Vaksinasi Selesema Dikaitkan dengan 40% Menurunkan Risiko Penyakit Alzheimer

Satu kajian baru mendapati bahawa vaksinasi selesema dikaitkan dengan pengurangan risiko 40% untuk penyakit Alzheimer dalam tempoh empat tahun.

Dalam tempoh empat tahun, mereka yang menerima sekurang-kurangnya satu vaksin influenza adalah 40% kurang berkemungkinan daripada rakan sebaya mereka yang tidak divaksinasi untuk memperoleh. Alzheimer penyakit, menurut kajian baru dari Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas di Houston.

Penyelidik membandingkan risiko kejadian penyakit Alzheimer antara pesakit dengan dan tanpa vaksinasi selesema sebelumnya dalam sampel besar seluruh negara orang dewasa AS berumur 65 tahun ke atas. Kajian itu diketuai oleh pengarang pertama Avram S. Bukhbinder, MD, alumnus Sekolah Perubatan McGovern baru-baru ini di UTHealth Houston, dan pengarang kanan Paul. E. Schulz, MD, Profesor Rick McCord dalam Neurologi di McGovern Medical School.

Versi awal kertas dalam talian yang memperincikan penemuan itu tersedia sebelum penerbitannya dalam edisi 2 Ogos 2022, Jurnal Penyakit Alzheimer.

Paul Schulz

Satu pasukan penyelidik termasuk Paul E. Schulz, MD, mendapati bahawa vaksinasi selesema dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit Alzheimer dalam tempoh empat tahun. Kredit: UTHealth Houston

“Kami mendapati bahawa vaksinasi selesema pada orang dewasa yang lebih tua mengurangkan risiko menghidap penyakit Alzheimer selama beberapa tahun. Kekuatan kesan perlindungan ini meningkat dengan bilangan tahun seseorang menerima vaksin selesema tahunan – dengan kata lain, kadar menghidap Alzheimer adalah paling rendah dalam kalangan mereka yang secara konsisten menerima vaksin selesema setiap tahun,” kata Bukhbinder, yang masih sebahagian daripada pasukan penyelidik Schulz semasa dalam tahun pertama menetap di Bahagian Neurologi Kanak-kanak di Hospital Besar Massachusetts. “Penyelidikan masa depan harus menilai sama ada vaksinasi selesema juga dikaitkan dengan kadar perkembangan gejala pada pesakit yang sudah mengalami demensia Alzheimer.”

Kajian penyelidikan – yang datang dua tahun selepas penyelidik UTHealth Houston menemui pautan yang mungkin antara vaksin selesema dan pengurangan risiko penyakit Alzheimer – menganalisis sampel yang jauh lebih besar daripada penyelidikan terdahulu, termasuk 935,887 pesakit yang divaksinasi selesema dan 935,887 pesakit yang tidak divaksinasi.

Avram Bukhbinder

Avram S. Bukhbinder, MD, alumnus baru-baru ini McGovern Medical School di UTHealth Houston, adalah pengarang pertama dalam kajian itu. Kredit: Avram Bukhbinder/UTHealth Houston

Semasa pelantikan susulan selama empat tahun, kira-kira 5.1% pesakit yang divaksin selesema didapati telah menghidap penyakit Alzheimer. Sementara itu, 8.5% pesakit yang tidak divaksinasi telah menghidap penyakit Alzheimer semasa susulan.

Keputusan ini menggariskan kesan perlindungan kuat vaksin selesema terhadap penyakit Alzheimer, menurut Bukhbinder dan Schulz. Walau bagaimanapun, mekanisme asas di sebalik proses ini memerlukan kajian lanjut.

“Memandangkan terdapat bukti bahawa beberapa vaksin boleh melindungi daripada penyakit Alzheimer, kami berfikir bahawa ia bukan kesan khusus daripada vaksin selesema,” kata Schulz, yang juga Profesor Keluarga Umphrey dalam Penyakit Neurodegeneratif dan pengarah Gangguan Neurokognitif. Pusat di Sekolah Perubatan McGovern. “Sebaliknya, kami percaya bahawa sistem imun adalah kompleks, dan beberapa perubahan, seperti radang paru-paru, mungkin mengaktifkannya dengan cara yang menjadikan penyakit Alzheimer lebih teruk. Tetapi perkara lain yang mengaktifkan sistem imun boleh melakukannya dengan cara yang berbeza – yang melindungi daripada penyakit Alzheimer. Jelas sekali, kita mempunyai lebih banyak untuk belajar tentang bagaimana sistem imun memburukkan atau meningkatkan hasil dalam penyakit ini.”

Penyakit Alzheimer menjejaskan lebih daripada 6 juta orang yang tinggal di AS, dengan bilangan individu yang terjejas semakin meningkat disebabkan penduduk yang semakin tua di negara itu. Kajian lepas telah menemui penurunan risiko demensia yang dikaitkan dengan pendedahan terdahulu kepada pelbagai vaksin dewasa, termasuk vaksin tetanus, polio dan herpes, sebagai tambahan kepada vaksin selesema dan lain-lain.

Selain itu, apabila lebih banyak masa berlalu sejak pengenalan COVID-19 vaksin dan data susulan yang lebih panjang tersedia, Bukhbinder berkata ia patut disiasat sama ada wujud perkaitan yang sama antara vaksinasi COVID-19 dan risiko penyakit Alzheimer.

Rujukan: “Risiko Penyakit Alzheimer Berikutan Vaksinasi Influenza: Kajian Kohort Berdasarkan Tuntutan Menggunakan Padanan Skor Kecenderungan” oleh Avram S. Bukhbinder, Yaobin Ling, Omar Hasan, Xiaoqian Jiang, Yejin Kim, Kamal N. Phelps, Rosemarie E. Schmandt, Albert Amran, Ryan Coburn, Srivathsan Ramesh, Qian Xiao dan Paul E. Schulz, 13 Jun 2022, Jurnal Penyakit Alzheimer.
DOI: 10.3233/JAD-220361

Pengarang bersama dari Sekolah Perubatan McGovern termasuk Omar Hasan, penyelaras penyelidikan di Jabatan Neurologi dan pelajar di Pusat Kanser MD Anderson Universiti Texas UTHealth Houston Graduate School of Biomedical Sciences; Kamal N. Phelps, pelajar perubatan tahun empat; Srivathsan Ramesh, PhD, pemastautin tahun pertama di Jabatan Pembedahan Ortopedik; dan alumni Albert Amran, MD, dan Ryan Coburn, MD. Pengarang bersama dari UTHealth Houston School of Biomedical Informatics termasuk Yaobin Ling, pembantu penyelidik siswazah; Xiaoqian Jiang, PhD, Profesor Keluarga Christopher Sarofim dalam Informatik dan Kejuruteraan Bioperubatan; dan Yejin Kim, PhD, penolong profesor. Qian Xiao, PhD, MPH, penolong profesor di Jabatan Epidemiologi dan Kawalan Penyakit dengan UTHealth School of Public Health, turut mengarang kajian itu.

We would love to thank the writer of this article for this remarkable material

Vaksinasi Selesema Dikaitkan dengan 40% Menurunkan Risiko Penyakit Alzheimer


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/