Vaksin Pfizer, Moderna tidak sama; kajian mendapati perbezaan antibodi

Besarkan / Sebotol COMIRNATY (Pfizer/BioNTech) dan sebotol vaksin Moderna COVID-19.

Vaksin COVID-19 berasaskan mRNA yang dibuat oleh Pfizer/BioNTech dan Moderna telah terbukti sangat berkesan dalam menyediakan sistem imun kita untuk melawan wabak coronavirus—menghalang sejumlah besar jangkitan, penyakit teruk dan kematian dalam beberapa gelombang varian. Tetapi, walaupun reka bentuk dan keberkesanannya serupa, kedua-dua vaksin itu tidak betul-betul sama—dan sistem imun kita tidak bertindak balas terhadapnya dengan cara yang sama.

Petunjuk awal ini ialah beberapa data dunia sebenar yang menemui perbezaan yang mengejutkan dalam keberkesanan kedua-dua vaksin, walaupun kedua-dua tangkapan menunjukkan prestasi yang hampir sama dalam ujian klinikal Fasa III—95 peratus dan 94 peratus. Di tengah-tengah gelombang delta tahun lepas, kajian Mayo Clinic mendapati bahawa keberkesanan Pfizer terhadap jangkitan merosot kepada 42 peratus manakala Moderna hanya jatuh kepada 76 peratus.

mengikut satu kajian baru dalam Perubatan Translasi Sainsperbezaan tersebut mungkin dijelaskan melalui bukti bahawa kedua-dua vaksin itu merangsang sistem imun untuk menghasilkan antibodi yang sedikit berbeza terhadap SARS-CoV-2.

Kedua-dua vaksin menjana tahap antibodi peneutral yang kuat, yang boleh mengikat virus dan menghalangnya daripada menjangkiti sel. Tetapi, menurut kajian itu, vaksin menghasilkan profil antibodi yang berbeza secara keseluruhan. Secara khusus, tindak balas antibodi terhadap vaksin Pfizer/BioNTech condong kepada kelas antibodi yang dipanggil IgG dan IgM, yang sering ditemui dalam darah. Vaksin Moderna, sementara itu, menjana tahap antibodi IgA yang agak tinggi, kelas antibodi yang biasanya ditemui pada permukaan mukosa, seperti saluran pernafasan—tempat jangkitan SARS-CoV-2 bermula. Selain itu, vaksin Moderna merangsang tahap antibodi yang lebih tinggi yang mengaktifkan sel imun yang dipanggil sel pembunuh semulajadi. Ia juga menjana tahap antibodi yang lebih tinggi yang mengaktifkan sel imun yang dipanggil neutrofil untuk menelan dan membunuh (memfagosit) kuman yang menyerang.

Perbezaan terperinci

Kajian yang diketuai oleh ahli imunologi dan ahli virologi Harvard Galit Alter, mengenal pasti perbezaan dengan membandingkan profil antibodi 28 orang yang divaksinasi dengan vaksin Moderna dan 45 orang yang divaksin dengan vaksin Pfizer/BioNTech. Jumlahnya adalah kecil, dan para peserta sebahagian besarnya adalah pekerja perubatan wanita muda yang sihat, yang tidak mewakili keseluruhan populasi. Kajian itu juga tidak melihat tindak balas imun dari semasa ke semasa. Sebaliknya, para penyelidik melihat profil antibodi kira-kira sebulan selepas setiap peserta menerima dos vaksin kedua.

Namun, “walaupun batasan ini, data ini memberikan bukti untuk potensi perbezaan bernuansa dalam kualiti tindak balas imun humoral yang disebabkan oleh vaksin mRNA SARS-CoV-2,” tulis Alter dan rakan-rakannya. Walaupun kedua-dua vaksin menghasilkan tindak balas imun yang kuat secara keseluruhan, perbezaan antibodi yang sedikit ini “mungkin memberikan gambaran tentang potensi perbezaan dalam imuniti perlindungan yang diberikan oleh vaksin ini,” mereka membuat kesimpulan.

Alter dan rakan sekerjanya perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk menentukan sama ada perbezaan ini dikaitkan dengan perbezaan dalam perlindungan dan keberkesanan vaksin. Dan mereka juga perlu melakukan lebih banyak penyelidikan untuk memahami apa sebenarnya yang menyebabkan perbezaan. Vaksin Pfizer/BioNTech dan Moderna bukan sahaja dibuat dengan formulasi komponen yang berbeza—ia juga diberikan pada dos yang berbeza dan selang masa yang berbeza antara dos. Vaksin Moderna diberikan sebagai dua dos 100 mikrogram selang empat minggu, manakala vaksin Pfizer/BioNTech diberikan sebagai dua dos 30 mikrogram selang tiga minggu.

Faktor tersebut boleh mengubah cara sistem imun bertindak balas terhadap vaksin. Tetapi menggali perbezaan tersebut boleh membantu penyelidik mencipta vaksin mRNA “boleh dilaras” yang menjana tindak balas antibodi khusus untuk memberikan perlindungan terkuat. Sementara itu, penemuan ini membolehkan orang ramai mencampur dan memadankan penggalak vaksin mRNA, terutamanya jika mereka telah bermula dengan dos vaksin Pfizer/BioNTech. Beralih kepada vaksin lain untuk penggalak masa hadapan boleh mempelbagaikan tindak balas antibodi, memberikan perlindungan yang lebih luas.

We want to say thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Vaksin Pfizer, Moderna tidak sama; kajian mendapati perbezaan antibodi


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/