Vaksin RSV Pfizer, yang diberikan semasa kehamilan, melindungi bayi daripada penyakit yang teruk

Komen

Pfizer hari Selasa mengumumkan bahawa vaksin RSV ibunya, yang diberikan semasa kehamilan, melindungi bayi daripada mengalami simptom yang teruk dalam tempoh enam bulan pertama selepas kelahiran – tetingkap kerentanan kritikal.

Syarikat itu merancang untuk memohon kelulusan vaksin sebelum akhir tahun, dengan harapan bahawa suntikan itu boleh menjadi vaksin pertama untuk membantu melindungi bayi daripada RSV — virus pernafasan pernafasan — sebaik sahaja musim sejuk akan datang.

Data itu diumumkan dalam siaran berita dan belum lagi diterbitkan atau semakan rakan sebaya. Tetapi ia menawarkan secebis berita baik di tengah-tengah musim RSV yang kejam dan awal yang telah menyumbang kepada gelombang penyakit pernafasan yang mengatasi banyak hospital kanak-kanak.

“Kami sangat berharap segala-galanya dapat dilakukan tepat pada masanya untuk memberi vaksin kepada ibu sebelum musim RSV akan datang,” kata Annaliesa Anderson, ketua pegawai saintifik penyelidikan dan pembangunan vaksin di Pfizer. “Kami akan memasuki musim RSV yang sangat berat. Kami melihat hospital penuh. Semua orang menghargai keperluan mendesak yang benar-benar boleh membantu untuk mencegah perkara ini.”

RSV ialah penyakit pernafasan biasa, dan kebanyakan orang mengalaminya sebagai simptom seperti selsema biasa. Tetapi pada bayi muda, yang saluran pernafasannya lebih kecil, virus itu boleh mengancam nyawa – dan ia merupakan punca utama kemasukan ke hospital bagi bayi.

Selama beberapa dekad, ketakutan dan kegagalan dalam memburu vaksin RSV. Sekarang, kejayaan.

Tidak seperti vaksin yang diberikan terus kepada bayi, suntikan Pfizer memberikan perlindungan melalui laluan tidak langsung. Antibodi secara semulajadi diturunkan kepada bayi semasa kehamilan, jadi vaksinasi ibu adalah cara untuk memberi bayi perlindungan imun yang sementara, tetapi segera. Vaksin untuk influenza, difteria, tetanus dan pertusis juga diberikan sebagai imunisasi ibu.

Vaksin Pfizer, yang diberikan pada awal trimester ketiga, adalah 69 peratus berkesan selepas kelahiran dalam mencegah kes penyakit teruk yang memerlukan rawatan perubatan selama enam bulan. Ia lebih berkesan dalam tempoh tiga bulan pertama selepas kelahiran, mungkin mencerminkan tahap antibodi yang secara semula jadi menurun dari semasa ke semasa.

Penyelidik juga mengukur sama ada vaksin itu menghalang lawatan perubatan bayi yang disebabkan oleh RSV, termasuk kes yang tidak teruk. Keputusan tersebut tidak mencapai kepentingan statistik, tetapi mencadangkan bahawa vaksin itu boleh mengurangkan lawatan perubatan akibat RSV separuh dalam tempoh enam bulan pertama selepas kelahiran.

Syarikat itu berkata bahawa tiada kebimbangan keselamatan utama untuk bayi atau individu yang diberi vaksin, tetapi data itu akan diteliti dengan teliti oleh pengawal selia. Terdapat 7,400 orang hamil dalam perbicaraan, dan bayi diikuti selama sekurang-kurangnya setahun.

Barney Grahampakar vaksin di Morehouse School of Medicine yang bekerja dengan Jason McLellan di Universiti Texas di Austin mendasari banyak kemajuan dalam bidang RSV, berkata berita itu menggembirakan.

“Saya fikir ini adalah langkah besar untuk melindungi bayi daripada RSV dan meningkatkan kesihatan paru-paru secara keseluruhan,” kata Graham. “Secara keseluruhan, ia adalah masa yang menarik untuk RSV. Ia juga merupakan masa yang membimbangkan, kerana anda melihat bagaimana corak jangkitan telah diubah oleh covid, dan kita mengalami musim yang lebih awal, lebih besar tahun ini daripada yang kita alami selama beberapa tahun — dan ia menyebabkan banyak kemasukan ke hospital dan kesengsaraan untuk manusia.”

Dua alat yang menjanjikan untuk mencegah RSV pada bayi tidak lama lagi boleh didapati, jika pengawal selia bersetuju bahawa ia selamat dan berkesan. Sebagai tambahan kepada vaksin ibu Pfizer, AstraZeneca dan Sanofi menunjukkan bahawa satu dos antibodi monoklonal boleh melindungi bayi daripada RSV selama lima bulan. dadah itu, nirsevimab, baru-baru ini disyorkan untuk kelulusan di Eropah. Dua vaksin untuk orang dewasa yang lebih tua juga telah menunjukkan kejayaan, daripada Pfizer dan GSK.

Ramai pakar pediatrik telah menunggu alat untuk melawan RSV selama beberapa dekad. Usaha awal untuk mencipta vaksin berbalik arah dengan teruk, menyebabkan bayi mengalami penyakit yang lebih teruk jika mereka dijangkiti dan menimbulkan bayangan di atas padang.

Jika kedua-dua rawatan antibodi monoklonal pencegahan dan vaksin tidak lama lagi tersedia, ia akan memberi pilihan kepada doktor – dan membawa kepada perdebatan tentang cara alat yang berbeza harus digunakan.

“Saya sangat teruja dengan kedudukan padang sekarang. Saya fikir terdapat ramai, ramai orang di dunia yang berkongsi kegembiraan saya,” kata Ruth Karron, pakar pediatrik dan profesor kesihatan antarabangsa di Sekolah Kesihatan Awam Johns Hopkins Bloomberg, yang sedang mengusahakan vaksin berbeza yang mungkin diberikan terus kepada kanak-kanak kecil, untuk melindungi mereka selepas enam bulan pertama.

“Perbezaan tahun ini ialah orang awam buat pertama kalinya mungkin sedang menunggu vaksin RSV, kerana mereka melihat secara langsung betapa besarnya masalah RSV.”

We would love to thank the writer of this short article for this incredible content

Vaksin RSV Pfizer, yang diberikan semasa kehamilan, melindungi bayi daripada penyakit yang teruk


Find here our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/