Varian BA.4 dan BA.5 COVID-19 membentuk lebih SETENGAH daripada kes AS

Varian COVID baharu BA.4 dan BA.5 kini merangkumi lebih SETENGAH daripada kes AS kerana pakar bimbang strain akan mencetuskan lonjakan musim panas yang lain walaupun kes hanya meningkat 10% pada minggu lepas

  • Varian BA.4 dan BA.5 COVID-19 kini bergabung untuk lebih separuh daripada kes aktif di AS, menurut CDC
  • Ramai pakar takut penyebarannya kerana mereka dipercayai mempunyai keupayaan untuk mengelakkan imuniti semula jadi yang diberikan oleh jangkitan Covid sebelumnya
  • Seorang pakar sudah bimbang bahawa ia telah berlaku di New York City dan membalikkan arah aliran panjang penurunan kes dalam beberapa minggu kebelakangan ini
  • AS mencatatkan purata 109,384 jangkitan Covid setiap hari, lonjakan 10% sepanjang minggu lalu, dan mencatatkan hampir 400 kematian harian akibat virus itu

Iklan

Varian baharu COVID-19 mula meningkat di Amerika Syarikat, dengan strain BA.4 dan BA.5 yang sangat digeruni kini membentuk kira-kira separuh daripada kes aktif di negara ini – menurut data penjujukan yang tersedia terkini.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mendedahkan pada hari Selasa bahawa strain bergabung untuk 52 peratus kes berurutan pada minggu yang berakhir pada 25 Jun – bergabung untuk mengatasi strain BA 2.12.1 yang dominan sebelum ini.

Kedua-dua strain dipercayai berasal dari Afrika Selatan, di mana strain Omicron asal mula dikesan juga. Tidak seperti sub-varian sebelumnya bagi strain yang sangat berjangkit, mereka dipercayai mampu mengelak imuniti semula jadi yang diberikan oleh jangkitan Omicron sebelumnya.

Ini memberikan cabaran hebat bagi pegawai kesihatan, kerana ramai yang sepatutnya selamat daripada jangkitan selama berbulan-bulan akan datang mungkin tiba-tiba dijangkiti semula secara tidak dijangka dan mencetuskan satu lagi lonjakan.

Kenaikan varian ini masih belum banyak memberi kesan kepada angka kes. Jangkitan harian telah meningkat 10 peratus kepada 109,384 sehari, julat yang kekal untuk bulan lepas. AS juga mencatatkan 398 kematian setiap hari, peningkatan 14 peratus minggu ke minggu.

BA.5 (hijau gelap) dan BA.4 (hijau muda) kini bergabung untuk membentuk lebih separuh daripada kes Covid yang aktif di AS

Tidak seperti strain virus sebelumnya, yang kebanyakannya bergerak dari timur ke barat di AS, BA.4 dan BA.5 lebih lazim di sepanjang pantai barat berbanding pantai timur.

Tidak seperti strain virus sebelumnya, yang kebanyakannya bergerak dari timur ke barat di AS, BA.4 dan BA.5 lebih lazim di sepanjang pantai barat berbanding pantai timur.

Varian BA.5 kini membentuk 36.6 peratus daripada kes berjujukan, menurut CDC, hanya mengekori BA 2.12.1 (42 peratus daripada kes berjujukan) sebagai ketegangan yang paling lazim di negara ini. BA.4, yang berkongsi banyak ciri yang sama seperti BA.5, membentuk 15.7 peratus daripada kes.

Setiap kes yang dijujukan di AS adalah satu bentuk varian Omicron kerana strain sangat berjangkit yang muncul pada akhir 2021 telah memadamkan versi virus yang lain.

Varian ‘stealth’ BA.2 yang pernah dominan kini membentuk kurang daripada enam peratus kes Covid di AS Strain BA.1 Omicron asal tidak lagi dikesan.

1656525507 996 Varian BA4 dan BA5 COVID 19 membentuk lebih SETENGAH daripada kes

Strain telah mencemaskan pegawai kesihatan selepas data awal dari Afrika Selatan menunjukkan bahawa imuniti semula jadi yang dimiliki seseorang daripada jangkitan sebelumnya tidak berkesan terhadap mereka seperti strain lain.

Walaupun kenaikan mereka masih belum memberi kesan kepada angka kes nasional, beberapa pakar memberi amaran bahawa lebih banyak wabak setempat sedang dalam perjalanan.

Di New York City, Dr Jay Varma, bekas penasihat kesihatan awam kepada Datuk Bandar Bill de Blasio, memberi amaran bahawa BA.5 boleh menjadi sebab angka kes di bandar terbesar di negara itu tidak lagi berkurangan.

‘Penurunan dilaporkan [COVID-19] kes di NYC telah berhenti. Kes yang dilaporkan berada di dataran tinggi, yang bermaksud penghantaran sebenar adalah sangat tinggi apabila anda mengambil kira kurang kiraan >20x. Ini berkemungkinan permulaan gelombang BA.5,’ katanya dalam a tweet.

1656525507 441 Varian BA4 dan BA5 COVID 19 membentuk lebih SETENGAH daripada kes

1656525507 108 Varian BA4 dan BA5 COVID 19 membentuk lebih SETENGAH daripada kes

Menurut data CDC, BA.5 membentuk hampir satu daripada tiga kes di rantau New York dan New Jersey. BA.4 membentuk hampir 12 peratus daripada kes manakala BA 2.12.1 kekal dominan.

Tidak seperti strain Covid biasa, yang berakar di sepanjang pantai timur sebelum merebak ke barat dari semasa ke semasa, kedua-dua strain ini telah berakar di seberang negara terlebih dahulu.

BA.5 membentuk 36 peratus kes berurutan di sepanjang pantai barat dan 38 peratus di Barat Laut Pasifik. Ia paling lazim dalam Dust Bowl, di mana ia membentuk 41 peratus daripada kes berjujukan dan barat daya, dengan 40 peratus.

Strain baru yang melanggar peraturan am wabak – bahawa apabila seseorang dijangkiti mereka tidak dapat menangkap virus itu lagi untuk beberapa lama – menukar kalkulus tindak balas virus.

Kerana takut dengan strain baharu, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) merancang untuk melancarkan vaksin COVID-19 yang dirumus baharu yang menyasarkan varian Omicron secara khusus.

1656525507 663 Varian BA4 dan BA5 COVID 19 membentuk lebih SETENGAH daripada kes

1656525507 507 Varian BA4 dan BA5 COVID 19 membentuk lebih SETENGAH daripada kes

Dengan undian 19-2, Jawatankuasa Penasihat Vaksin dan Produk Biologi Berkaitan (VRBPAC) meluluskan rancangan untuk melancarkan vaksin yang baru dirumus pada musim gugur ini – memetik ciri tahan vaksin bagi varian Omicron.

Semua versi vaksin COVID-19 yang tersedia pada masa ini dirumuskan kepada strain Wuhan asal yang muncul dua tahun lalu.

Walaupun ia masih berkesan untuk mencegah jangkitan teruk atau kematian dalam kebanyakan kes, varian Omicron telah bermutasi dengan cara untuk mengelakkan perlindungan bahagian hadapan daripada jangkitan.

Perubahan ini membolehkan kedua-dua Pfizer-BioNTech dan Moderna memulakan pengedaran tangkapan yang baru dirumuskan yang sepatutnya dapat mencegah jangkitan daripada varian Omicron – bersama-sama dengan versi virus sebelumnya.

FDA dijangka mengikuti telunjuk penasihatnya dan mengeluarkan kebenaran penggunaan kecemasan kepada jab baru pada satu ketika minggu ini.

Selepas FDA, dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) juga berkemungkinan akan membenarkan tangkapan itu.

Dr Peter Marks, pengarah Pusat Penilaian dan Penyelidikan Biologi, badan pengawalseliaan tertinggi FDA untuk vaksin, berkata pagi Selasa dia berharap dapat menyediakan tangkapan baharu seawal Oktober ini.

1656525507 52 Varian BA4 dan BA5 COVID 19 membentuk lebih SETENGAH daripada kes

IklanWe would like to say thanks to the writer of this short article for this outstanding web content

Varian BA.4 dan BA.5 COVID-19 membentuk lebih SETENGAH daripada kes AS


You can find our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/