji temu tidak berfungsi.”

Tetapi dalam masa setengah jam, banyak pencari vaksin mula tiba, dan barisan panjang dengan cepat terbentuk, katanya. “Saya rasa kakitangan di sini juga terkejut seperti saya,” kata Encik Polk.

Sean Piccoli menyumbang pelaporan.

We would love to say thanks to the author of this post for this incredible material

Vaksin Monkeypox Kini Tersedia untuk Warga New York Yang Mungkin Berisiko


Discover our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/