Vaksinasi Selesema Dikaitkan Dengan 40% Mengurangkan Risiko Penyakit Alzheimer – Berita Neurosains

Ringkasan: Orang dewasa yang lebih tua yang menerima sekurang-kurangnya satu vaksin selesema adalah 40% kurang berkemungkinan menghidap penyakit Alzheimer dalam tempoh susulan empat tahun berbanding rakan sebaya mereka yang tidak menerima vaksin.

Sumber: UT Houston

Orang yang menerima sekurang-kurangnya satu vaksin influenza adalah 40% kurang berkemungkinan daripada rakan sebaya mereka yang tidak divaksinasi untuk menghidap penyakit Alzheimer dalam tempoh empat tahun, menurut satu kajian baru dari UTHealth Houston.

Penyelidikan yang diketuai oleh pengarang pertama Avram S. Bukhbinder, MD, alumnus Sekolah Perubatan McGovern baru-baru ini di UTHealth Houston, dan pengarang kanan Paul. E. Schulz, MD, Profesor Rick McCord dalam Neurologi di McGovern Medical School, membandingkan risiko kejadian penyakit Alzheimer antara pesakit dengan dan tanpa vaksinasi selesema terdahulu dalam sampel besar seluruh negara orang dewasa AS berumur 65 tahun ke atas.

Versi awal kertas dalam talian yang memperincikan penemuan itu tersedia sebelum penerbitannya dalam edisi 2 Ogos Jurnal Penyakit Alzheimer.

“Kami mendapati bahawa vaksinasi selesema pada orang dewasa yang lebih tua mengurangkan risiko menghidap penyakit Alzheimer selama beberapa tahun. Kekuatan kesan perlindungan ini meningkat dengan bilangan tahun seseorang menerima vaksin selesema tahunan—dengan kata lain, kadar menghidap Alzheimer adalah paling rendah dalam kalangan mereka yang secara konsisten menerima vaksin selesema setiap tahun,” kata Bukhbinder, yang masih sebahagian daripada pasukan penyelidik Schulz semasa dalam tahun pertama menetap di Bahagian Neurologi Kanak-kanak di Hospital Besar Massachusetts.

“Penyelidikan masa depan harus menilai sama ada vaksinasi selesema juga dikaitkan dengan kadar perkembangan gejala pada pesakit yang sudah mengalami demensia Alzheimer.”

Kajian itu—yang datang dua tahun selepas penyelidik UTHealth Houston menemui kemungkinan hubungan antara vaksin selesema dan mengurangkan risiko penyakit Alzheimer—menganalisis sampel yang jauh lebih besar daripada penyelidikan terdahulu, termasuk 935,887 pesakit yang divaksinasi selesema dan 935,887 pesakit yang tidak divaksinasi.

Keputusan ini menggariskan kesan perlindungan kuat vaksin selesema terhadap penyakit Alzheimer. Imej berada dalam domain awam

Semasa pelantikan susulan selama empat tahun, kira-kira 5.1% pesakit yang divaksin selesema didapati telah menghidap penyakit Alzheimer. Sementara itu, 8.5% pesakit yang tidak divaksinasi telah menghidap penyakit Alzheimer semasa susulan.

Keputusan ini menggariskan kesan perlindungan kuat vaksin selesema terhadap penyakit Alzheimer, menurut Bukhbinder dan Schulz. Walau bagaimanapun, mekanisme asas di sebalik proses ini memerlukan kajian lanjut.

“Memandangkan terdapat bukti bahawa beberapa vaksin boleh melindungi daripada penyakit Alzheimer, kami berfikir bahawa ia bukan kesan khusus daripada vaksin selesema,” kata Schulz, yang juga Profesor Keluarga Umphrey dalam Penyakit Neurodegeneratif dan pengarah Gangguan Neurokognitif. Pusat di Sekolah Perubatan McGovern.

“Sebaliknya, kami percaya bahawa sistem imun adalah kompleks, dan beberapa perubahan, seperti radang paru-paru, mungkin mengaktifkannya dengan cara yang menjadikan penyakit Alzheimer lebih teruk. Tetapi perkara lain yang mengaktifkan sistem imun boleh melakukannya dengan cara yang berbeza—yang melindungi daripada penyakit Alzheimer. Jelas sekali, kita mempunyai lebih banyak untuk belajar tentang bagaimana sistem imun memburukkan atau meningkatkan hasil dalam penyakit ini.”

Penyakit Alzheimer menjejaskan lebih daripada 6 juta orang yang tinggal di AS, dengan bilangan individu yang terjejas semakin meningkat disebabkan penduduk yang semakin tua di negara itu. Kajian lepas telah menemui penurunan risiko demensia yang dikaitkan dengan pendedahan terdahulu kepada pelbagai vaksin dewasa, termasuk vaksin tetanus, polio dan herpes, sebagai tambahan kepada vaksin selesema dan lain-lain.

Selain itu, apabila lebih banyak masa berlalu sejak pengenalan vaksin COVID-19 dan data susulan yang lebih panjang tersedia, Bukhbinder berkata adalah wajar untuk menyiasat sama ada wujud perkaitan yang serupa antara vaksinasi COVID-19 dan risiko penyakit Alzheimer.

Mengenai vaksin ini dan berita penyelidikan penyakit Alzheimer

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: UT Houston
Hubungi: Pejabat Akhbar – UT Houston
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Risiko Penyakit Alzheimer Berikutan Pemvaksinan Influenza: Kajian Kohort Berdasarkan Tuntutan Menggunakan Padanan Skor Kecenderungan” oleh Avram S. Bukhbinder et al. Jurnal Penyakit Alzheimer

Lihat juga

Kartun ini menunjukkan seorang wanita melihat dirinya dalam cermin

Abstrak

Risiko Penyakit Alzheimer Berikutan Pemvaksinan Influenza: Kajian Kohort Berdasarkan Tuntutan Menggunakan Padanan Skor Kecenderungan

latar belakang:

Kajian terdahulu telah menemui pengurangan risiko demensia dari sebarang etiologi berikutan vaksinasi influenza dalam populasi terpilih, termasuk veteran dan pesakit dengan keadaan kesihatan kronik yang serius. Walau bagaimanapun, kesan vaksinasi influenza terhadap risiko penyakit Alzheimer (AD) dalam kohort umum orang dewasa AS yang lebih tua belum dicirikan.

Objektif:

Untuk membandingkan risiko kejadian AD antara pesakit dengan dan tanpa vaksin influenza sebelumnya dalam pangkalan data tuntutan AS yang besar.

Kaedah:

Data tuntutan yang tidak dikenal pasti merangkumi 1 September 2009 hingga 31 Ogos 2019 telah digunakan. Pesakit yang layak bebas daripada demensia semasa tempoh melihat kembali 6 tahun dan ≥65 tahun pada permulaan susulan. Pemadanan skor kecenderungan (PSM) digunakan untuk mencipta kohort yang divaksinasi selesema dan tidak divaksinasi dengan demografi asas yang serupa, penggunaan ubat-ubatan dan komorbiditi. Risiko relatif (RR) dan pengurangan risiko mutlak (ARR) dianggarkan untuk menilai kesan vaksinasi influenza terhadap risiko AD semasa susulan 4 tahun.

Keputusan:

Daripada sampel tiada tandingan pesakit yang layak (n= 2,356,479), PSM menghasilkan sampel 935,887 pasangan padan selesema-divaksin-tidak divaksinasi. Sampel yang dipadankan ialah 73.7 (SD, 8.7) tahun dan 56.9% perempuan, dengan median susulan 46 (IQR, 29-48) bulan; 5.1% (n= 47,889) daripada pesakit yang divaksin selesema dan 8.5% (n= 79,630) daripada pesakit yang tidak divaksinasi selesema mengalami AD semasa susulan. RR ialah 0.60 (95% CI, 0.59–0.61) dan ARR ialah 0.034 (95% CI, 0.033–0.035), sepadan dengan nombor yang diperlukan untuk merawat 29.4.

Kesimpulan:

Kajian ini menunjukkan bahawa vaksinasi influenza dikaitkan dengan pengurangan risiko AD dalam sampel seluruh negara orang dewasa AS berumur 65 tahun dan lebih tua.

We would love to give thanks to the author of this article for this amazing material

Vaksinasi Selesema Dikaitkan Dengan 40% Mengurangkan Risiko Penyakit Alzheimer – Berita Neurosains


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/